Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Συζήτηση ερώτησης του Π. Κουρουμπλή προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Αιτ/νίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με θέμα τον υφιστάμενο κίνδυνο από την επιδείνωση της κατάστασης στους πυρηνικούς αντιδραστήρες στις εγκαταστάσεις της Φουκοσίμα.
Στην ερώτηση του ο βουλευτής ανέφερε ότι, σύσσωμος ο πλανήτης παρακολουθεί εναγώνια τις κρίσιμες στιγμές που βιώνει ο ιαπωνικός λαός με τον φόβο επιδείνωσης της κατάστασης στους πυρηνικούς σταθμούς της Φουκοσίμα, γεγονός το οποίο ανακαλεί στις μνήμες όλων μας, το Πυρηνικό Ατύχημα του Τσερνόμπιλ το οποίο είχε προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών και στο...
περιβάλλον. Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα και ο ελληνικός λαός παρά το βαρύ οικονομικό κόστος από την εισαγωγή ενέργειας έχει σταθερά σταθεί αρνητικά στην προώθηση κατασκευής πυρηνικών σταθμών για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα. Η πρόσφατη κρίση επαναφέρει στο προσκήνιο σημαντικά ζητήματα όπως είναι η ασφαλής λειτουργία παρόμοιων μονάδων παλαιάς τεχνολογίας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι οφείλουμε να μας απασχολεί η απόφαση γειτονικών μας χωρών και συγκεκριμένα της Τουρκίας, των Σκοπίων και της Αλβανίας οι οποίες προτίθενται να κατασκευάσουν παρόμοιους σταθμούς, ενώ παραμένει ακόμα σε εκκρεμότητα το ζήτημα της ασφαλούς λειτουργίας της μονάδας στο Κοζλοντούι της Βουλγαρίας.
Κλείνοντας ανέφερε ότι «τα συμφέροντα είναι πολύ μεγάλα» και οι οικονομικές επιβαρύνσεις για εκσυγχρονισμό παλαιών εγκαταστάσεων τόσο μεγάλες ώστε να αδυνατούν οι Κυβερνήσεις να επιβάλλουν ορθές λύσεις. Εν συνεχεία διατύπωσε τα ακόλουθα ερωτήματα: α) σε ποιο επίπεδο είναι οι επαφές και οι συνεννοήσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την διακοπή λειτουργίας παλαιάς τεχνολογίας πυρηνικών σταθμών; β) ποιες είναι οι πρόνοιες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ασφαλή λειτουργία της μονάδας στο Κοζλοντούι; γ) ποια πρέπει να είναι η ενημέρωση που μπορούμε να έχουμε ως κοινωνία σχετικά με τους κινδύνους από τη διαρροή ραδιενεργών στοιχείων στο περιβάλλον; και δ) ποιες είναι οι πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να αποθαρρυνθούν χώρες που βρίσκονται σε σεισμογενείς περιοχές γειτνιάζουσες με την Ελλάδα, για την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών;
Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ιωάννης Μανιάτης συμφώνησε ότι πράγματι τα συμφέροντα είναι πολύ μεγάλα, αναφέροντας ωστόσο ότι η πυρηνική ενέργεια είναι η μόνη ισχυρή μορφή ενέργειας στις σύγχρονες οικονομίες, τα μυστικά της οποίας κατέχουν λίγοι, ενώ τις συνέπειες των ατυχημάτων επωμίζονται τα κοινωνικά σύνολα. Απαντώντας στο τρίτο ερώτημα που έθεσε ο κ. Κουρουμπλής, τόνισε ότι πράγματι προωθείται σχετική οδηγία και έχει δοθεί κατεύθυνση, μέχρι το τέλος του 2011, να υπάρξουν νομικά δεσμευτικές υποχρεώσεις όλων των κρατών-μελών που διαθέτουν στο έδαφός τους πυρηνικά κατάλοιπα, έτσι ώστε να παρθούν όλες οι απαραίτητες πρόνοιες για την ασφάλεια του συγκεκριμένου καυσίμου. Κλείνοντας, ο κ. Υφυπουργός επεσήμανε ότι το ζήτημα ενεργειακής στρατηγικής παραμένει ζήτημα Εθνικής Κυριαρχίας και διαβεβαίωσε ότι η Ευρώπη εντείνει τους ελέγχους για την τήρηση αυστηρών προδιαγραφών ασφαλούς λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων παλαιάς και νέας τεχνολογίας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails