Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Για την επώδυνη γέννηση μίας νέας Ελλάδας

Του Γιώργου Τσιάμη
Πλήρης διάλυση του συστήματος ασφάλισης και υγειονομικής περίθαλψης. Καταβαράθρωση των μισθών στον Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα.
Διάλυση του κοινωνικού ιστού. Ξεπούλημα του εθνικού πλούτου. Πτώση της ποιότητας όλων των βαθμίδων της δημόσιας εκπαίδευσης. Εξαφάνιση της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας. Ταξική λειτουργία του...
φορολογικού συστήματος. Υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Θρασείς πολιτικοί, βαθύτατα διεφθαρμένοι, που ενοχοποιούν ολόκληρες κοινωνικές ομάδες χωρίς ίχνος αυτοκριτικής. Αυτιστική λειτουργία του πολιτικού συστήματος, οικογενειοκρατική, ολιγαρχική και διεφθαρμένη κοινοβουλευτική «δημοκρατία». Συγκέντρωση της ιδιοκτησίας των Μ.Μ.Ε. σε ολιγαρχικά, οικονομικά συμφέροντα που εποφθαλμιούν κοινωνικές ιδιοκτησίες και δημόσιες υποδομές και ο κατήφορος δεν έχει τέρμα.
Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι και στην πιο κρίσιμη ιστορική καμπή μετά τη μεταπολίτευση. Ή θα θέσουμε ΤΩΡΑ τέρμα στον κατήφορο ή σε λίγο καιρό θα είναι πολύ αργά. Η λεγόμενη «εσωτερική υποτίμηση» ένα στόχο έχει, να πουλήσει φθηνά Ελλάδα. Γιατί εδώ που φθάσαμε δεν υπάρχουν παρά μόνο δύο επιλογές:
Ή αποκτούμε αμοιβές Κοσσόβου προκειμένου το διεθνές χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο να αγοράσει φθηνά Ελλάδα βυθίζοντάς όλους μας μια για πάντα στην ανέχεια (τουλάχιστον για τα επόμενα 50 χρόνια) ή εξεγειρόμαστε και μέσα από επώδυνες αλλά κοινωνικά δίκαιες επιλογές ξαναχτίζουμε την πατρίδα μας.
Η μεταπολίτευση έχει τελειώσει. Το πολιτικό μας σύστημα βρίσκεται σε φανερή αναντιστοιχία με την κοινωνική βάση και κυριαρχείται από ανίκανους και διεφθαρμένους. Η οικονομική ολιγαρχία της χώρας είναι απόλυτα παρασιτική. Ότι χτίστηκε τις τελευταίες δεκαετίες από το λαϊκό υστέρημα (μέσα κυρίως από την καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων και της εργασίας) ξεπουλιέται ευτελώς. Καλλιεργείται το κοινωνικό μίσος. Στρέφουν τη μία κοινωνική κατηγορία ενάντια στην άλλη προκειμένου να μην αναδειχτούν οι κύριοι υπαίτιοι αυτής της βαθύτατης πολιτικής, οικονομικής, ηθικής και πολιτιστικής κρίσης. Έχουν στήσει έναν τεράστιο προπαγανδιστικό μηχανισμό ενοχοποίησης των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, καλλιεργούν ενοχές προκειμένου να μην ξεσκεπαστούν οι ιστορικές τους ευθύνες και να μην αποκαλυφθεί η συμπαιγνία της πολιτικής και οικονομικής ολιγαρχίας. Μας κατέστησαν το πείραμα της Ευρώπης προκειμένου να διαπιστωθεί η δυνατότητα εξευτελισμού και υποταγής ενός υπερήφανου και ιστορικού λαού.
Αποκαλύπτεται τώρα το σχέδιο. Ζητήθηκε από τον υπερήφανο πρωθυπουργό μας (!!!!) βοήθεια από το Δ.Ν.Τ. πριν καν τα επιτόκια πάρουν την ανηφόρα. Δεν αλλάζει, λέει, ο Υπουργός επί των Οικονομικών επειδή τον ακούει η Ευρώπη. Ποιος δε θα στήριζε έναν Υπουργό που του ζητείται να κόψει το δάχτυλό μας και αυτός μας κόβει ολόκληρο το χέρι από τη μασχάλη; Η Τράπεζα της Ελλάδας (θεσμός που οφείλει να προστατεύει τη χώρα) συμμετείχε σε ένα από τα πιο βρώμικα παιχνίδια – το περίφημο Τ+10 - και οι ένοχοι όχι απλώς δεν έχουν οδηγηθεί στη δικαιοσύνη αλλά αντίθετα διατηρούνται στη θέση τους και αμείβονται αδρά από το υστέρημά μας.
Ζούμε σε έκτακτες καταστάσεις και οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτες λύσεις. Η ιστορική μας ευθύνη είναι τεράστια. Ζούμε σε μία εποχή που η Ιστορία τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Ή θα μπούμε στο περιθώριο του διεθνούς καταμερισμού εργασίας και πλούτου (εκεί που οδηγούμαστε αυτή τη στιγμή) ή θα καταστήσουμε τη χώρα μας μπροστάρη της νέας εποχής.
Χρειάζεται κάθαρση και τιμωρία. Χρειάζεται εξέγερση αλλά όχι τυφλή βία. Τώρα περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη από ένα επεξεργασμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση, κοινωνικά δίκαιο οικονομικά και αναπτυξιακά αποτελεσματικό. . Χρειάζεται πνευματική και πολιτική ανάταση. Χρειάζεται συντεταγμένη πορεία από όλους μας προκειμένου να ανατρέψουμε το φαύλο, το αναποτελεσματικό, το ψεύτικο, το αντεθνικό, το ταξικό τερατούργημα της μεταπολίτευσης.
Έχουμε ανάγκη από ένα προοδευτικό, λαϊκό, κίνημα που θα αναδείξει νέες ηγεσίες και θα συσπειρώσει τις υγιείς πνευματικές, επιστημονικές, επιχειρηματικές δυνάμεις και τις δυνάμεις της εργασίας και της καινοτομίας.
Για αυτό προτείνουμε:
1. Οργανωμένη κοινωνική αντίσταση. Ένα κίνημα που θα αναδείξει νέες ηγεσίες.
2. Αναθεώρηση του Συντάγματος με τη δυνατότητα αναδρομικής τιμωρίας των υπευθύνων.
3. Απόδοση των ιστορικών, πολιτικών και ποινικών ευθυνών σε όλους όσους κυβέρνησαν φαύλα και ιδιοτελώς αυτήν τη χώρα. Τιμωρία τόσο στους ενόχους των προηγούμενων κυβερνήσεων όσο και τιμωρία των μελών αυτής της κυβέρνησης που με τις πράξεις ή τις παραλείψεις της (κυρίως στο πρώτο τρίμηνο της διακυβέρνησής της) διέσυραν διεθνώς την Ελλάδα και διέλυσαν τον εσωτερικό, κοινωνικό ιστό.
4. Σύμπραξη του επιστημονικού, πνευματικού κόσμου καθώς και του κόσμου της εργασίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας προκειμένου να δομηθεί ένα επιστημονικό και άρτια διατυπωμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση αλλά και ένα κοινωνικό πρόταγμα κοινωνικής δικαιοσύνης και οικονομικής ανάπτυξης.
5. Δημιουργία νησίδων έρευνας και ανάπτυξης σε επιλεγμένες γεωγραφικές περιφέρειες με τη σύμπραξη πανεπιστημίων, δημοσίου, υγιών ελλήνων επιχειρηματικών και εργασίας με σκοπό την προώθηση της καινοτομίας, της πράσινης τεχνολογίας και των εξελιγμένων υπηρεσιών.
6. Ανασύνταξη του Δημόσιου Τομέα, με εφαρμογή σύγχρονων αρχών δημοσίου μάνατζμεντ, αποδοτικού και κοινωνικά υπόλογου για την εξυπηρέτηση του λαϊκού συμφέροντος. Ανασύνταξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας και υψηλή υγειονομική και νοσοκομειακή περίθαλψη έξω από στενά επιχειρηματικές λογικές. Βάθεμα της Δημοκρατίας, μέσα από την ουσιαστική αποκέντρωση και τη λαϊκή συμμετοχή.
7. Ανάπτυξη της βιολογικής καλλιέργειας, επανασχεδιασμό του γεωργικού συνεταιριστικού κινήματος, λειτουργία του σε νέες βάσεις, με σκοπό την παραγωγή και προώθηση του επώνυμου ελληνικού, γεωργικού προϊόντος.
8. Δόμηση διεθνών συμμαχιών πρώτα με το εγγύς διεθνές περιβάλλον μας (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Τουρκία κ.λ.π.) με σκοπό την περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη και ασφάλεια. Επεξεργασία διεθνούς σχεδίου εξόδου από την κρίση και σύμπραξη με τις χώρες του Ευρωπαϊκού Μεσογειακού Νότου και τις χώρες που υφίσταται τις δυσμενείς συνέπειες της διεθνούς κρίσης (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία και γιατί όχι Γαλλία). Δημιουργία της Συμμαχίας των χωρών της Λεκάνης της Μεσογείου.
9. Πλήρης αντίσταση στον Γερμανικό Ιμπεριαλισμό. Ανατροπή των σχεδίων για μία Ταξική Ευρώπη με επικυρίαρχους το Γερμανικό και το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο.
10. Αναζήτηση εναλλακτικών πηγών κεφαλαιακής υποστήριξης (Κίνα, Ρωσία, Ιαπωνία, Ινδία κ.λ.π.) με λιγότερο επαχθείς όρους και κυρίως μείωση του δημοσίου χρέους μέσα από την ανάπτυξη και όχι την παραγωγική συρρίκνωση και τη λογιστική τακτοποίηση της «περικοπής» του χρέους. Αύξηση και όχι μείωση του εσωτερικού εισοδήματος με στόχο τη στήριξη της ενδογενούς ανάπτυξης.
Παρά τα αντιθέτως λεγόμενα μία άλλου τύπου ανάπτυξη είναι όχι απλώς εφικτή αλλά και ο μόνος δρόμος για το ξεπέρασμα της κρίσης. Κλείσε τα αυτιά σας στις μιντιακές σειρήνες του παρασιτικού κεφαλαίου. Αναζητήστε εναλλακτικές πηγές πληροφόρησης.
Παροτρύνετε τους άξιους του κοινωνικού σας περίγυρου να βγουν μπροστά. Απομονώστε τους φαύλους και τους διεφθαρμένους. Βάλτε τέρμα στις προσωπικές ενοχές που σας έχουν καλλιεργήσει. Αν αναγκαστήκατε κάποια στιγμή να καταφύγετε σε αναζήτηση ρουσφετιού είναι γιατί κάποιοι σας ανάγκασαν να το κάνετε λόγω της παρασιτικής λειτουργίας του ελληνικού πολιτικού, κομματικού συστήματος.
Εξεγερθείτε τώρα. Ο ιστορικός χρόνος έχει αποκτήσει λυσσαλέα ταχύτητα. Σε λίγο και να το κάνετε θα είναι αργά. Άλλοι θα έχουν αποφασίσει για σας και εσείς δε θα είστε το επίκεντρο αλλά η μίζερη γωνία.
(από dialogoi, e-parembasis)
Bookmark and Share

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails