Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Τσάκρα: τα ενεργειακά κέντρα του σώματος.

Τα τσάκρα, είναι τα ενεργειακά κέντρα του ανθρώπινου σώματος και σύμφωνα με κάποιες παραδόσεις εδράζονται στο αιθερικό σώμα. Καταρχήν λειτουργούν ως δέκτες της ζωτικής ενέργειας από το περιβάλλον τού ανθρώπου. Κατόπιν μετασχηματίζουν την ενέργεια αυτή ώστε να είναι κατάλληλη για τη συντήρηση των λειτουργιών του φυσικού σώματος καθώς και των άλλων λεπτοφυέστερων σωμάτων και τέλος, εκπέμπουν ενέργεια στο άμεσο περιβάλλον.
Ο αριθμός των ενεργειακών κέντρων είναι πολύ μεγάλος. Τα βασικά όμως είναι επτά (ή εννέα ή πέντε σύμφωνα με άλλες παραδόσεις), με αρκετά δευτερεύοντα κέντρα ήσσονος σημασίας. Τα βασικά κέντρα βρίσκονται σε ένα άξονα που ξεκινά από το ιερό οστό στη βάση της σπονδυλικής στήλης, καταλήγει στο...
κεφάλι και είναι κατά σειρά:
1. Ριζικό ή Βασικό κέντρο
Βρίσκεται στη βάση της σπονδυλικής στήλης, στο σημείο του ιερού οστού. Ελέγχει την ασφάλεια και τη γείωση των ενεργειών του ανθρώπινου σώματος, προστατεύει την ψυχή και παρέχει εγγύηση για υγεία και επιβίωση. Δονείται με κόκκινη λάμψη και σύμβολό του είναι ο λωτός με τα τέσσερα πέταλα. Έχει περιγραφτεί σαν κόκκινο φίδι τυλιγμένο εφτά φορές κοιτώντας τη σπονδυλική στήλη. Είναι η ρομφαία του Αρχάγγελου Μιχαήλ, το πρωταρχικό πυρ που αν αφυπνιστεί πρόωρα μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές στον άνθρωπο.
2. Ιερό κέντρο ή χάρα
Βρίσκεται στην κοιλιακή χώρα, μερικά εκατοστά κάτω από τον αφαλό. Πρόκειται για το κέντρο της ανανέωσης. Βοηθάει στην επαναφορά ενέργειας μετά από ένα καρμικό μάθημα ή μετά από κάποια απώλεια ενέργειας από κάποιο περιστατικό. Ακτινοβολεί με πορτοκαλί χρώμα και σύμβολό του είναι ο λωτός με τα έξι πέταλα. Σύμφωνα με άλλη παράδοση το κέντρο αυτό αποτελείται από δύο κέντρα: του συκωτιού και της σπλήνας που δονούνται με πορτοκαλί χρώμα. Η αφύπνιση του σηκωτιού και της σπλήνας παρέχει δυνάμεις που θα πρέπει να χειραγωγηθούν κατάλληλα.
3. Κέντρο του ηλιακού πλέγματος ή της αδρεναλίνης
Βρίσκεται λίγα εκατοστά πάνω από τον αφαλό. Περιέχει στα αρχεία του τις γνώσεις του μακρινού παρελθόντος. Είναι η μυσταγωγική καρδιά που κατανοεί τις κοσμικές αλήθειες. Δονείται με λαμπερό κίτρινο χρώμα και έχει ως σύμβολο το λωτό με τα δέκα πέταλα. Σύμφωνα με άλλη παράδοση αποτελεί ζευγάρι με το κέντρο της αδρεναλίνης (επινεφρίδιοι αδένες) που βρίσκεται πίσω και λίγο πάνω από το ηλιακό πλέγμα.
4. Κέντρο της καρδιάς ή θύμου αδένα
Βρίσκεται στο κέντρο του στήθους, κοντά στην καρδιά. Συνθέτει την πνευματική και την φυσική κατάσταση με αρμονία και αγάπη. Είναι το κέντρο της άνευ όρων αγάπης. Δονείται με πράσινη λάμψη και έχει ως σύμβολο το λωτό με τα δώδεκα πέταλα. Σύμφωνα με κάποιες παραδόσεις είναι το κέντρο του Χριστού Λόγου. Η κατάσταση αυτού του κέντρου είναι πολύ σημαντική για την ψυχή του ανθρώπου.
5. Κέντρο λαιμού ή του θυρεοειδή αδένα
Βρίσκεται στο λαιμό. Αυτό το τσάκρα αντιπροσωπεύει το κέντρο της θέλησης και της επικοινωνίας. Δονείται με μπλε λάμψη κι έχει ως σύμβολο το λωτό με τα δεκαέξι πέταλα.
6. Κέντρο του τρίτου ματιού ή του μετώπου ή της Υπόφυσης
Βρίσκεται ανάμεσα στα φρύδια στο κέντρο. Θεωρείται πως είναι η πύλη προς τον ανώτερο εαυτό όπου δέχεται κάποιος την πνευματική του επικοινωνία. Δονείται με βιολετί χρώμα κι έχει σύμβολο το λωτό με τα ενενήντα έξι πέταλα.
7. Κέντρο κορυφής ή στέμματος ή της Επίφυσης
Βρίσκεται στην κορυφή του κεφαλιού. Αντιπροσωπεύει την αρχή, τη σύνδεση με την κοσμική συνείδηση. Είναι το κέντρο με τη γρηγορότερη συχνότητα περιδίνησης με πολύ λαμπερό λευκό χρώμα. Έχει ως σύμβολο το λωτό με τα χίλια πέταλα (για την ακρίβεια εννιακόσια συν δώδεκα).
Τα πέντε ανώτερα ενεργειακά κέντρα (από το ηλιακό πλέγμα και πάνω), σύμφωνα με μια παράδοση είναι τα σταθερά κέντρα της ατομικότητας που εξελίσσονται μέσα από κάθε φυσική ενσάρκωση. Αυτά τα κέντρα φέρουν τις μνήμες, τα ταλέντα και την περασμένη γνώση όλων των προηγούμενων ζωών. Τα δύο κατώτερα (ριζικό και ιερό κέντρο), είναι τα κέντρα της προσωπικότητας, αυτά που σε κάθε ενσάρκωση διαμορφώνονται από την αρχή. Όλα τα κέντρα περιστρέφονται δεξιόστροφα ή αριστερόστροφα ανάλογα με το φύλο. Στους άνδρες το ριζικό, του ηλιακού πλέγματος, του λαιμού και της κορυφής περιστρέφονται δεξιόστροφα ενώ το ιερό κέντρο, της καρδιάς και του τρίτου ματιού περιστρέφονται αριστερόστροφα. Στις γυναίκες συμβαίνει το αντίθετο. Το ριζικό, του ηλιακού πλέγματος, του λαιμού και της κορυφής περιστρέφονται αριστερόστροφα ενώ το ιερό κέντρο, της καρδιάς και του τρίτου ματιού δεξιόστροφα.
Λίγο πάνω από τους ώμους, υπάρχουν άλλα δυο δευτερεύοντα κέντρα καθώς επίσης και στο σημείο των γονάτων αλλά και των πελμάτων. Οι δυο τελευταίες περιπτώσεις δεν αναλύονται ποτέ από τους γνώστες. Όλα τα κέντρα φυσικά, είναι πολύ σημαντικά και η σωστή λειτουργία τους αποτελεί μεγάλη πηγή δυνάμεων. Αυτή η ιδιότητά τους είναι που πρέπει να επιστήσει την προσοχή και το δέος σε όλους όσοι θελήσουν να ασχοληθούν, και μόνο υπό την καθοδήγηση μυστών.
(από apollonios)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails