Η αποκάλυψη από την εκπομπή «Αλ Τσαντίρι Νιουζ» του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA, για τη συνάντηση Παπανδρέου-Στρος Καν, παίρνει διαστάσεις και εκτός Ελλάδος.
Ήδη, η γαλλική κεντροδεξιά εφημερίδα «Figaro» ανεβάζει το θέμα, προφανώς ενόψει προεδρικών εκλογών, ασκώντας κριτική στον Στρος-Καν αλλά και στον Γιώργο Παπανδρέου για τη μυστική διαπραγμάτευση, που οδήγησε την Ελλάδα στον έλεγχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Να ξεκαθαρίσουμε όμως κάτι. Οι επαφές της...
ελληνικής κυβέρνησης με το ΔΝΤ είναι μόνιμες. Τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, διαχρονικά, κλιμάκια του ΔΝΤ επισκέπτονται την Ελλάδα και ενημερώνονται από τα Υπουργεία και τους Δημόσιους Οργανισμούς για την κατάσταση του προϋπολογισμού τους.
ελληνικής κυβέρνησης με το ΔΝΤ είναι μόνιμες. Τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, διαχρονικά, κλιμάκια του ΔΝΤ επισκέπτονται την Ελλάδα και ενημερώνονται από τα Υπουργεία και τους Δημόσιους Οργανισμούς για την κατάσταση του προϋπολογισμού τους.
Ακούνε, σημειώνουν, συζητούν, υποβάλλουν προτάσεις και υποδείξεις. Δεν επιβάλλουν όμως τη γνώμη τους, με το έτσι θέλω. Οι απόψεις τους είναι πάντα χρήσιμες και προς την ορθή κατεύθυνση μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της αποστολής τους, ακόμα και αν δεν συμπίπτουν, πάντοτε, με αυτή των πολιτικών και διοικητικών υπευθύνων. Διότι, όλη η ιεραρχία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης συμμετέχει στις συζητήσεις αυτές, μαζί με τους πολιτικούς προϊσταμένους τους και όλοι γνωρίζουν την πραγματική οικονομική κατάσταση του κάθε Υπουργείου, όχι βέβαια τη γενικότερη οικονομική κατάσταση του κράτους.
Συνεπώς, οι οποιεσδήποτε επαφές της κυβέρνησης με το ΔΝΤ, ακόμη και αυτές του Πρωθυπουργού με το Γενικό Διευθυντή του ΔΝΤ, είναι απόλυτα φυσικές και αναγκαίες για την ενημέρωσή τους.
Τι δεν είναι φυσικό;
Δεν είναι φυσικό να συζητείται η έκτακτη βοήθεια – δανειοδότηση της Ελλάδος από το ΔΝΤ, στο πλαίσιο μάλιστα μιας ειδικής συμφωνίας, που δεσμεύει τη χώρα για πολλά χρόνια, ακόμη και εάν ήταν αναγκαία. Και την ίδια στιγμή, ο Έλληνας Πρωθυπουργός να παραπλανεί με το δικό του τρόπο, ως προς το ειδικό αντικείμενο των συναντήσεων και των συζητήσεων αυτών.
Την ίδια δε στιγμή, να διαλαλεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ότι η χώρα δεν χρειάζεται βοήθεια. Διότι, «λεφτά υπάρχουν». Ή να δηλώνει την ίδια περίπου περίοδο ότι η βοήθεια του ΔΝΤ, έχει αποδειχθεί ιστορικά καταστρεπτική για τα κράτη και την κοινωνική συνοχή τους!
Θυμηθείτε τον Απρίλιο του 2010, έξι μήνες μετά τις εκλογές, τι δήλωναν, Πρωθυπουργός και Υπουργός Οικονομικών, αρνούμενοι, μετά πομπωδών εκφράσεων, το δανεισμό της Ελλάδος από τις αγορές με 25 δισεκατομμύρια ευρώ, με κανονικό επιτόκιο!!
Αυτό είναι το σημείο που εκθέτει τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Οι Έλληνες έδωσαν απλόχερα την απόλυτη πλειοψηφία στο ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Οκτωβρίου 2009, για να μην «παγώσουν» οι μισθοί τους, όπως είχε ανακοινώσει ο απερχόμενος, τότε, Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Προσβλέποντας σε αυξήσεις, όπως είχε δεσμευθεί προεκλογικά ο σημερινός Πρωθυπουργός.
Η διάσταση αυτή ανάμεσα σε προεκλογικές δεσμεύσεις και την άσκηση πολιτικής από το ΠΑΣΟΚ, είναι που συνιστά μεγάλο πολιτικό και ηθικό παράπτωμα. Και γι΄ αυτό –και μόνο γι΄ αυτό- είναι βέβαιο, ότι η σημερινή κυβέρνηση θα τιμωρηθεί από τον ελληνικό λαό στις επόμενες εκλογές.
Όποτε και εάν γίνουν, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Ακόμη και εάν τα πράγματα πάνε προς το καλύτερο.
Πέραν όμως από αυτά, τίθεται και ένα γενικότερο θέμα πολιτειακού και συνταγματικού χαρακτήρα. Θέμα, που απαιτεί την ταχύτερη δυνατή συνταγματική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα.
Η συνέπεια μεταξύ προγραμματικών δεσμεύσεων και άσκησης πολιτικής από τα κόμματα που εκλέγονται να κυβερνήσουν, πρέπει να αποτελεί αυστηρή συνταγματική δέσμευση. Διότι, διαφορετικά, αλλοιώνεται η ψήφος των πολιτών, η ελεύθερη επιλογή και βούλησή τους, αλλοιώνεται η πραγματική έννοια της δημοκρατίας. Στρέφεται εναντίον της λαϊκής κυριαρχίας, που είναι ο πρώτος και ο πλέον θεμελιώδης κανόνας του δυτικού πολιτισμού.
(από
(από
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου