Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Οι νεαροί Βρετανοί αντιδρούν κατά του ευρωπαϊκού φιλελευθερισμού...

Από τον Βασίλη Γιαννακόπουλο, γεωστρατηγικό αναλυτή
Ημέρες οργής στις βρετανικές μεγαλουπόλεις
Φαίνεται ότι το ντόμινο των αραβικών εξεγέρσεων διέρχεται και από τη Βρετανία, που αυτές τις ημέρες βιώνει τα βιαιότερα επεισόδια της τελευταίας 30ετίας. Οι συγκρούσεις των νεαρών με την αστυνομία, η καταστροφική μανία και οι λεηλασίες δεν συνιστούν «μιμητικές» εγκληματικές ενέργειες, δεν οφείλονται σε οπορτουνιστές και δεν διαπράττονται από το...
σύνολο των οργισμένων διαδηλωτών. Συνιστούν μια νέα μορφή κοινωνικής αντίδρασης ενάντια στην έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας της βρετανικής κυβέρνησης. Μιας αντίδρασης των νεαρών φτωχών Βρετανών μεταναστών αλλά και των νεαρών γηγενών κατά των πλουσίων, παρότι...
τα χαρακτηριστικά της εν λόγω κοινωνικής αντίδρασης παρουσιάζουν αρκετές ομοιότητες με την εγκληματικότητα.
Όπως αναφέρουν και τα διεθνή ΜΜΕ, τα επεισόδια πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου, κατά την οποία παρατηρείται έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια, καθότι η βρετανική οικονομία βρίσκεται σε δεινή κατάσταση. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το 2010 η ανεργία επίσημα ανήλθε στο 8,1% (η μεγαλύτερη από το 1994) από 5,3 το 2007. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού ξεπέρασε το 10% του ΑΕΠ και η κυβέρνηση του David Cameron προσπαθεί να επιβάλει σκληρά μέτρα προκειμένου να το μειώσει. Η βρετανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει περικοπές της τάξης των 83 δισ. λιρών για τα τέσσερα επόμενα χρόνια, που συνιστά τη μεγαλύτερη μείωση δημοσίων δαπανών από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μάλιστα, το βρετανικό σχέδιο λιτότητας προβλέπει τη μείωση 490.000 θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα και την αύξηση κατά ένα χρόνο (από τα 65 στα 66 χρόνια) του απαιτούμενου ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση. Στις 26 Μαρτίου του 2011, η «οργή» των Βρετανών πολιτών εκφράσθηκε με μια μαζική διαδήλωση στο Λονδίνο, όταν περίπου 250.000 άτομα συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν κατά της λήψης των μέτρων λιτότητας, που όπως είθισται -και το γνωρίζει πολύ καλά ο Έλληνας πολίτης- θίγουν κυρίως τις κατώτερες και μεσαίες οικονομικά τάξεις. Όλα τα παραπάνω είναι πιθανόν να επηρεάσουν την εσωτερική κατάσταση ασφάλειας στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012, αφού τα αποτελέσματα της λιτότητας θα είναι πιο αισθητά και η αντίδραση των Βρετανών πολιτών αναμένεται μαζικότερη και εντονότερη.
Ευρωπαϊκή ανησυχία
Η απώλεια της εσωτερικής ασφάλειας, που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες στη Βρετανία, είναι σίγουρα αποτέλεσμα της βίαιης συμπεριφοράς των νεαρών κατοίκων των φτωχών συνοικιών των βρετανικών μεγαλουπόλεων, αλλά δεν εκδηλώθηκε εν αιθρία. Αναδύθηκε λόγω της εφαρμογής του ευρωπαϊκού φιλελευθερισμού, οποίος δεν λαμβάνει επαρκή μέτρα για την προστασία των αδύναμων κοινωνικών ομάδων. Αυτές οι κοινωνικές ομάδες διευρύνονται συνεχώς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Για το λόγο αυτό, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να αναμένουν ανάλογα επεισόδια στο εγγύς μέλλον.
Το ζητούμενο όμως είναι πως θα αντιδράσουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Θα παρατάξουν για άλλη μια φορά τις αστυνομικές δυνάμεις απέναντι στους διαδηλωτές, οι οποίοι στην περίπτωση της Βρετανίας φώναζαν «δικαιοσύνη»; ή θα αναζητήσουν τα βαθύτερα αίτια της ανάδυσης τέτοιων κοινωνικών φαινομένων, που απαιτούν πολιτική βούληση;
Η κυβέρνηση του Cameron θα πρέπει να αντιληφθεί ότι οι νεαροί Βρετανοί που λεηλατούν, καταστρέφουν και διαμαρτύρονται έχουν άμεση σχέση με τη φτώχεια που μαστίζει τις νεαρές ηλικίες στη Βρετανία. Μιας χώρας των ανισοτήτων, όπου οι γονείς είναι αναγκασμένοι να ικανοποιούν τις «κακές» συνήθειες των παιδιών τους που βομβαρδίζονται από τις διαφημίσεις, αγοράζοντας μέσω πιστωτικών καρτών κινητά τηλέφωνα τρίτης γενιάς, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για την οργάνωση των συγκεντρώσεων και των διαδηλώσεων. Σύμφωνα με τη Scotland Yard, η όλη οργάνωση των ταραχών πραγματοποιήθηκε από τα νέας γενιάς κινητά τηλέφωνα BlackBerry, το Facebook και το Twitter.
«Καταστολή ή αλλαγή της κοινωνικής πολιτικής»;
Ιδού το μείζον ερώτημα! Η καταστολή συνήθως «επιφέρει» άμεσα αποτελέσματα και επιθυμητά για την εκτελεστική εξουσία (βλέπε πλατεία Συντάγματος, τέλη Ιουλίου 2011). Όμως, η βία φέρνει βία και η κοινωνική αντίδραση γιγαντώνεται. Η άλλη επιλογή, που αναφέρεται στην αλλαγή της κοινωνικής πολιτικής, κοστίζει. Όμως, επιφέρει μακροχρόνια θετικά αποτελέσματα, αφού δρα απευθείας στη βούληση των εν δυνάμει «αγανακτισμένων».
Βέβαια, όλα τα παραπάνω συνιστούν μια σύντομη περιγραφή και θεωρητική άποψη των επιλογών της πολιτείας. Πρακτικά, οι δυσκολίες εφαρμογής μιας άλλης κοινωνικής πολιτικής, που θα ικανοποιήσει τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες –στην συγκεκριμένη περίπτωση της βρετανικής κοινωνίας- εμπεριέχει αρκετές δυσκολίες.
(από press-gr)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails