Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Πολεμικό το κλίμα στο ΣύνταγμαΣτη Βουλή – οχυρό από χθες η μάχη για το Μνημόνιο 2

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Σε οχυρό έχει μετατραπεί από χθες, ημέρα έγκρισης από το υπουργικό συμβούλιο  του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, το κοινοβούλιο. Τα γνωστά προστατευτικά κιγκλιδώματα έχουν ενισχυθεί με πασσάλους, ενώ αποκλεισμένη και για τους πεζούς – κάτι το εντελώς παράνομο – παραμένει η Βασιλίσσης Σοφίας, για την...
οποία όλοι πληρώνουμε φόρους.
Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, μετά την έγκρισή του, κατατέθηκε χθες - 16η ημέρα των κινητοποιήσεων των «Αγανακτισμένων» - στη Βουλή, όπου και μεταφέρεται πλέον η μάχη, με απειλές για περικύκλωση του κοινοβουλίου, προκειμένου αυτό να μην ψηφιστεί.
Μέσα σ’ αυτό το πολεμικό κλίμα, ο πρωθυπουργός στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, μετά από ένα τριήμερο μαραθώνιων συνεδριάσεων σε όλα τα όργανα, μίλησε ξανά για την ανάγκη «εθνικής συνεννόησης».
Μαζί του, ευθυγραμμιζόταν από το Πεκίνο, όπου βρισκόταν για να προωθήσει την υποψηφιότητά της στην ηγεσία του ΔΝΤ, και η Γαλλίδα υπουργός των Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, που παρότρυνε την Ελλάδα να μιμηθεί το παράδειγμα της Πορτογαλίας, όπου επί του προγράμματος λιτότητας έχουν συμφωνήσει όλα τα κόμματα. (Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως στην Πορτογαλία τα κόμματα συμφώνησαν πριν από την κατάρτιση του προγράμματος και όχι έναν χρόνο μετά, και αφού αυτό είχε αποτύχει).
Χθες πάντως, ο κ. Παπανδρέου επανήλθε στο θέμα της επιδίωξης συμφωνίας με την αξιωματική αντιπολίτευση, αναφέροντας πως εφόσον ο κ. Σαμαράς συμφωνεί στους στόχους, τότε από την πλευρά του δεν υπάρχει κανένα ταμπού για τον τρόπο επίτευξης αυτών των στόχων.
Κάλεσε μάλιστα σε «συνδιαμόρφωση γραμμή-γραμμή» του Προγράμματος, επαναλαμβάνοντας ότι η πόρτα του είναι πάντα ανοιχτή για συνεργασία.
Αναφορά έκανε και στο θέμα του δημοψηφίσματος, λέγοντας πως «αυτονόητα διλήμματα δεν τίθενται ποτέ σε δημοψήφισμα» - ενώ παλαιότερα είχε προτείνει δημοψήφισμα για ανάλογα αυτονόητα (προφανώς εννοεί ανύπαρκτα) διλήμματα,  όπως ήταν η Συνταγματική Συνθήκη, με αποτέλεσμα να διαγραφεί ο κ. Σημίτης.
Όσο γι’ αυτό καθαυτό το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, περιλαμβάνει μέτρα ύψους 28 δις ευρώ ως το 2015, με μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων – με απόλυση των συμβασιούχων και περιορισμό των προσλήψεων, όπου το 2011 θα ισχύσει ο κανόνας μία πρόσληψη για δέκα αποχωρήσεις και μία προς πέντε τα επόμενα χρόνια.
Την ίδια ώρα, η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στον δημόσιο τομέα, θα συνοδευθεί από σύνδεση του μισθού με τις θέσεις (παραγωγικότητα), ενώ οι μισθοί του δημοσίου θα εναρμονιστούν με αυτούς του ιδιωτικού τομέα.
Περαιτέρω εξοικονομήσεις κονδυλίων θα επιδιωχθούν με μείωση των λειτουργικών δαπανών του δημοσίου ύψους 2 δις ευρώ ετησίως και με την συγχώνευση και κατάργηση διαφόρων οργανισμών και φορέων.
Παράλληλα, θα επιδιωχθεί (για άλλη μια φορά) και η αναδιοργάνωση των ΔΕΚΟ, η μείωση των δαπανών υγείας (με μέτρα που εξαγγέλλονται τα τελευταία… δεκαπέντε χρόνια), ο «εξορθολογισμός» των δαπανών για το κοινωνικό κράτος, ενώ αποφασίστηκε και η μείωση των αμυντικών δαπανών την περίοδο 2010-2015 κατά 1,1 δις ευρώ.
Φυσικά, περιλαμβάνεται και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και ο περιορισμός των εξόδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (στην οποία μεταφέρονται συνεχώς αρμοδιότητες).
Όσον αφορά στις αποκρατικοποιήσεις, παραμένει ο στόχος της εξασφάλισης 50 δις ευρώ ως το 2015, με την δημιουργία ειδικού φορέα που θα ονομάζεται Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.
Όλα αυτά, δεν στάθηκαν προς το παρόν ικανά να ηρεμήσουν τις «αγορές», καθώς χθες το κόστος ασφάλισης των πενταετών ελληνικών ομολόγων έναντι αθέτησης πληρωμών (CDS), σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ.
Πρόκειται για άλλο ένα «επίτευγμα» της εφαρμογής του Μνημονίου 1, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛ.ΣΤΑΤ, η συρρίκνωση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο ήταν της τάξης του 5,5%, υψηλότερη δηλαδή του αναμενόμενου.
(από elzoni)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails