Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ ότι η διακοπή ρεύματος είναι αντισυνταγματική έδωσε «πνοή» στους πολίτες, οι οποίοι πλέον έχουν δικαίωμα να πληρώνουν το λογαριασμό της ΔΕΗ και όχι το «χαράτσι», αφού είναι πλέον και συνταγματικά κατοχυρωμένοι οι πολίτες ότι η διακοπή είναι παράνομη.
Η απόφαση του ΣτΕ είναι ένα θεσμικό αντίβαρο στην...
άτεχνη, υπερβολική, παράνομη και τελικά καταχρηστική άσκηση της εξουσίας από το Συνταγματολόγο Υπουργό Οικονομικών κ. Βενιζέλο, που προσπάθησε να επιβάλλει το χαράτσι σε συνδυασμό με την απειλή διακοπής του ρεύματος.
άτεχνη, υπερβολική, παράνομη και τελικά καταχρηστική άσκηση της εξουσίας από το Συνταγματολόγο Υπουργό Οικονομικών κ. Βενιζέλο, που προσπάθησε να επιβάλλει το χαράτσι σε συνδυασμό με την απειλή διακοπής του ρεύματος.
Μετά την έκδοση της αποφάσεως του ΣτΕ το Υπουργείο Οικονομικών, προφανώς ευρισκόμενο σε κατάσταση πανικού και συνεχίζοντας να εξακολουθεί να θέλει τη ΔΕΗ να μετατρέπεται από εταιρία παραγωγής ενέργειας σε Σούπερ – Φοροεισπράκτορα, παραβλέποντας ότι κάτι τέτοιο επηρεάζει αρνητικά την εικόνα μιας εταιρίας, η οποία μάλιστα είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών, αλλά και τα ζωτικά οικονομικά της συμφέροντα, εξέδωσε την από 6-3-2012 ανακοίνωση τύπου για το ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, στην οποία αναφέρει τα εξής λογικά και νομικά απαράδεκτα:
«….για τη συντριπτική, όμως, πλειονότητα των καταναλωτών που πρέπει να συγκαταβάλουν το λογαριασμό της ΔΕΗ και το ειδικό τέλος ακινήτων δεν έχει κανένα πρακτικό νόημα η μερική εξόφληση ενός λογαριασμού της ΔΕΗ γιατί στον επόμενο λογαριασμό εξοφλείται το τμήμα του λογαριασμού που δεν έχει καταβληθεί, δηλαδή αυτό που αφορά το ειδικό τέλος ακινήτων και όχι την κατανάλωση ρεύματος.
Όσοι, συνεπώς, έχουν την εντύπωση ότι εξοφλώντας εν μέρει τον λογαριασμό τους εξοφλούν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και όχι το ειδικό τέλος ακινήτων, έχουν εσφαλμένη εντύπωση, την οποία καλλιεργούν ενδεχομένως και ορισμένα στελέχη της ΔΕΗ κατά παράβαση του νόμου και των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρίας. Αυτό πρέπει να αποσαφηνιστεί για την προστασία του καταναλωτικού κοινού.»
Αποτέλεσμα της ως άνω τακτικής ήταν να τρέχουν και να μην φτάνουν χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι φέρονται να «έπεσαν» στην παγίδα της ΔΕΗ και να χρωστούν αυτή τη στιγμή και στην ΔΕΗ και στο Δημόσιο!!!!!
Η «μηχανορραφία» που επιχείρησαν να στήσουν σε βάρος των Ελλήνων καταναλωτών αφορά την εξόφληση των λογαριασμών του ηλεκτρικού μέσω ATM. Όπως αναφέρθηκε από ανώτερα στελέχη της ΔΕΗ, σε έναν λογαριασμό για παράδειγμα 1.000 ευρώ, τα 300 ευρώ αφορούσαν στο ρεύμα και τα υπόλοιπα 700 ευρώ αφορούσαν στο χαράτσι. Πήγαινε ο ανυποψίαστος ιδιοκτήτης να πληρώσει το ρεύμα και κατέθεσε 300 ευρώ στο ATM. Το επόμενο δίμηνο, ήρθε ο επόμενος λογαριασμός. Άλλα 1000 ευρώ. Τα 700 για τη δεύτερη δόση του ειδικού τέλους και τα 300 για τη ΔΕΗ. Και πάλι ο ιδιοκτήτης πήγε στη ΔΕΗ και πλήρωσε 300 ευρώ, νομίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο δεν θα χρωστάει τίποτα για το ρεύμα.
Τι έκανε όμως η ΔΕΗ σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών; Εισέπραξε τα χρήματα και τα απέδωσε για να πληρώσει την πρώτη δόση του ειδικού τέλους ακινήτων! Έτσι, ο ιδιοκτήτης εμφανίζεται να χρωστάει τώρα και στο δημόσιο (υπόλοιπο 1ης δόσης και 2η δόση του τέλους) αλλά και στη ΔΕΗ (τα υπόλοιπα 300 ευρώ για το ρεύμα)!
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας (Διαδικασία Ασφαλιστικών Μέτρων), με προσωρινή διαταγή του, απαγόρευσε στην ΔΕΗ την διακοπή παροχής ηλεκτροδότησης μέχρι τη συζήτηση της αιτήσεως των ασφαλιστικών μέτρων (22-5-2012) για το λόγο ότι ο καταναλωτής που εξόφλησε το δεύτερο δίμηνο στο ATM το λογαριασμό της ΔΕΗ, ορθώς νομίμως και προσηκόντως εξόφλησε την ως άνω οφειλή του ως προς το ρεύμα, μη έχοντας δικαίωμα κανείς να θεωρήσει ότι η καταβολή του αυτή αφορά το ειδικό τέλος ακινήτων που του είχε επιβληθεί σε προηγούμενο λογαριασμό, το οποίο δεν ήθελε ή δεν μπορούσε να πληρώσει. (Στην συγκεκριμένη περίπτωση μάλιστα είχε εκδοθεί προσωρινή διαταγή η οποία απαγόρευε στη ΔΕΗ να προβεί στην διακοπή της ηλεκτροδότησης του καταναλωτή, παρόλο που αυτός είχε πληρώσει μόνο το λογαριασμό του ρεύματος και όχι το «χαράτσι» επειδή είχε εσφαλμένως υπολογισθεί το ύψος αυτού).
Το νομοθετικό πλαίσιο είναι σαφές: «……αν ο οφειλέτης έχει περισσότερα χρέη προς τον δανειστή και η καταβαλλόμενη παροχή δεν επαρκεί για την εξόφληση όλων, τότε ο προσδιορισμός του εξοφλούμενου χρέους θα γίνει με βάση την τυχόν συμφωνία των μερών, ελλείψει δε τέτοιας συμφωνίας, ο προσδιορισμός αυτός θα γίνει μονομερώς από τον οφειλέτη, κατά την καταβολή……».
Η απόφαση - προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας (Διαδικασία Ασφαλιστικών Μέτρων), καθίσταται «απόφαση – οδηγός» για την περαιτέρω εφαρμογή του Νόμου και είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει την Πολιτεία και το Υπουργείο Οικονομικών στην ανάκληση, άλλως τροποποίηση της οδηγίας - εντολής προς την ΔΕΗ.
Η ως άνω απόφαση καταδεικνύει στο μέγιστο δυνατό επίπεδο ότι και πρέπει και μπορούμε να εμπιστευτούμε την Ελληνική Δικαιοσύνη και τους Έλληνες δικαστές, οι οποίοι με αίσθημα ευθύνης αλλά και απόλυτης αντίληψης του ρόλου τους, συμβάλλουν με τις δικαστικές τους αποφάσεις στην αποκατάσταση της αδικίας και του «εκβιασμού» που υφίστανται οι συμπολίτες μας.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
(ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΑΡΓΕΛΗΣ)
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
(ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗΣ)»
Το Γραφείο τύπου
του ΕΚ Μεσολογγίου
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου