Πλήρης Τίτλος: Ήλεκτρο- φωτογράφηση Kirlian – το φαινόμενο, η εξέλιξη του, οι σχετικές θεωρίες, ο τρόπος κατασκευής μίας μηχανής και ο πειραματισμός μαζί της.
Δεν είναι λίγες οι φορές που άκουσα κάποιον να αναφέρεται στο φαινόμενο Kirlian, στη σύνδεση του με πλήθος παραφυσικών φαινομένων και στον «αδιαμφισβήτητο» ρόλο του ως απόδειξη της ύπαρξης της...
αύρας ή του αστρικού/ αιθερικού σώματος των ανθρώπων.
αύρας ή του αστρικού/ αιθερικού σώματος των ανθρώπων.
Ουκ ολίγες φορές μάλιστα, το φαινόμενο δέχθηκε ιδιαίτερη δημοσιότητα στη χώρα μας απασχολώντας τηλεοπτικές εκπομπές, πλήθος εξειδικευμένων ή μη εντύπων κλπ. δίνοντας την ευκαιρία σε διάφορους «ερευνητές» να παρουσιάσουν ως πραγματικές πλήθος αστήριχτων θεωριών. Κάποιοι εξ αυτών μάλιστα υποστήριξαν ότι μέσω ειδικών μηχανών Kirlian μπορούσαν να αποτυπώσουν την αύρα ενός ανθρώπου και στη συνέχεια να βγάλουν κάθε λογής συμπεράσματα: από το αν πάσχει ή θα εκδηλώσει σύντομα κάποιου είδους αρρώστια, έως αν ένα παιδί είναι indigo!
Μάλιστα, εξαιτίας του ότι πολλοί εμφανίστηκαν να έχουν πειραματιστεί με μηχανές Kirlian επί σειρά ετών, στα μάτια του μέσου Έλληνα εξυψώθηκαν εύκολα σε αυθεντίες και αυτομάτως τα λόγια τους απέκτησαν βαρυσήμαντη σημασία.
Όπως όμως συμβαίνει σχεδόν για κάθε άγνωστο ερευνητικό πεδίο που πρωτοεμφανίζεται στην Ελλάδα, έτσι και στην προκειμένη περίπτωση ακουστήκαν πάρα πολλές αβάσιμες και αναληθείς υποθέσεις δημιουργώντας ψευδείς εντυπώσεις.. αποπροσανατολίζοντας με λίγα λόγια- ηθελημένα ή μη, πάντως σίγουρα ανεύθυνα- την ελληνική κοινή γνώμη.
Ας προσπαθήσουμε λοιπόν μέσα στις επόμενες σελίδες να παρουσιάσουμε το φαινόμενο στις πραγματικές του διαστάσεις, να εξιστορήσουμε την πορεία εξέλιξης του, να ενημερωθούμε για τα σχετικά πειράματα που έχουν γίνει, το τι πραγματικά έχουν αποδείξει και τι όχι, να κατανοήσουμε τη φυσική του φαινομένου, τον τρόπο που λειτουργεί και τέλος να κατασκευάσουμε βήμα προς βήμα μία απλή μηχανή Kirlian ώστε να πειραματιστούμε και οι ίδιοι στο σπίτι μας.
Ορισμός: Ήλεκτρο- φωτογράφηση Υψηλής Συχνότητας
Ας ξεκινήσουμε με κάτι απλό, αλλά συνάμα εξαιρετικά σημαντικό για κάθε είδους ερευνητική διαδικασία: στον ορισμό του φαινομένου. Το φαινόμενο Kirlian αποτελεί ένας είδος ήλεκτρο-φωτογράφησης υψηλής συχνότητας, μέσω της οποίας καταγράφεται πάνω σε απλό φωτογραφικό φιλμ το πεδίο ακτινοβολίας του αντικειμένου που φωτογραφίζεται.
Η διαδικασία είναι απλή: ένα φωτογραφικό φιλμ τοποθετείται πάνω σε μία μεταλλική πλάκα που ονομάζεται πλάκα εκκένωσης. Πάνω στο φιλμ τοποθετείται το αντικείμενο προς φωτογράφηση και στη συνέχεια υψηλής τάσης ηλεκτρικό ρεύμα εφαρμόζεται στιγμιαία στην πλάκα εκκένωσης.
Η στεφανιαία ηλεκτρική εκκένωση (αγγλιστί: corona discharge) που πυροδοτείται εκδηλώνεται ανάμεσα στο αντικείμενο και την πλάκα εκκένωσης, περνώντας μέσα από το φωτογραφικό φιλμ στο οποίο και καταγράφεται. Κάπως έτσι, όταν εμφανίζουμε το φιλμ παίρνουμε φωτογραφίες Kirlian.
Ένα Φαινόμενο Ξανά- Ανακαλύπτεται!
Ως φαινόμενο είναι ευρέως γνωστό ότι ανακαλύφθηκε τυχαία από τον Semyon Kirlian το 1939 (εξού και η ονομασία) στην Ουκρανία, όταν ένα αντικείμενο που βρισκόταν πάνω σε φωτογραφική πλάκα εκτέθηκε στιγμιαία σε ισχυρό ηλεκτρικό πεδίο, αποτυπώνοντας στο φιλμ μία μοναδική εικόνα.
Αυτό όμως που ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει είναι ότι στην πραγματικότητα ο S. Kirlian απλά «ξανά- ανακάλυψε τον τροχό», μιας και το φαινόμενο ήταν ήδη γνωστό από το 1777 με διάφορες ονομασίες όπως ηλεκτρογραφία, ηλεκτροφωτογραφία ή στεφανιαίας εκκένωσης φωτογραφία (αγγλιστί: electrography, electrophotography ή corona discharge photography).
Μάλιστα, σχετικά πειράματα για την κατανόηση του φαινομένου διεξήχθηκαν το ίδιο έτος από τον Georg Christoph Lichtenberg, ενώ αργότερα πήραν τη σκυτάλη αρκετές σημαίνοντες προσωπικότητες της επιστήμης του 19ου και 20ου αιώνα, ανάμεσα στους οποίους και ο Nikola Tesla.
Αυτό που έκανε ο S. Kirlian ήταν να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα στην κατανόηση του φαινομένου, πραγματοποιώντας σχετικά πειράματα με τη σύντροφο του Valentina Kirlian και συνδέοντας έτσι το όνομα του με αυτό.
Αύρα και Αστρικό Σώμα: ο Μύθος του Γνωστότερου Παραφυσικού Πειράματος Καταρρίπτεται!
Εξαρχής, το φαινόμενο Kirlian συνδέθηκε με διάφορα παραφυσικά φαινόμενα, οδηγώντας δεκάδες ερευνητές παγκοσμίως στη δημιουργία πολυάριθμων θεωριών σχετικά με το τι ακριβώς αποτυπώνεται σε μία τέτοια φωτογραφία. Δυστυχώς, οι θεωρίες δεν συνοδεύτηκαν με την απαραίτητη στήριξη.
Μία εξ αυτών, ίσως η γνωστότερη σήμερα, αναφέρει ότι το ηλεκτρικό πεδίο που αποτυπώνεται γύρω από το φωτογραφιζόμενο αντικείμενο αποτελεί το αστρικό/ αιθερικό του σώμα, την αύρα του αν προτιμάτε, η οποία περιβάλει το φυσικό σώμα του αντικειμένου και αποτελείται από στοιχεία άγνωστα στη σημερινή επιστήμη.
Μάλιστα, στην προσπάθεια απόδειξης της παραπάνω υπόθεσης παρουσιάστηκε το γνωστότερο σήμερα παγκοσμίως παραφυσικό πείραμα: το «phantom leaf experiment». Σύμφωνα με αυτό, αν φωτογραφίσουμε ένα φύλλο με μία μηχανή Kirlian θα πάρουμε το ηλεκτρικό πεδίο ολόκληρου του φύλλου, όπως άλλωστε θα περιμέναμε. Αν στη συνέχεια κόψουμε το φύλλο στη μέση και φωτογραφίσουμε με τον ίδιο τρόπο ότι απέμεινε, το ηλεκτρικό πεδίο που θα αποτυπωθεί στο φιλμ δεν θα είναι του εναπομείναντος κομματιού αλλά ολόκληρου του φύλλου!
Το παραπάνω- ομολογουμένως εντυπωσιακό- πείραμα αναφέρεται με κάθε ευκαιρία σε σχετικές συζητήσεις περί παραφυσικών φαινομένων, μιας και πιστεύεται ότι μέσω αυτού αποδεικνύεται η ύπαρξη του αστρικού/ αιθερικού σώματος, το οποίο παραμένει ολόκληρο όταν μέρος του φυσικού σώματος αποκόπτεται.
Αυτό όμως που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε, ή που ορισμένοι αμελούν να αναφέρουν, είναι το γεγονός ότι τα παραπάνω εντυπωσιακά αποτελέσματα αναπαράγονται μόνο σε μικρό ποσοστό επί του συνόλου των σχετικών πειραμάτων. Επίσης, σχεδόν όλα τα θετικά αποτελέσματα έχουν αναφερθεί από ερευνητές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, οι οποίοι όμως δεν αποκάλυψαν τις ακριβείς συνθήκες πραγματοποίησης των πειραμάτων (όπως π.χ. ένταση ρεύματος, συχνότητα, κλπ.) ώστε να είναι δυνατή η επιτυχημένη αναπαραγωγή τους.
Επιπλέον, προς τα τέλη της δεκαετίας του 1970, φυσικοί και ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου του Drexel της Φιλαδέλφεια πραγματοποίησαν πειράματα ήλεκτρο- φωτογράφησης Kirlian τα οποία απέλεσαν απρόσμενα οποιαδήποτε ελπίδα των θιασωτών της θεωρίας της αύρας.
Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων, κατάφεραν να αναπαράγουν το φαινόμενο phantom leaf μόνο όταν χρησιμοποιούσαν το ίδιο γυαλί (χρησίμευε για να πιέζουν το φύλλο πάνω στο φωτογραφικό φιλμ) και στις δύο φωτογραφίσεις. Στις περιπτώσεις που στη δεύτερη φωτογράφηση τοποθετήθηκε νέο γυαλί, το ηλεκτρικό πεδίο που αποτυπωνόταν γύρω από το κομμένο φύλλο ήταν- όπως θα περιμέναμε- αυτό ενός κομμένου φύλλου.
Κάπως έτσι, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το φαινόμενο phantom leaf προκαλούνταν εξαιτίας μικροσκοπικών διαβρώσεων από οξέα που χάραζαν το γυαλί κατά την πρώτη φωτογράφηση, τα οποία επηρέαζαν σημαντικά και τη δεύτερη.
Φωτογράφηση Kirlian και Διάγνωση Ασθενειών
Μία δεύτερη θεωρία- που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τις τελευταίες δεκαετίες- αναφέρει ότι μέσω μίας φωτογραφίας Kirlian ενός ανθρώπου μπορεί να γίνει έγκαιρη διάγνωση ασθενειών, πολύ προτού παρατηρηθούν από τη συμβατική ιατρική.
Πατώντας πάνω στην παραπάνω υπόθεση, δεν είναι λίγοι οι ερευνητές που πρότειναν φυσικές ή μεταφυσικές ερμηνείες του φαινόμενου. Για παράδειγμα, κάποιοι πρότειναν ότι τα χρώματα και η φωτεινότητα μίας φωτογραφίας συνδέονται με παραμέτρους μη επαρκώς αποδεδειγμένες- όπως π.χ. η vibrant health, οι vital subtle forces ή το prana, κλπ.- με αποτέλεσμα μία θολή και σκοτεινή φωτογραφία Kirlian ενός ατόμου να πιστεύεται ότι υποδεικνύει μία υπαρκτή ή μελλοντική ασθένεια στον οργανισμό του.
Μάλιστα, δεν είναι λίγοι σήμερα οι αυτοδίδακτοι ερευνητές που διατείνονται ότι μέσω απλής μελέτης της φωτογραφίας Κirlian του δακτύλου ενός ανθρώπου μπορούν να κάνουν πλήρη διάγνωση της ψυχικής, πνευματικής και φυσικής του κατάστασης!
Είναι όμως βάσιμη η παραπάνω θεωρία; Είναι όντως δυνατή η διάγνωση μέσω φωτογραφιών Kirlian; Και ναι και όχι.. Αν και η απάντηση μου αρχικά πιθανόν σας ξενίσει, εντούτοις σας διαβεβαιώ ότι δεν είναι διόλου διπλωματική. Και εξηγούμαι: στη θεωρία η παραπάνω προσέγγιση θα μπορούσε να ισχύει, στην πράξη όμως είναι εξαιρετικά δύσκολη η ορθή εφαρμογή της και τα αποτελέσματα που εξάγει εντόνως αμφιλεγόμενα.
30 Παράμετροι και Σωστή Φωτογράφηση
Γιατί όμως η πράξη βρίσκεται τόσο μακριά από τη θεωρία; Ο λόγος είναι απλός: εξαιτίας της φύσης του φαινομένου- ηλεκτρική εκκένωση που προκαλείται από υψηλές ηλεκτρικές πιέσεις στον αέρα, οι οποίες οδηγούν στον ιονισμό του- υπάρχουν τουλάχιστον 30 παράμετροι διαφορετικής φύσης που παίζουν σημαίνοντα ρόλο στην τελική φωτογραφία Kirlian: π.χ. η χημική σύσταση του αέρα, η τραχύτητα της επιφάνειας του αντικειμένου, η χημική του σύσταση, διάφορα χαρακτηριστικά του ηλεκτρικού ρεύματος που εφαρμόζεται στην πλάκα (ένταση, συχνότητα, χρόνος που εφαρμόζεται στην πλάκα), κλπ.
Ακόμα και μικρές αλλαγές σε κάποια από τα παραπάνω δύναται να οδηγήσουν σε σημαντικές αλλοιώσεις της τελικής φωτογραφίας.
Ανατρέχοντας τώρα εν τάχει στις παραπάνω παραμέτρους, συνειδητοποιούμε ότι οι μοναδικές που συνδέονται με το ανθρώπινο σώμα (όταν ένα τέτοιο φωτογραφίζεται) είναι τα χημικά στοιχεία που αυτό περιέχει.
Για παράδειγμα, θεωρητικά όντως μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για την υγεία ενός ανθρώπου από τη φωτογραφία Kirlian του δακτύλου του, μιας και συγκεκριμένες αρρώστιες μεταβάλλουν τη χημική σύσταση του ανθρώπινου δέρματος. Στην πράξη όμως, για να εξαχθεί οποιοδήποτε αξιόπιστο συμπέρασμα πρέπει όλες οι υπόλοιπες παράμετροι να είναι ελεγχόμενες, κάτι εξαιρετικά δύσκολο. Πάρτε για παράδειγμα τη φωτογραφία Kirlian ενός δακτύλου. Ακόμα και μικρές αποκλίσεις στην πίεση που ασκούμε με το δάκτυλο μας πάνω στο φιλμ μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλες αλλοιώσεις της τελικής φωτογραφίας, μιας και όσο αυξάνεται η πίεση τόσο μειώνεται ο αέρας ανάμεσα στο φιλμ και την πλάκα εκκένωσης μέσα στον οποίο εκδηλώνεται η ηλεκτρική εκκένωση.
Κατά αναλογία, είναι πολύ εύκολο να γίνουν σημαντικές μεταβολές σε κάθε μία από τις 30 βασικές παραμέτρους δίχως καν ο πειραματιστής να το αντιληφθεί.
Αν και στην πράξη ο εν λόγω έλεγχος είναι εξαιρετικά δύσκολος, εντούτοις δεν είναι αδύνατος, όπως απέδειξε ο Αμερικανός ερευνητής L. W. Konikiewicz στα πειράματα του, στα οποία- μεταξύ άλλων- κατάφερε να διαγνώσει κυστική ίνωση σε ασθενείς (όπως και φορείς του γονιδίου) με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας, ενώ παρατήρησε ότι ανάλογα με την ημέρα της περιόδου μίας γυναίκας επηρεάζεται η φωτεινότητα της φωτογραφίας Kirlian που παράγει!
Κατασκευάζοντας μία Μηχανή Kirlian
Έχοντας κατανοήσει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που εκδηλώνεται το φαινόμενο της ήλεκτρο-φωτογράφησης Kirlian, μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα δίνοντας λεπτομερέστατες οδηγίες για την κατασκευή μία αντίστοιχης μηχανής.
Αν και υπάρχουν διάφοροι τρόποι κατασκευής, το ίδιο πάνω- κάτω αποτελεσματικοί, αποφάσισα να σας παραθέσω τον πλέον απλό και οικονομικό, με αντικείμενα που μπορείτε να βρείτε σε οποιοδήποτε μέρος και αν διαμένετε και που κοστίζουν συνολικά λιγότερο από 30 ευρώ.
Απαραίτητα Υλικά:
Πριν ξεκινήσετε την κατασκευή της μηχανής, πρέπει να προμηθευτείτε τα εξής:
1. Μετασχηματιστή HV.
2. Μία ξύλινη πλάκα μεγέθους 40 X 40 εκατοστά και πάχους 2.
3. Μπαταρίες συνολικής ισχύος 135 volt.
4. 4 συσσωρευτές.
5. 8-10 σμαλτωμένα καλώδια (enamel) και 1 μεγαλύτερο καλώδιο μονωμένο με διαφορετικό χρώμα.
6. Έναν απλό διακόπτη on/off.
7. Μία χάλκινη πλάκα μεγέθους 10 x 15 εκατοστά.
8. Ένα μεταλλικό clipάκι μπαταρίας 9 volt.
9. Σελοτέιπ ή σπρέι πλαστικού.
Σχεδόν όλα μπορείτε να τα αγοράσετε από κάποιο κατάστημα ηλεκτρονικών, ενώ για το ξύλο και την χάλκινη πλάκα μπορείτε να απευθυνθείτε στον πιο κοντινό σας ξυλουργό και μεταλλουργό αντίστοιχα.
Εικόνα 1. |
Κύκλωμα μηχανής:
Το σχέδιο του κυκλώματος που θα κατασκευάσουμε παρουσιάζεται λεπτομερώς στην εικόνα 1. Όπως βλέπουμε, αποτελείται από μπαταρίες (B1, B2…) συνδεδεμένες σε σειρά (σύστημα B, από το batteries), από συσσωρευτές (C1, C2, C3 και C4) συνδεδεμένους παράλληλα (σύστημα C, από το capacitors), από τον μετασχηματιστή HV (σύστημα T, από το transformer), τον διακόπτη on/off και την πλάκα εκκένωσης. Όλες οι παραπάνω μονάδες είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους με καλώδια.
Κατασκευή Μηχανής:
Όπως προείπαμε, ως μονάδα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος επιλέξαμε έναν μετασχηματιστή HV τροφοδοτούμενο από μπαταρίες. Η επιλογή μας αυτή χαρίζει φορητότητα στη μηχανή, δεν σημαίνει όμως ότι γίνεται και ακίνδυνη μιας και αν δεν ακολουθήσουμε πιστά τους κανόνες προφύλαξης (βλέπε σχετικό κουτί) είναι πολύ πιθανόν να μας χτυπήσει ρεύμα με επίπονες συνέπειες.
Εικόνα 2. |
Στην εικόνα 2 παρουσιάζεται η τελική διάταξη της μηχανής Kirlian που θα κατασκευάσουμε. Τα συστήματα του κυκλώματος είναι τα εξής:
- Το σύστημα B αποτελεί την πηγή της ηλεκτρικής ισχύος της μηχανής μας. Στη συγκεκριμένη κατασκευή που παρουσιάζεται χρησιμοποιήθηκαν δύο μπαταρίες των 67.5 volt συνδεδεμένες στη σειρά, ώστε να παράγουν συνολική ηλεκτρική ισχύ 135 volt, μπορούν όμως να χρησιμοποιηθούν και 15 των 9 volt (που είναι πιο συνηθισμένες).
- Το σύστημα C αποτελείται από 4 συσσωρευτές που συνδέονται παράλληλα.
- Το σύστημα T αποτελείται από έναν μετασχηματιστή HV.
Το σύστημα B συνδέεται με ένα καλώδιο με το σύστημα C και με ένα άλλο με τον διακόπτη on/ off. Το σύστημα C συνδέεται αντίστοιχα με το σύστημα T και τον διακόπτη on/off. Τέλος, το σύστημα T συνδέεται με την πλάκα εκκένωσης και τον διακόπτη on/ off.
Όλες οι συνδέσεις γίνονται με τα σμαλτωμένα καλώδια, εκτός αυτής μεταξύ συστήματος Τ και πλάκας εκκένωσης που πραγματοποιείται με το μεγαλύτερο μονωμένο καλώδιο διαφορετικού χρώματος (ώστε να ξεχωρίζει), το οποίο και ξεκινάει από τη μπροστινή πλευρά του μετασχηματιστή HV. Από τις πλαϊνές πλευρές του μετασχηματιστή ξεκινούν δύο σμαλτωμένα καλώδια που καταλήγουν στον διακόπτη on/off και το σύστημα C. Δεν έχει σημασία ποιο καλώδιο καταλήγει που, μιας και δεν υπάρχει πολικότητα στην προκειμένη περίπτωση.
Εικόνα 3. |
Ο διακόπτης on/off είναι ένας διακόπτης στιγμιαίας επαφής και μονής πολικότητας (αγγλιστί: single pole “momentary” contact), δηλαδή δεν «κλειδώνει» στη θέση on, αλλά αφότου αφήσει στιγμιαία μία ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσης να περάσει επιστρέφει αμέσως στη θέση off. Στη βάση του έχει τρία σημεία σύνδεσης για καλώδια.
Όπως φαίνεται στην εικόνα 3, στο μεσαίο σημείο πρέπει να συνδεθεί το καλώδιο από το σύστημα T(μετασχηματιστής), στο αριστερό από το σύστημα Β(μπαταρίες) και στο δεξιό από το σύστημα C(συσσωρευτές).
Έτσι, όταν έχουμε τον διακόπτη στη θέση off οι μπαταρίες αποσυνδέονται από το κύκλωμα, ενώ όταν βρίσκεται στη θέση on οι μπαταρίες συνδέονται στέλνοντας υψηλής τάσης ηλεκτρικό ρεύμα. Προσοχή! Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνει σωστά η σύνδεση του διακόπτη on/off ώστε η μηχανή μας να είναι ασφαλής και επιπλέον να εξασφαλίζεται μεγάλη διάρκεια ζωής στις μπαταρίες μας.
Εικόνα 4. |
Όταν γίνει σωστά η σύνδεση του διακόπτη, προχωράμε στη στερέωση του στη ξύλινη επιφάνεια μας. Γι’ αυτό τον σκοπό θα χρειαστούμε ένα μεταλλικό clipάκι μπαταρίας(9 volt), το οποίο και θα λυγίσουμε σε σχήμα U όπως φαίνεται στην εικόνα 4 ώστε να χωρέσει μέσα ο διακόπτης μας. Στη συνέχεια, κάνουμε δύο τρύπες στις πλαϊνές πλευρές του ώστε να στερεώσουμε το clipάκι πάνω στη ξύλινη επιφάνεια με δύο ξύλινες βίδες(ή αγκίδες) και τέλος στερεώνουμε τον διακόπτη πάνω στο clipάκι.
Έχοντας φτιάξει το κύκλωμα μας, δεν μένει παρά να τοποθετήσουμε την πλάκα εκκένωσης στη μηχανή. Όπως αναφέραμε ήδη, θα χρησιμοποιήσουμε μία χάλκινη πλάκα μεγέθους 10 x 15 εκατοστά, με τη μία τουλάχιστον πλευρά λεία. Το μονωμένο καλώδιο διαφορετικού χρώματος από το σύστημα T συγκολλείται (καλάι- κασσίτερος) στη γωνία της πλάκας εκκένωσης. Με τη λεία πλευρά του να κοιτάζει προς τα πάνω, η πλάκα εκκένωσης στερεώνετε στην ξύλινη επιφάνεια με κόλλα.
Όταν η κόλλα στεγνώσει, η πλάκα εκκένωσης καλύπτεται με ένα λεπτό φύλλο πλαστικού, κατά προσέγγιση 0.13 χιλιοστά πάχος. Το πλαστικό πρέπει να εξέχει τουλάχιστον 2.5 εκατοστά από κάθε άκρη της πλάκας εκκένωσης, ώστε να αποτρέπει το αντικείμενο να έρθει σε ευθεία επαφή μαζί της. Το λεπτό φύλλο πλαστικού αφού τοποθετηθεί σωστά, στερεώνεται στη ξύλινη πλάκα με κόλλα.
Εικόνα 5. |
Test-άρωντας τη μηχανή μας:
Προτού χρησιμοποιήσουμε τη μηχανή μας για πειραματισμούς, είναι πολύ σημαντικό να ελέγξουμε αν λειτουργεί σωστά. Ένας απλός τρόπος είναι ο εξής: συνδέουμε τη μία άκρη ενός καλωδίου στο σημείο Α, όπως φαίνεται στην εικόνα 5, και πλησιάζουμε την άλλη άκρη ½ με 1 εκατοστό από την πλάκα εκκένωσης. Κατά τη διάρκεια του test η πλάκα εκκένωσης δεν πρέπει να είναι καλυμμένη με πλαστικό.
Ανοίγοντας τώρα τον διακόπτη στη θέση on μία σπίθα θα «πεταχτεί» από την άκρη του καλωδίου στην πλάκα εκκένωσης. Εφόσον το test ολοκληρωθεί με επιτυχία, στερεώστε καλά όλα τα επιμέρους στοιχεία (μπαταρίες, συσσωρευτές, κλπ.) πάνω στη ξύλινη πλάκα με κόλλα και στη συνέχεια καλύψτε κάθε ακάλυπτο καλώδιο(είτε με σελοτέιπ, είτε με σπρέι πλαστικού) ώστε να τα μονώσετε.
Φωτογραφίζοντας με Μηχανή Kirlian
Έχοντας κατασκευάσει επιτυχώς μία μηχανή Kirlian δεν μένει πλέον παρά να προχωρήσουμε σε πειραματισμούς. Η διαδικασία μίας ήλεκτρο- φωτογράφησης Kirlian μπορεί να συνοψιστεί στα παρακάτω απλά βήματα:
α) δημιουργία πλήρους συσκότισης στο χώρο της φωτογράφησης (σκοτεινός θάλαμος).
β) τοποθέτηση του φιλμ πάνω στην πλάκα εκκένωσης ώστε να «κοιτάει» προς τα πάνω.
γ) τοποθέτηση του αντικειμένου που θέλουμε να φωτογραφίσουμε πάνω στο φιλμ. Στην περίπτωση που είναι άψυχο, γείωση του αντικειμένου.
δ) ανοιγόκλειμα του διακόπτη on/off 10 με 20 φορές.
ε) αποθήκευση του φιλμ σε συνθήκες πλήρους συσκότισης (σε ειδική συσκευασία) ή εμφάνιση επί τόπου.
στ) τέλος φωτογράφησης.
Όπως ήδη θα καταλάβατε, έχοντας κατασκευάσει τη μηχανή Kirlian το μόνο που χρειαζόμαστε είναι το φωτογραφικό φιλμ, ασπρόμαυρο ή έγχρωμο. Μία καλή λύση για τη μηχανή που αναπτύξαμε είναι το ασπρόμαυρο(B/W) Kodalith 2556 Ortho φιλμ τύπου 3, το οποίο είναι διαθέσιμο σε διαστάσεις 10 x 13 εκατοστά. Για έγχρωμο φιλμ κάνει σχεδόν οτιδήποτε που είναι διαθέσιμο περίπου στις παραπάνω διαστάσεις.
Ανατρέχοντας στα βήματα της φωτογράφησης, βλέπουμε ότι ολόκληρη η διαδικασία πρέπει να γίνει σε απόλυτο σκοτάδι. Εφόσον στο παρελθόν έχετε ασχοληθεί με την εμφάνιση φιλμ σε σκοτεινό θάλαμο, τότε θα έχετε την απαραίτητη εμπειρία ώστε να ολοκληρώσετε τη διαδικασία επιτυχώς. Για τους αρχάριους όμως, η πλειονότητα δηλαδή των αναγνωστών, κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο, ίσως και αδύνατο. Σκεφτείτε: δίχως να βλέπεται πρέπει να τοποθετήσετε σωστά το φιλμ πάνω στην πλάκα εκκένωσης, το αντικείμενο πάνω στο φιλμ, να ανοιγοκλείσετε τον διακόπτη, να πάρε το αντικείμενο και να αποθηκεύσετε το φιλμ στην ειδική συσκευασία.
Με λίγα λόγια, χρειάζεται εξάσκηση. Κάπως έτσι, για αρχή η καλύτερη λύση είναι να πειραματιστείτε με ασπρόμαυρο φιλμ, το οποίο δεν είναι ευαίσθητο στο ερυθρό φως. Έτσι, κατά τη διάρκεια της φωτογράφησης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κόκκινο φως LED, κόκκινη λάμπα neon ή απλά να τυλίξετε με κόκκινη πλαστική ταινία μία απλή λάμπα 4 watt.
Βέβαια, η ασπρόμαυρη φωτογραφία Kirlian δεν είναι εξίσου εντυπωσιακή με την έγχρωμη, όμως μας δίνει τη δυνατότητα να πειραματιστούμε οικονομικά προτού προχωρήσουμε σε χρήση έγχρωμου φιλμ.
Επίσης, σημαντικό στοιχείο της φωτογράφησης είναι η απόφαση γείωσης ή μη του αντικειμένου που φωτογραφίζουμε. Ο κανόνας είναι απλός: όταν έχουμε άψυχο αντικείμενο (π.χ. κέρμα ή φύλλο) το γειώνουμε ώστε να πάρουμε πιο έντονη φωτογραφία, όταν έχουμε έμψυχο δεν το γειώνουμε γιατί θα «χτυπηθεί» από ρεύμα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ίσως χρειαστεί να τοποθετήσουμε πάνω από το αντικείμενο που φωτογραφίζουμε μία πλάκα γυαλιού ή πλαστικού ώστε να το κρατήσουμε επίπεδο κατά τη φωτογράφηση, όπως π.χ. στην περίπτωση που φωτογραφίζουμε κάποιο φύλλο.
Εφόσον η μηχανή λειτουργεί σωστά, κάθε φορά που ανοιγοκλείνετε τον διακόπτη on/ off πρέπει να βλέπετε μία ηλεκτρική εκκένωση μεταξύ του αντικειμένου και της πλάκας εκκένωσης. Η σωστή έκθεση κάθε αντικειμένου θα ορισθεί από εσάς, μετά από αρκετούς πειραματισμούς ως προς το πόσες φορές και επί πόση ώρα θα γίνεται η έκθεση.
Η Δύναμη της Γνώσης
Μέσω της κατασκευής και του πειραματισμού σας με τη μηχανή Kirlian ίσως σταθείτε τυχεροί και αναπαράγεται αποτελέσματα εξίσου εντυπωσιακά με το phantom leaf experiment. Αν τα καταφέρετε, μην αμελήσετε να με ενημερώσετε..
Αν δεν τα καταφέρετε όμως, τότε σίγουρα θα σας ανταμείψουν οι εντυπωσιακότατες και ειλικρινά μοναδικές ήλεκτρο- φωτογραφίες Kirlian, ενώ για να φτάσετε στο σημείο να πραγματοποιήσετε επιτυχώς τη διαδικασία της φωτογράφησης σημαίνει ότι έχετε φτάσει σε ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο κατανόησης του φαινομένου.
Έτσι, θα έχετε πλέον όλες τις απαραίτητες γνώσεις να κρίνεται μόνοι σας και να μην εξυψώνετε στο επίπεδο της αυθεντίας μη επαρκώς ενημερωμένους ερευνητές. Κυρίως όμως, θα είστε πλέον σε θέση να μην εξαπατήστε από τις διάφορες θεωρίες, καθώς και να μην εξαπατάτε οι ίδιοι τους συνανθρώπους σας.
Πηγές:
* Arthur J. Ellison (1982), Kirlian Photography, Psychical Research: A Guide to Its History, Principles and Practices σελ. 188-192.
* Boyers, D.G. & Tiller, W.A. (1973), Corona discharge photography, Journal of Applied Physics 44: 3102-3112.
* John Iovine (2000), Kirlian Photography- A Hands on Guide, Images Publishing.
* Konikiewicz, L.W. (1979), Introduction to electrography, Harrisburg, Pennsylvania.
Who Is Who:
Ο Νικόλαος Κουμαρτζής είναι μέλος της ομάδας Gateway και ασχολείται εθελοντικά και επαγγελματικά με το χώρο της ελληνικής πνευματικής αναζήτησης από το 2001 και έπειτα. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείται την προσωπική του ιστοσελίδα nkoumartzis.metafysiko.gr
[Κουτί]
Προσοχή: Βασικοί Κανόνες Προφύλαξης!
Προσοχή: Βασικοί Κανόνες Προφύλαξης!
Πραγματοποιώντας πειράματα με μηχανή Kirlian μπαίνετε σε κίνδυνο να χτυπηθείτε από ρεύμα, μία ιδιαίτερα επίπονη εμπειρία. Για τη δική σας προστασία, υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες που πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθήσετε:
1. Μην χρησιμοποιήσετε ηλεκτρική ισχύ μεγαλύτερη από 135 volt! Μην τολμήσετε δηλαδή να βάλλετε περισσότερες μπαταρίες ή να συνδέσετε τη μηχανή σε πρίζα.
2. Μην γειώνετε έμψυχα αντικείμενα! Αυτό σημαίνει:
a. μην φωτογραφίζετε κατοικίδια σας. Πιάνοντας π.χ. τη γάτα για να φωτογραφίσετε την πατούσα της, δημιουργείτε ένα κύκλωμα αφήνοντας το ηλεκτρικό ρεύμα να διαπεράσει το κατοικίδιο σας.
b. μην αγγίζετε το έδαφος όταν φωτογραφίζετε το δάκτυλο σας. Π .χ. σε καμία περίπτωση μην πειραματιστείτε ξυπόλυτοι.
3. Πάντα πραγματοποιείτε το test σωστής λειτουργίας που αναφέρεται. Το καλώδιο που θα χρησιμοποιήσετε κατά τη διάρκεια του πρέπει οπωσδήποτε να είναι καλυμμένο στο σημείο που το αγγίζετε.
4. Προσέξτε το πλαστικό που καλύπτει την πλάκα εκκένωσης να τοποθετηθεί σωστά, καλύπτοντας ολόκληρη την επιφάνεια της.
Αν δεν είστε αρκετά ώριμοι και υπεύθυνοι να ακολουθήσετε τους παραπάνω απλούς κανόνες, τότε μην τολμήσετε να ασχοληθείτε με τη φωτογραφία Kirlian. Εφόσον χρησιμοποιήσετε ισχύ μεγαλύτερη από 135 volt βάζετε σε κίνδυνο τη ζωή σας, ενώ με 135 volt και λιγότερα ακόμα και αν κάτι «πάει στραβά» η μόνη τιμωρία σας θα είναι ένα δυνατό και επίπονο τράνταγμα.
Σημείωση: Μέρος του παρόντος κειμένου δημοσιεύθηκε αρχικά στο περιοδικό mystery, τεύχος 30.
Σημείωση: Μέρος του παρόντος κειμένου δημοσιεύθηκε αρχικά στο περιοδικό mystery, τεύχος 30.
(από metafysiko)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου