Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Το γραφένιο μπορεί να εξηγήσει την δημιουργία των άστρων

Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου στο Berkeley (UCB), φαίνεται ότι η μελέτη του γραφένιου, της δισδιάστατης ένωσης του άνθρακα, μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα του τι συνέβη κατά τη διάρκεια των πρώτων στιγμών του σύμπαντος, όταν γεννήθηκαν τα πρώτα άστρα.
Graphene-May-Help-Explain-the-Big-Bang-2Ταυτόχρονα, το υλικό αυτό θα μπορούσε να παράσχει ενδείξεις ως προς τα φαινόμενα που συνεχίζονται στο εσωτερικό του ορίζοντα γεγονότων των...
μαύρων οπών. Οι τελευταίες αυτές δομές τροφοδοτούν τους πυρήνες όλων των μεγάλων γαλαξιών.
Με άλλα λόγια, το γραφένιο μπορεί να έχει μια πρακτική ωφέλεια κατά την ανάλυση περιοχών του διαστήματος ή των ιδιομορφιών, όπου αλληλεπιδρούν τεράστια βαρυτικά πεδία για να παράγουν πολύπλοκα αποτελέσματα. Είναι όντως ενδιαφέρον ότι οι αστρονομικές μελέτες δείχνουν ότι το γραφένιο μπορεί να υπάρχει στο διάστημα με δισδιάστατη μορφή.
Μια ομάδα ερευνητών υπεύθυνων για τη λειτουργία του διαστημικού τηλεσκοπίου Spitzer, που εξερευνά τον ουρανό στα υπέρυθρα μήκη κύματος, ανέφερε την ανακάλυψη μορίων φουλλερενίων από 70 άτομα άνθρακα – C70 – (ή buckyball όπως αλλιώς λέγονται) έξω από το Γαλαξία μας.
Οι ερευνητές, επίσης, λένε ότι τα υπέρυθρα δεδομένα του παρατηρητηρίου μπορεί να είναι ενδεικτικά για την ύπαρξη επίπεδων C24 στο διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι το τηλεσκόπιο μπορεί να παρατηρήσει, επίσης, κομμάτια γραφενίου που ‘επιπλέουν’ ελεύθερα στο βαθύ διάστημα.
Τα φουλερένια (C60 και C70) καθώς και το γραφένιο (επίπεδα C24) στο διάστημα μπορεί να σχηματιστούν όταν τα παλιά αστέρια παράγουν ισχυρούς αστρικούς ανέμους που συγκρούονται με τα πλανητικά νεφελώματα. Αυτή η πρόταση προέρχεται από τους Letizia Stanghellini και Richard Shaw, οι οποίοι εργάζονται στο Αστεροσκοπείο στο Τουσόν της Αριζόνα.
"Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη είναι ότι η ύπαρξη αυτών των μορίων δεν εξαρτάται από την αστρική θερμοκρασία, αλλά από την ένταση των κρουστικών κυμάτων του ανέμου”, αναφέρουν οι ερευνητές.
"Το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer είναι πολύ σημαντικό για τη μελέτη των πολύπλοκων οργανικών μορίων στα αστρική περιβάλλοντα. Είμαστε τώρα στο στάδιο της ανίχνευσης όχι μόνο φουλερενίων και άλλων μορίων, αλλά αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε πώς αυτά διαμορφώνονται και εξελίσσονται σε αστέρια," συνεχίζουν.
«Σχεδιάζουμε με τα επίγεια παρατηρητήρια να παρακολουθούμε αυτά που ανακαλύπτουν τα διαστημικά τηλεσκόπια, οπότε ελπίζουμε να βρούμε άλλα μόρια στα πλανητικά νεφελώματα, όπου έχουν ανιχνευθεί τα φουλλερένια, για να ελέγξουμε κάποιες φυσικές διεργασίες που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε τη βιοχημεία της ζωής», καταλήγουν.
Πηγή: Daily Galaxy
(από physics4u)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails