Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Γερμανία και Γαλλία έφεραν την Ελλάδα σε πτώχευση. Πίεζαν να πουλήσουν όπλα, λέει ο Independent!

 
Την  ώρα που οι Έλληνες αναμένουν ένα 2ο πακέτο διάσωσης, πολλοί είναι όσοι κατηγορούν τη Γερμανία και τη Γαλλία, που ενεθάρρυναν τη χώρα για να έχουν οι ίδιες οφέλη σε μια σειρά από κερδοφόρες προμήθειες οπλικών συστημάτων, που έφεραν την Ελλάδα κοντά στην πτώχευση.
Αυτό αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Independent για τις διαδηλώσεις των πολιτών έξω από το Κοινοβούλιο στην Αθήνα και τα...
σκληρά μέτρα λιτότητας, που θεωρούνται ως απαραίτητα για να συνοδέψουν το νέο δάνειο των 130 δισ  ευρώ.
Πολλοί αισθάνονται, σημειώνει η εφημερίδα, ότι Γερμανία και Γαλλία έχουν επίσης μερίδιο στην υπερβολική σπατάλη πόρων της Ελλάδας. Κατά το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας 10ετίας, η Ελλάδα -με πληθυσμό 11 εκατ. κατοίκων- είναι ένας εκ των κορυφαίων εισαγωγέων όπλων στον κόσμο. Τα περισσότερα από τα πανάκριβα οπλικά συστήματα, όπως υποβρύχια, άρματα και αεροσκάφη είναι Γερμανικής, Γαλλικής και Αμερικανικής προέλευσης, επισημαίνει ο Independent.
Οι αγορές τόσων όπλων ήταν πάνω από τις δυνατότητες της Ελλάδας, ακόμη και προ της οικονομικής κρίσης του 2009, υπογραμμίζει η εφημερίδα και αναφέρει ως παραδείγματα: Αρκετά άρματα Leopard αγοράστηκαν από τη Γερμανία, αλλά δεν επαρκούσαν τα  χρήματα για πυρομαχικά. Ακόμη και το 2010, όταν η έκταση της οικονομικής καταστροφής ήταν προφανής, η Ελλάδα αγόρασε υποβρύχιο από τη Γερμανία με κόστος  403 εκατ. €. Και τώρα, επισημαίνουν, η Ελλάδα θα πρέπει να μειώσει τις αμυντικές της δαπάνες κατά 400 εκατ. €.
«Οι ηγέτες Ευρωζώνης είναι έως τώρα πιο ανεκτικοί ειδικά στις αμυντικές δαπανές  της Ελλάδας -αν και αυτές είναι διπλάσιες του μέσου όρου του ΝΑΤΟ ως ποσοστό του ΑΕΠ-  από τα υπερβολικά έξοδα στην Υγεία ή τις συντάξεις», αναφέρει η εφημερίδα.
«Εύκολα ξέχασαν όταν επικρίνεται η Ελλάδα ότι έχει υπάρξει -όχι πολύ διακριτική- πίεση από τη Γαλλία για να αγοραστούν έξι φρεγάτες» δηλώνει ο Θάνος Ντόκος, διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ στην εφημερίδα. Ο ίδιος προσθέτει ότι η Ελλάδα έφτασε να είναι πρώτος πελάτης νέων οπλικών συστημάτων, όπως τα γερμανικά υποβρύχια, τα οποία εμφάνισαν επίσης τεχνικές δυσλειτουργίες.
«Υπάρχει τώρα ένα σοβαρό έλλειμμα μεταξύ των περιορισμένων φυσικών πόρων του ελληνικού κράτους και των πολύ ακριβών όπλων του», σημειώνει η εφημερίδα.
Στο ρεπορτάζ ο βουλευτής της Ν.Δ. Σίμος Κεδίκογλου αναφέρει ότι οι πιλότοι των F-16 πληρώνονται με μισθό 1.200 €, ενώ πετούν αεροσκάφη των 60-70 εκατ. €.
Οι ασκήσεις τώρα έχουν ακυρωθεί για να εξοικονομηθούν μικρά ποσά χρημάτων, αναφέρεται.
Η Ελλάδα διαθέτει επίσης παγκοσμίως το μεγαλύτερο εμπορικό στόλο, αλλά το ναυτικό της περιορίζει τις περιπόλους κατά της πειρατείας για την προστασία τους στον Ινδικό Ωκεανό.
Η δικαιολογία για το μεγάλο στρατό της Ελλάδας -156.000 άτομα με το γερμανικό στρατό να έχει 250.000- είναι η απειλή από την Τουρκία, η οποία εξωθεί τους Έλληνες να κρατήσουν μιας κάποιας μορφής στρατιωτικής ισορροπίας με ένα κράτος επτά φορές μεγαλύτερο σε πληθυσμό.
Ο Θ. Ντόκος, αναφέρει στο ρεπορτάζ ότι ο φόβος του στιγματισμού κάποιου ως μη πατριώτη έχει αποτρέψει μια αντίθετη άποψη στο Κοινοβούλιο στο θέμα των αμυντικών δαπανών. Δεν έχει υπάρξει ποτέ μια συζήτηση στο Κοινοβούλιο κατά πόσο η τουρκική απειλή υπάρχει πραγματικά, σημειώνεται.
«Πολλές συμβάσεις που είχαν υπογραφεί στο απόγειο των ελληνικών δαπανών, δεν μπορούν να ακυρωθούν τώρα λόγω  ποινικής ρήτρας στα συμβόλαια και εκείνα τα χρήματα, που έχουν απομείνει θα ξοδευτούν στη συντήρηση», αναφέρει ο Independent.
(από onalert)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails