Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

CDS: Σφαγή για μια χούφτα ευρώ

Τραπεζίτες, καιροσκόποι, πολιτικοί και δημοσιογράφοι παίζουν τα ρέστα τους. Θα δοθεί πολιτική λύση
Σκληρό πόκερ παίζεται τις τελευταίες ημέρες για την ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου του ελληνικού χρέους, και ενώ το PSI+ πλησιάζει στην καταληκτική ημερομηνία. Διεθνείς τραπεζικοί όμιλοι και hedge funds κοντράρονται σε όλα τα επίπεδα για την πληρωμή ή όχι των CDS. Η υπόθεση δεν αφορά άμεσα την Ελλάδα καθώς πρόκειται για καθαρά διαδικαστικό θέμα των...
αγορών, ενώ εκδότες των CDS είναι ξένες τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες. Εμμέσως η ενεργοποίηση των CDS επηρεάζει την Ελλάδα αλλά σε βαθμό που δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα. Οπερ σημαίνει ότι η πληρωμή τελικά των ασφαλίστρων κινδύνου του ελληνικού χρέους προϋποθέτει την εισαγωγή των CACs, δηλαδή το κούρεμα θα καταστεί υποχρεωτικό για όλους.
Συνεπώς θα σημειωθεί πιστωτικό γεγονός το οποίο σημαίνει ότι η Ελλάδα θα βρεθεί σε καθεστώς χρεοκοπίας ή προσωρινής στάσης πληρωμών.
Η περιοχή αυτή είναι μη-χαρτογραφημένη καθώς δεν έχει σημειωθεί ανάλογο γεγονός τα τελευταία χρόνια σε ανεπτυγμένη χώρα μέλος της ΕΕ και συνεπώς οι συνέπειες είναι μεν προβλέψιμες αλλά μόνο θεωρητικά.
Το θέμα όμως αγγίζει περισσότερο τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρίες που έχουν εκδώσει τα CDS και τα έχουν ασφαλίσει, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν περί τα €20 δισ. σε άλλους ιδιώτες επενδυτές.
Οι εκδότες των ασφαλίστρων είναι φυσικό να πιέζουν στην κατεύθυνση της μη-ενεργοποίησης των ασφαλίστρων ενώ οι κάτοχοί τους επιθυμούν να λάβουν τις αποζημιώσεις τους.
Το ποσό αν και είναι μικρό εν συγκρίσει με το ελληνικό χρέος, είναι όμως ιδιαίτερα υψηλά δεδομένου ότι οι εκδότες είναι 5-6 τράπεζες και συνεπώς θα χρειαστεί να καταβάλουν σημαντικά ποσά, επιβαρύνοντας τους ισολογισμούς τους και τραβώντας την προσοχή των αναλυτών.
Για αυτό το λόγο σε εξέλιξη μια διελκυστίνδα με τις δυο πλευρές να χρησιμοποιούν κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο για την επίτευξη του στόχου τους.
Δημοσιογράφοι, πολιτικοί, αναλυτές και παράγοντες των αγορών έχουν επιστρατευτεί, με το αζημίωτο, για να επηρεάσουν την έκβαση της υπόθεσης.
Τόνοι μελάνης έχουν χυθεί τις τελευταίες ημέρες με στόχο τον επηρεασμό των πιστωτών της Ελλάδας για τη συμμετοχή τους ή όχι στο εθελοντικό πρόγραμμα ανταλλαγής ώστε αυτό να μην καταστεί υποχρεωτικό και να μην προκληθεί πιστωτικό γεγονός.
Παράγοντες που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις εκτιμούν ότι θα βρεθεί μια μέση λύση με πολιτικές παρεμβάσεις και βάσει αυτής θα πληρωθούν μόνο οι κάτοχοι καλυμμένων CDS και όχι αυτοί των "γυμνών", δηλαδή μόνο όσοι κατέχουν ασφάλιστρα και ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου και όχι όσοι τοποθετήθηκαν επενδυτικά αγοράζοντας μόνο τα CDS.
Το Sofokleousin.gr έχει εγκαίρως τοποθετηθεί επί του θέματος πριν διευρυνθεί το τραπέζι τις πόκας γράφοντας στις 28 Φεβρουαρίου ότι "9 Μαρτίου ενεργοποιούνται τα CDS
(από tolimeri)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails