Κυριακή, 22 Απριλίου 2012

ΝΕΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Σήμερα, Σάββατο, αναμένεται να ψηφιστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η απόφαση που θα δίνει το πράσινο φως για την αποστολή 300 παρατηρητών στη Συρία και θα ορίζει πως τον κύριο λόγο για την ανάπτυξη των παρατηρητών θα τον έχει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, βάσει της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα και με γνώμονα εάν τηρείται η κατάπαυση του...
πυρός.
Το τελικό κείμενο καλεί εκ νέου την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να σταματήσουν άμεσα τις εχθροπραξίες και να εφαρμόσουν τάχιστα το ειρηνευτικό σχέδιο των έξι σημείων που συνέταξε ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν.
«Πιστεύω ότι θα υπάρξει συμφωνία» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γάλλος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ζεράρ Αρό, σημειώνοντας «ο στόχος μας είναι περιορισμένος: να στείλουμε μια αποστολή παρατηρητών στη Συρία». Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα ξεκινήσει στις 18:00 ώρα Ελλάδας.
Ο Βρετανός πρεσβευτής Μαρκ Λάιαλ Γκραντ εκτίμησε από την πλευρά του ότι οι 15 χώρες-μέλη του ΣΑ «βρίσκονται κοντά σε συμφωνία».
Σκοπός της αποστολής των παρατηρητών είναι να επιτηρήσουν την εφαρμογή της εκεχειρίας, η οποία ισχύει από τις 12 Απριλίου, και να βοηθήσουν στην εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου του Κόφι Ανάν. Οι 300 στρατιωτικοί παρατηρητές, που δεν θα φέρουν όπλα, θα αναπτυχθούν σταδιακά στη Συρία, αρχικά για τρεις μήνες, ενώ θα συνοδεύονται και από πολίτες, εμπειρογνώμονες σε διάφορους τομείς (πολιτική, ανθρώπινα δικαιώματα, διοίκηση κ.ά.)
«Είναι η πρώτη φορά που ο ΟΗΕ στέλνει παρατηρητές σε μια εμπόλεμη ζώνη. Ακόμη σημειώνονται μάχες στη χώρα, σημειώνονται βίαια επεισόδια» υπογράμμισε ο Αρό. «Είναι πολύ σημαντικό να τους στείλουμε το συντομότερο δυνατό, όμως παράλληλα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τον κίνδυνο για τους παρατηρητές» πρόσθεσε ο Γάλλος πρεσβευτής. «Γι' αυτό το λόγο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ πρέπει να εκτιμήσει την κατάσταση επί τόπου» προτού αναπτυχθεί η αποστολή, συνέχισε.
Το σχέδιο της απόφασης ζητεί από τη συριακή κυβέρνηση εγγυήσεις ώστε οι παρατηρητές να μπορούν να εκπληρώσουν την αποστολή τους, ανάμεσά τους και «απόλυτη ελευθερία χωρίς εμπόδια, άμεση πρόσβαση και κυκλοφορία», επικοινωνίες χωρίς παρεμβολές και εγγυήσεις ασφαλείας.
Το σχέδιο καλεί επίσης τη Δαμασκό να σεβαστεί «ξεκάθαρα και ολοκληρωτικά» τη δέσμευση της να απομακρύνει τα στρατεύματά της και τα βαρέα όπλα από τις συριακές πόλεις. Παράλληλα υπογραμμίζει «την ανάγκη η συριακή κυβέρνηση και ο ΟΗΕ να συμφωνήσουν σύντομα στα κατάλληλα εναέρια μέτρα» (αεροπλάνα ή ελικόπτερα) για τη διευκόλυνση της αποστολής.
Τέλος, το Συμβούλιο Ασφαλείας «εκφράζει την πρόσθεσή του να επιβεβαιώσει την εφαρμογή της απόφασης και να εξετάσει τη λήψη όλων των άλλων μέτρων που θα κρίνει απαραίτητα».
ΑΠΕ-ΜΠΕ
''The New Daily Mail''
Newsroom

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails