Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Σεξ, ψέματα, συνωμοσίες και υποψίες!

Ο Ντομινίκ Στρος Καν με τη σύζυγό του Αν Σινκλέρ
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Ο τρόπος με τον οποίο μπήκε (;) τέρμα στα προεδρικά όνειρα του Ντομινίκ Στρος Καν δεν έχει μόνο την σκαμπρόζικη, αλλά και την πολιτική πλευρά του. Πολλά είναι τα ερωτηματικά που δημιουργούνται γύρω από αυτό καθαυτό το γεγονός, ενώ οργιάζουν ήδη τα σενάρια συνωμοσιολογίας.
Η σύλληψη του επικεφαλής του ΔΝΤ συνέβη έξι εβδομάδες πριν από την έναρξη των προκριματικών εκλογών στο εσωτερικό του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, προκειμένου να δοθεί το χρίσμα στον υποψήφιο που θα διεκδικήσει το προεδρικό αξίωμα.
Η είδηση, που προκάλεσε σοκ σε όλον τον κόσμο, οδηγεί ήδη σε σειρά παρενεργειών, όπως η χθεσινή ακύρωση των συνομιλιών με την...
Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, αλλά και μεγάλη αναστάτωση στη Γαλλία και στο εσωτερικό του ΔΝΤ.
Ο Ντομινίκ Στρος – Καν συνελήφθη το Σάββατο στο ξενοδοχείο Σοφιτέλ της Νέας Υόρκης, κοντά στην Πλατεία Τάιμς,  κατηγορούμενος για απόπειρα βιασμού μιας καμαριέρας και για ομηρία.
Σύμφωνα με την διήγηση της παθούσας, το επεισόδιο συνέβη στη μία το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου, όταν η 32 ετών καμαριέρα μπήκε στο δωμάτιο 2086, μια σουίτα των 3.000 δολαρίων τη βραδιά, με λίβινγκ ρουμ, κρεβατοκάμαρα και βεστιάριο.
Εκείνη την ώρα ο Στρος-Καν βγήκε από το μπάνιο «εντελώς γυμνός» και της επετέθη, την παγίδεψε και την οδήγησε στην κρεβατοκάμαρα και στο κρεβάτι.
Κλείδωσε την πόρτα, αλλά στο μεταξύ εκείνη το έσκασε, με τον επικεφαλής του ΔΝΤ να την καταδιώκει ως το μπάνιο και να της επιτίθεται για δεύτερη φορά.
Τελικά η καμαριέρα του ξέφυγε και πάλι, βγήκε από το δωμάτιο και κάλεσε τον υπεύθυνο ασφαλείας του ξενοδοχείου, ο οποίος με την σειρά του κάλεσε το 911. Όταν κατέφθασε η αστυνομία, ο Στρος-Καν δεν ήταν πια εκεί. Από τη ρεσεψιόν ανέφεραν ότι είχε φύγει βιαστικά – μάλιστα πάνω στο κρεβάτι βρέθηκε το κινητό του τηλέφωνο.
Η σύλληψη έγινε μέσα στο αεροπλάνο, στο οποίο είχε στο μεταξύ επιβιβαστεί, όταν δόθηκε εντολή να καθυστερήσει η απογείωση. Ο δικηγόρος του ξεκαθάρισε αμέσως ότι ο πελάτης του θα δηλώσει αθώος και ήδη παίρνουν και δίνουν οι συζητήσεις γύρω από το ενδεχόμενο να παγιδεύτηκε ο Στρος-Καν με σκοπό να τερματιστεί η καριέρα του και με δεδομένο ότι το αδύναμο, έως διαστροφής, σημείο του ήταν παγκοσμίως γνωστό.

Φήμες και γεγονόταΤο παράδοξο είναι ότι λίγες ώρες πριν από το επεισόδιο, στενός συνεργάτης του DSK, όπως τον αποκαλούν στη Γαλλία, είχε καταγγείλει πως ο προϊστάμενός του έχει γίνει στόχος δυσφήμησης από το επιτελείο του Σαρκοζί.
Ο Ζαν-Μαρί Λε Γκεν, σοσιαλιστής πολιτικός και έμπιστος του Ντομινίκ, είχε δηλώσει  στον ραδιοσταθμό Europe 1 ότι «υπάρχει μια ενορχηστρωμένη εκστρατεία κατά της προσωπικότητας του Στρος-Καν, την οποία έχει ήδη ανακοινώσει ο Σαρκοζί και οι στενοί συνεργάτες του», αναφερόμενος στο γεγονός ότι «το γραφείο του Σαρκοζί είχε ξεκαθαρίσει από καιρό ότι θα επιτεθεί εναντίον του».
Ο επικεφαλής του ΔΝΤ μάλιστα είχε ήδη δώσει εντολή στον δικηγόρο του να ασκήσει αγωγές κατά γαλλικών εφημερίδων, που δημοσιεύουν συνεχώς πληροφορίες για τον πολυτελή τρόπο ζωής του. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, πλήρωσε τεράστια ποσά για να παραγγείλει τα κοστούμια του σε διάσημο ράφτη, του οποίου το πελατολόγιο περιλαμβάνει Προέδρους των ΗΠΑ, αλλά και τον Σαρκοζί.
Επικεφαλής του ΔΝΤ από τον Νοέμβριο του 2007, με πρόταση του ίδιου του Γάλλου Προέδρου Σαρκοζί (για την επιλογή του οποίου άλλοι είχαν πει πως είχε την ευφυΐα να «κλέβει τα στελέχη» των σοσιαλιστών και άλλοι πως ήθελαν να τον βγάλει από τα πόδια του, η θητεία του έληγε το 2012. Στο παρελθόν έχει διατελέσει υπουργός των Οικονομικών της Γαλλίας, βουλευτής και καθηγητής οικονομικών στο  Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών του Παρισιού.
Τον Ιούλιο του 2007, ο Σαρκοζί είχε απαντήσει σε όσους αναζητούσαν τους λόγους που τον επέλεξε για το ΔΝΤ: «Γιατί να στερήσω τη Γαλλία από την υποψηφιότητά του επειδή είναι σοσιαλιστής; Δεν του ζήτησα να σταματήσει να είναι σοσιαλιστής», βάζοντας έτσι τέρμα στις συζητήσεις και προσφέροντας στον αντίπαλό του μια επίζηλη θέση, οι αποδοχές της οποίας ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο δολάρια ετησίως, αναπροσαρμοζόμενες κάθε 1η Ιουλίου.
Τον Οκτώβριο του 2008, το Δ.Σ. του ΔΝΤ απήλλαξε τον Στρος-Καν από τις κατηγορίες παρενόχλησης, κατάχρησης εξουσίας και ευνοιοκρατίας με μια απλή επίπληξη «για ένα σοβαρό σφάλμα κρίσεως». 
Η υπόθεση εκείνη αφορούσε στην εξωσυζυγική σχέση του με την Πιρόσκα Νάγκι, πρώην ανώτερο στέλεχος του Ταμείου στον τομέα Αφρικής, η οποία μετά βρήκε δουλειά στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανοικοδόμηση και την Ανάπτυξη, στο Λονδίνο.
Η σχέση τους, που αποκαλύφθηκε από τον σύζυγο της Πιρόσκα, γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 2008 στο Νταβός και ο Στρος-Καν «αναγνώρισε το μεγάλο λάθος του και ζήτησε συγγνώμη», όπως ανακοινώθηκε από το ΔΝΤ, το οποίο όμως είχε τότε σημειώσει ότι δεν διαπιστώθηκε ευνοιοκρατία και κατάχρηση εξουσίας.
Μάλιστα τότε στη Γαλλία είπαν πως το ροζ σκάνδαλο του Στρος – Καν πήρε διαστάσεις για να υποβαθμιστούν οι διεθνείς πρωτοβουλίες του Σαρκοζί για την οικονομία και την αυστηρότερη ρύθμιση της αγοράς. Και ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν είχε υποστηρίξει τον DSK, μιλώντας για μια «απολύτως ιδιωτική» υπόθεση.
Τέλος στην υπόθεση είχε τότε βάλει η γυναίκα του και διάσημη δημοσιογράφος, Άν Σινκλέρ, που έγραψε στο μπλογκ της: «Ήταν σχέση της μιας βραδιάς και την έχουμε αφήσει πίσω μας. Αγαπώ τον σύζυγό μου όπως την πρώτη ημέρα του γάμου μας και έχουμε γυρίσει σελίδα».
Φαίνεται, όμως, ότι σελίδα είχε γυρίσει και ο σύζυγός της, που συνέχισε να αναζητά τις επόμενες περιπέτειές του.  Η Άν Σινκλέρ απλώς παραιτήθηκε για χάρη του από την δική της καριέρα, αφού, ως γνωστόν, όταν εκείνος ανέλαβε υπουργός των Οικονομικών, εκείνη εγκατέλειψε τη δουλειά της στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1.
Τον Απρίλιο του 2010 κυκλοφόρησε στη Γαλλία το πρώτο βιβλίο με θέμα την πολυτάραχη ιδιωτική ζωή του DSK και ακολούθησαν άλλα τρία.
Ένα από αυτά υπογραφόταν από κάποιαν που επέλεξε το ψευδώνυμο «Κασσάνδρα» και που, αποκαλώντας τον «ηδονοθήρα», έγραψε: «Όταν μπαίνει σε ένα δωμάτιο «κόβει» τις γυναίκες σαν λέιζερ». Τον παρουσίαζε ως μανιώδη γυναίκα και έκανε ειδική αναφορά στον δεσμό του με την Πιρόσκα Νάγκι και την εκ μέρους του συζύγου της ανακάλυψη των e-mails που αντάλλασε με τον Στρος-Καν.
Σύμφωνα με την «Κασσάνδρα», ο Ντομινίκ αφού εντοπίσει το «θήραμα», το βομβαρδίζει με sms, χρησιμοποιώντας δυο λέξεις: «Σε θέλω».
Στο βιβλίο υπάρχει η μαρτυρία της ηθοποιού Ντανιέλ Εβνού, που διερωτάται: «Και ποια δεν έχει στριμωχτεί από τον Ντομινίκ;».  Μια γυναίκα στέλεχος των Σοσιαλιστών  εμφανίζεται να λέει πως φροντίζει να μην βρίσκεται ποτέ μόνη της σε δωμάτιο με τον DSK. Η συγγραφέας Τριστάν Μπανόν ισχυρίζεται ότι χρειάστηκε να τον αποκρούσει με κλωτσιές και γροθιές όταν την προσκάλεσε σε μια συνάντηση σ’ ένα δωμάτιο επιπλωμένο με ένα διπλό κρεβάτι και μια τηλεόραση».

Τι προβλέπεται
Το ΔΝΤ δεν είναι υποχρεωμένο να λάβει αμέσως κάποια απόφαση και μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς επικεφαλής έως ότου ξεκαθαριστεί η υπόθεση. Την διοίκηση του οργανισμού αναλαμβάνει προσωρινά ο αμέσως επόμενος στην ιεραρχία, Τζον Λίπσκι.
Το Ταμείο, έχει έναν πολύ αυστηρό κώδικα συμπεριφοράς τον οποίο πρέπει να σέβονται όλοι οι λειτουργοί του και μιλά «για υψηλού επιπέδου κανόνες συμπεριφοράς όσον αφορά στην ηθική και συμμόρφωση στις αξίες της ακεραιότητας, της αντικειμενικότητας και της διακριτικότητας.
Η «βαριά παραβίαση» αυτού του κώδικα μπορεί να επιφέρει απόλυση. Σ’ αυτήν τη περίπτωση, όπως προκύπτει από το συμβόλαιο του Στρος-Καν που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2007, προβλέπεται να λάβει αποζημίωση ίση με το 60% του ετήσιου μισθού του.
Στη Γαλλία, ο γ.γ. του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανσουά Ολλάντ δήλωσε σοκαρισμένος. «Σκέφτομαι κατ’ αρχήν τον ίδιο, τους συγγενείς του, τους σοσιαλιστές φίλους του και γενικά τους Γάλλους που ξύπνησαν το πρωί για να ακούσουν αυτήν την τρομερή είδηση». 
Πρόσθεσε πως αν αυτά για τα οποία κατηγορείται αληθεύουν, τότε «δεν ταιριάζουν στον άνθρωπο που εγώ γνώρισα»!
Από το Μέγαρο των Ηλυσίων κρατήθηκαν χαμηλοί τόνοι, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Φρανσουά Μπαρόν να ζητά αυτοσυγκράτηση έως ότου ξεκαθαριστεί η υπόθεση.
Ανάλογες δηλώσεις έκαναν και οι άλλοι – για την ακρίβεια «άλλες» - διεκδικητές του χρίσματος των Σοσιαλιστών, Μαρτίν Ομπρί και Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

Η ασυλία
Ήδη ερευνώνται θέματα ασυλίας, με το Μέγαρο των Ηλυσίων να επιβεβαιώνει χθες πως ο επικεφαλής του ΔΝΤ απολαμβάνει ενός βαθμού ασυλίας, ανάλογου με αυτόν των πρεσβευτών και των αρχηγών κρατών.
Το ζήτημα είναι πως δεν ισχύουν τα ίδια πράγματα στις ΗΠΑ, όπου το επίπεδο ασυλίας του επικεφαλής του ΔΝΤ προσομοιάζει περισσότερο σε αυτό ενός διοικητή τράπεζας. Πιστεύεται μάλιστα ότι στις ΗΠΑ η ασυλία θα μπορούσε να λειτουργήσει για την περίπτωση της παρενόχλησης, αλλά όχι και για αυτήν της ομηρίας.
Σύμβουλος του Σαρκοζί είπε πως όλα δείχνουν ότι για την περίπτωση του DSK δεν υπάρχει ασυλία και πως όλα εξαρτώνται από τα ισχύοντα στη χώρα όπου διεπράχθησαν τα αδικήματα και από τον Κανονισμό του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΔΝΤ (άρθρο 9), η ασυλία προσδιορίζεται αυστηρά και ισχύει μόνο για την περίπτωση κατά την οποία συμβαίνει κάτι κατά την άσκηση των καθηκόντων του στελέχους - αν και είναι δυνατόν και σε τέτοιες περιστάσεις το Ταμείο να αρνηθεί την παροχή προστασίας.
(από elzoni)

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

«Κα(μα)ριέρα»
του Άρη Μπιτσώρη

Σήμερα αν θέλεις ν’ ανεβείς
να κάνεις και καριέρα
πρέπει να είσαι γραμματεύς
ή να ’σαι καμαριέρα.


Να ’χεις τον Ντομινίκ Στρος Καν
για προϊστάμενό σου
να βάζει τις υπογραφές
κάτω απ’ τον αφαλό σου.


Κι αν θέλεις να ’σαι αρχηγός
χώρας που ’χει πτωχεύσει
σίγουρα αυτός ο κύριος
θα σε διακορεύσει.


Αυτά δεν τα ’βγαλα απ’ το νου
δεν είναι εικασία
μα διεθνής και εγχώρια
σύγχρονη ιστορία.


Το Δου.Νου.Του. κι η Τρόικα
με έννοια ευρεία
σημαίνουνε το ΔοΝηΤή
και τα γνωστά μας Τρία.

..........................................


Η «Χώρα του Στρος Καν»
του Άρη Μπιτσώρη

Η κρίση που βιώνουμε είναι γνωστό τοις πάσι
ότι και σεξουαλικά μας έχει επηρεάσει.

Κι ενώ είμαστε ένας λαός ανέκαθεν τσακμάκι
τώρα κοιμάται ήσυχο κι άφτερο το πουλάκι.

Κι όποιον ρωτήσεις περί sex σου λέει άρες μάρες
αντίθετα στο ΔΝΤ έχουνε σηκωμάρες.

Θα μάθατε για τον Στρος Καν που σε μια καμαριέρα,
στο «SOFITEL», με τ’ «όπλο» του της όρμησε μια μέρα.

Φωτιά τα ειδησεογραφικά, πήρανε, πρακτορεία
αλλά δεν ήταν «κεραυνός», που λένε, «εν αιθρία».

Γιατί μια φήμη πίσω του αυτός ο κύριος σέρνει:
-ως πρόεδρος του ΔΝΤ- «ο Καν πηδάει και δέρνει».

Κι εμείς που εμπιστευτήκαμε σ’ αυτόν το υστέρημα μας
θα μπαίνει τώρα απρόσκλητος μέσα στην κάμαρά μας;

Δεν ξέρω Οθωμανικά αν έχει εκείνος γούστα
πάντως η ηγεσία μας τη φόρεσε τη φούστα.

Βλέπω ότι ο Πρωθυπουργός μονόπαντα βαδίζει
κι ο επί των Οικονομικών σείεται και λυγίζει.

Αγνόησαν ειδήμονες που πείρα έχουν μεγάλη
ότι: «αν πας στο ΔΝΤ φόρα βρακί απ’ ατσάλι».

Εκτός και αν γουστάρανε, αλλά εμείς τι φταίμε;
μας ρεζιλέψαν διεθνώς ως: «ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΠΗΔΙΕΜΑΙ».

16-5-2011 Άρης Μπιτσώρης

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails