Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Aρης Πατρινός! Ο Έλληνας επιστήμονας πίσω απο το θάυμα της συνθετική βιολογίας και της βιοιατρικής!

O Αριστείδης Πατρινός είναι ο Έλληνας ομογενής γενετιστής πίσω από τη δημιουργία των πρώτων συνθετικών βακτηριδιακών κυττάρων στο J. Craig Venter Institute. Όποια πετρα κι αν σηκώσεις έναν Έλληνα  απο κάτω ,θα τον βρείς! Ο ομογενής επιστήμονας είναι σήμερα ο Πρόεδρος του Synthetic Genomics Inc,της εταιρείας που κατά το μεγαλύτερο μέρος της απορροφά  την χρηματοδότηση απο το J. Craig Venter institute.

Πριν υπήρξε ο διευθυντής του Γραφείου Βιολογικής και Περιβαλλοντικής Έρευνας με ειδικέυση στην έρευνα του ανθρώπινου μικροβιακού γονιδιώματος, στην δομική μοριακή βιολογία, στην πυρηνική ιατρική,αλλά και στις επιπτώσεις στην υγεία απο την παγκόσμια αλλαγή του κλίματος.

Ο Δρ Πατρινός έχει λάβει αμέτρητα βραβεία και τιμητικούς τίτλους, μεταξύ των οποίων τρία Rank Awards απο τον Προεδρο των ΗΠΑ και δύο χρυσά μετάλλια (Secretary of Energy Gold Medals) απο το αμερικανικό υπουργείο ενέργειας.

Με αφορμή τις νέες ανακαλύψεις που έκανε στην συνθετική βιολογία με τον Γκρέγκ Βέντερ, μίλησε για τα πολλαπλά οφέλη της, την ιατρική του εκπαίδευση στην Ελλάδα και την δεοντολογία στην  επιστήμη της βιοιατρικής . Την συνέντευξη την βρήκα στο usa.greekreporter. Ο έλληνας γενετιστής την έδωσε στον ρεπόρτερ Αναστάσιο Παπαποστόλου.


Διαβάστε:
Τι ακριβώς είναι το νέο σας επίτευγμά σας όπου  και αντικαταστήσατε το γενετικό υλικό ενός βακτηρίου με ένα πρωτοποριακό «συνθετικό γονιδίωμα»;

H ανακάλυψη αυτή έιναι μια νέα εποχή για τη βιοτεχνολογία, διότι μας δίνει ένα πολύ πιο ισχυρό εργαλείο για να εφαρμόσουμε λύσεις στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στον τομέα της ιατρικής, της ενέργειας και του περιβάλλοντος.

Με την ανακάλυψή μας τα εμβόλια θα γίνουν πιο αποτελεσματικά και τα βιοκαύσιμα και τα βιοχημικά καλύτερα και φθηνότερα .

Επίσης ανόιγονται νέοι δρόμοι για την καθαρισμό του περιβάλλοντος, όπως η ανακάλυψη νέων μεθόδων με μικροβία που απορροφούν το ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακακαι διάφορων μεθόδων καθαρισμού για την μόλυνση απο το πετρέλαιο στον Κόλπο του Μεξικού.

Μήπως αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε τεχνητή ζωή και με ποια μορφή;

Πόσο κοντά είμαστε;

Το επιστημονικό επίτευγμα που αναφέρθηκαμε την περασμένη εβδομάδα ήταν μια αρχική απόδειξη ότι το DNA είναι το λογισμικό ενός κυττάρου.

Το συνθετικό DNA με την κατάλληλη επεξεργασία μπορέι να ταιριάξει απόλυτα με το DNA ενός υφιστάμενου ζωντανού οργανισμούκαι αφού καταλάβει την θέση του στο οργανισμό στην συνέχεια αδρανοποιεί το γονιδίωμα του ξενιστή!

Ποιά μπορεί να είναι τα οφέλη και οι εφαρμογές της τεχνητής ζωής;

Έδωσα κάποια παραδείγματα παραπάνω. Ειδικά σχεδιασμένα μικρόβια μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για στοχευμένες θεραπείες, όπως η παροχή συγκεκριμένων χημικών ουσιών σε εσωτερικά όργανα του σώματος και να αλλάξουν τους ρυθμούς μεταβολισμού.

Λάβετε υπόψη σας ότι το σώμα μας αποτελείται από 100 τρισεκατομμύρια κύτταρα, και πάρα πολλά απο αυτά έιναι μικροβιακά κύτταρα που τα έχουμε πάνω μας και μέσα μας. Αν κατα κάποιον τρόπο τα επηρεάσουμε αυτό θα μπορεί να οδηγήσει σε νέους τρόπους γιασ την θεραπέια ασθενειών!

Θα μπορέσει ποτέ να δημιουργήθεί ένα ανθρώπινο ον;

Είναι αυτός ο στόχος των επιστημόνων;

Δεν το ελπίζω, και σίγουρα δεν είναι ο στόχος μας.

Τέτοια πράγματα εξακολουθούν να βρίσκονται στην σφαίρα της φαντασίας της επιστήμης.

Ως επιστήμονας αντιμετωπίζετε ηθικούς φραγμούς  στο έργο σας; Τι είδους;

Είναι καλή ιδέα να είμαστε ταπεινοί και πάντοτε να εξετάζουμε απο δεοντολογίκή άποψη τις επιδιώξεις μας.

Κάθε νέα ανακάλυψη και εφεύρεση μπορεί να έχει τόσο θετικές όσο και αρνητικές εφαρμογές.

Πρέπει πάντα να είμαστε σε επαγρύπνηση και να διασφαλίσουμε ότι τα οφέλη υπερτερούν απο τους κινδύνους. Με τις κατάλληλες διασφαλίσεις η περίπτωση των συνθετικών γονιδιωματων θα προσφέρει θετικές υπηρεσίες στην κοινωνία!

Πιστεύετε ότι προαγωγή της επιστήμης είναι πάντα προς το συμφέρον του επιστήμονα;

Είναι για όλους τους επιστήμονες που γνωρίζω όλα αυτά τα χρόνια.

Πιστεύετε σε μία ανώτερη δύναμη; Στον Θεό,στην Θρησκεία;

Είμαι ένας Έλληνας και Χριστιανός Ορθόδοξος.

Πάτε στην Ελλάδα συχνά;

Όσο πιο συχνά μπορώ. Συνήθως τρεις φορές το χρόνο.

Aπο ποιο μέρος της χώρας, είστε;

Οι προγονοί μου κατάγονται απο την την Χίο αλλά γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Γιατί ο καλύτερος Ελλήνες επιστημόνες-όπως και εσείς- βρίσκονται πάντα έξω από την Ελλάδα;

Νομίζετε ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει τα εργαλεία που απαιτούνται για να εξελίξουν ανθρώποι σαν εσάς την πρόοδο της επιστήμης τους εκεί;

Υπάρχουν πολλοί και άριστοι επιστήμονες στην Ελλάδα και με τους κατάλληλους πόρους και ενθάρρυνση μπορούν να ταιριάξουν με ότι οι Έλληνες ερευνούν στο εξωτερικό.

Η Ελλάδα έχει πολλά και χρόνια προβλήματα λόγω ιστορικών και γεωπολιτικών συνθηκών αλλά ας ελπίσουμε ότι η χώρα γρήγορα θα αναδυθεί από τη σημερινή οικονομική πανωλεθρία και θα βοηθήσει την Ευρώπη να φτάσει την επιστημονική υπεροχή και το επίπεδο των ΗΠΑ!

Έχετε σπουδάσει στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πώς θα συγκρίνατε τις πανεπιστημιακές εμπειρίες σας (ως φοιτητής και ερευνητής) στην Ελλάδα σε σχεση με τις ΗΠΑ;

Ήμουν πολύ τυχερός που έλαβα μια καταπληκτική (και δωρεάν) εκπαίδευση στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Ήταν ένα σκληρό και μακρύ διάστημα αλλά αυτό μου έδωσε τις βασικές γνώσεις για να προχωρήσω τις σπουδές μου και να συνεχίσω τα ερευνητικα μου ενδιαφερόντα.

Οι καθηγητές μου στο Μετσόβιο ήταν θαυμάσιοι και θα τους θυμάμαι πάντα όσο ζω.

Aναδημοσίευση μετάφραση απο :

http://usa.greekreporter.com/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails