Του Γιώργου Νικολαΐδη (gnborn2shoot)
Σε πρόσφατο άρθρο του, ο κ. Τατιανός Μάγγος μας δίνει την δική του ερμηνεία για τα του πολιτιστικού μας Κέντρου, του οποίου διετέλεσε πρόεδρος.
Αρχίζω από την απλούστατη ερώτηση: Προσωπικά, κ. Μάγγο, είστε ευχαριστημένος από το 4/ετές έργο του Κέντρου;
Βλέπετε να έπιασαν τόπο τα χρήματα (αλήθεια… πόσα ήταν-πείτε μας την αλήθεια) που διατέθηκαν για την...
«πολιτιστική» αναβάθμιση του τόπου; Αναφερθήκατε π.χ. στην εκδήλωση του Μίμη Πλέσσα(!).
Μα, ο κ. Πλέσσας εμφανίστηκε μόνο για 20 λεπτά της ώρας κι έδωσε (την πήραν) τη σκυτάλη στις… δευτεράντζες. Κόστος; Νομίζω όχι κάτω από 12 έως15 χιλιάδες ευρώ(!) - αλλιώς ο κάθε Πλέσσας, με λιγότερα λεφτά, δεν κάνει τέτοιες εμφανίσεις. (Και, βέβαια, αν τις… οικονομισιές αυτές δεν τις λένε «αρπαχτές», πώς αλλιώς τις λένε;).
Συνεχίζουμε. Στην παραπάνω εκδήλωση, θεατές… κάποιας ηλικίας που «αναγνωρίζουν» τον κ. Πλέσσα σιγοτραγούδησαν μαζί του γνωστά καλά τραγούδια του για δυο ώρες και πήγαν, ευτυχισμένοι, για ύπνο. Αναρωτηθήκατε, κ. Μάγγο, «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ» που βρισκόταν ο Δήμος Θερμαϊκού την άλλη μέρα το πρωί, με τόσα λεφτά να’ χουν αλλάξει χέρια; Μήπως και πάλι στο σημείο «ΜΗΔΕΝ»; (Όλα τα λεφτά σε μιαν εκδήλωση και… ύστερα τι;).
Θα σας είχαμε συγχαρεί αν τον φέρνατε πληρώνοντάς τον από χορηγίες (και μόνο), είτε με ένα ποσόν της τάξεως των 2-3 χιλιάδων ευρώ, που είναι συνήθης δαπάνη για «Μουσικές Βραδιές» κάθε συγκροτήματος.
Δεν ήταν, λοιπόν… κατόρθωμα «να φέρετε τον Μίμη Πλέσσα».
Παρόμοιες εκδηλώσεις (ίσως όχι της… εμβέλειας Πλέσσα, αλλά σαν άλλες δικές σας, όπως «Βραδιά Ζαμπέτα» κ.λπ. πραγματοποίησε, κατά κόρον, και η «Καψαλάκειος Στέγη» της Μηχανιώνας, αλλά με μια διαφορά: ΟΛΑ τα έξοδα και ΠΑΝΤΑ καλύφθηκαν (κατά επανειλημμένη δήλωση του προέδρου της κ. Σάκη Δασκαλάκη) από ΧΟΡΗΓΙΕΣ!
Υπερασπίζεσθε την αλήθεια, όπως λέτε, αλλά και μόνο που γράψτε το άρθρο κάτι σημαίνει. Αποπνέει κάποια πικρία από την θητεία σας εκεί, στο πολιτιστικό Κέντρο και εμπεριέχει τον ενδοιασμό πως οι δημότες δεν (παρα)δέχθηκαν το έργο σας. Αυτό βγαίνει και από την τελευταία - επί ματαίω - προσπάθεια με το προεκλογικό σας φεϊγ βολάν, παραφουσκωμένο με τα πολιτιστικά «επιτεύγματα» της θητείας σας.
Η δικιά μας ΑΛΗΘΕΙΑ
Και, επειδή σας «πέφτει» μάλλον δύσκολη η αλήθεια (και το κατανοούμε ως ένα σημείο), ας πούμε (εμείς οι απ’ έξω) τη δικιά μας αλήθεια.
Αναμφισβήτητα, οι προθέσεις σας ήταν πάντα καλές. Το ίδιο και οι νεωτεριστικές σας ιδέες, πράγμα που το ανεγνώρισα και το ανέφερα στη σύντομη αναφορά μου κατά την βράβευσή μου στο 1ο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους***, στο καρναβάλι κ.λπ. και ευ γε σας.
Ωστόσο, εκεί που «σκοντάψατε» και μάλλον μπερδεύετε το τι «είχα πρόθεση παραπάνω να κάνω» με το «τι τελικά έγινε» ήταν η «δημοσιοϋπαλληλίστικη» αντιμετώπιση των ανθρώπων που στελέχωσαν το Πολιτιστικό Κέντρο και η θεώρηση του έργου που έχουν προσφέρει και συνεχίζουν να προσφέρουν όλο αυτό το χρονικό διάστημα.
Εκεί το «ρεζουμέ» της υπόθεσης.
Πείτε μας:
Τι μας κοστίζουν αυτά τα 5 άτομα ετησίως.
Με τι (απ)ασχολούνται και, επιτέλους , τι “κερδίζουμε” εμείς οι δημότες απ’ την «εργασία» τους-τι «εισπράττουμε» πολιτιστικά.
Απαντήστε μας, ΠΟΙΟΣ ,Α Ν ,ΠΟΤΕ και ΠΩΣ τα ελέγχει, αν και πόσα από αυτά τα άτομα εμφανίζονται καθημερινά στην υπηρεσία τους. (Προσωπικά, τηλεφώνησα 2-3 φορές κατά τις 9.30 το πρωί, στο παρελθόν. Απ’ τα 5 άτομα που προβλέπονται για παρουσία και εργασία ΟΥΤΕ ΕΝΑ βρέθηκε για να απαντήσει στην κλήση μου κλπ, κλπ.). Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε (επιλεκτικά όμως και κατά περίπτωση) την προσπάθεια και το έργο π.χ. της μουσικού.
Και πάμε στην εκδήλωση «Οι άνθρωποί μας». Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι διάχυτο στον κόσμο; Κάποιοι της Παράταξής σας, τότε, χαρακτήρισαν «μικροπρέπεια» το ότι δεν παρευρίσκοντο τα μέλη της Αντιπολίτευσης!
Πόσους (απλούς απλούστατους) συνειρμούς έκανε κάποιος καλόπιστος, στην είσοδο ακόμη της αίθουσας του «Κάππα», όσον αφορά τους αγαθούς σκοπούς της βραδιάς, βλέποντας αραδιασμένα φαρδιά-πλατειά τα έντυπα της «ΘΕΑΣ»; Σας απασχόλησε καθόλου; Τι θα πιστεύατε εσείς όταν θα βλέπατε το «φερέφωνο», που τόσα και τόσα του καταμαρτυρούν, γραπτά, να «βγάζει» μάτι; Ότι ο σκοπός της εκδήλωσης ήταν ανιδιοτελής από πλευράς παράταξης Αλεξανδρή;
Συμφωνώ μαζί σας ότι υφίσταται η «πολιτιστική χειμερία νάρκη στον Δήμο μας», « και μάλιστα βαριά», θα προσέθετα, όχι όμως και να θέλουμε να εντάξουμε στα πολιτιστικά δρώμενα και το… «Παραμυθοχωριό»! Από πότε εντάχθηκαν στα πολιτιστικά οι Αγιοβασίληδες, τα μπαλόνια και οι κλόουν; Μαζί τους απλά χαίρονται τα παιδιά και το μόνο που θα θυμούνται θα το οφείλουν σε καμιά… φωτογραφία.
Δυστυχώς μάλλον η «χειμερία νάρκη» βλέπω να υφίσταται και να συνεχίζεται. Για πολλούς λόγους. Και, βέβαια, χρειάζονται πραγματικά ενδιαφερόμενοι προϊστάμενοι, που πρωτίστως θα βάλουν κάποιους να… δουλέψουν!
Και, αλήθεια, τώρα που θα… αυξηθούν οι υπάλληλοι (από τους Δήμους Επανωμής, Μηχανιώνας, πρώην Νομαρχίες κ.λπ.) θα δούμε κανένα… χαΐρι;
Ιδέες και προτάσεις
Σχετικά με το Φεστιβάλ δίλεπτων ταινιών:
Στην Γερμανία (Αμβούργο, Βερολίνο κ. ά. πόλεις), γίνονται,
εν είδει εκπαιδευτικής εκδρομής, προβολές ταινιών μικρού μήκους που έγιναν από παιδιά (ηλικίας 10 έως 18 ετών). Το εισιτήριο είναι σε λογικά επίπεδα (3 ευρώ) και όχι 10 και 12 ευρώ όπως πληρώνουν τα δικά μας (για να πάνε να δούνε, συνήθως, μιαν ακόμα θεατρική «σαχλαμάρα»). Αναρωτήθηκαν, στ’ αλήθεια, οι δικοί μας εκπαιδευτικοί αν μπορεί (αν έχει) π.χ. μια αλβανίδα μάνα να δώσει 10 ευρώ στο παιδί της για… θέατρο; (Και αυτό κάποιες φορές στην διάρκεια του σχολικού έτους).
Εκεί, λοιπόν, στην Γερμανία, μετά την προβολή, τα παιδιά υποβάλλουν ερωτήσεις ή καλούνται να προβληματιστούν και να απαντήσουν σε σχέση με τα φιλμ που παρακολούθησαν.
Κρατικοί παιδοψυχολόγοι σταλμένοι από την υπηρεσία τους σημειώνουν τις παιδικές αντιδράσεις και υποβάλλουν αναφορές στο υπουργείο τους.
Επειδή κάτι παρόμοιο θα’ ταν απίθανο για τα ελληνικά δεδομένα , να μην αναρωτιόμαστε γιατί οι «κακοί» Γερμανοί θα είναι (και) στον εκπαιδευτικό τομέα πάντα πιο μπροστά.
Να, λοιπόν, μια ιδέα για τους ανθρώπους του πολιτιστικού μας Κέντρου.
Να αναλάβουν να δείχνουν (κατόπιν σχετικών αδειών κ.λπ.) στα ΔΗΜΟΤΙΚΑ, ΓΥΜΝΑΣΙΑ και ΛΥΚΕΙΑ του Δήμου μας (και όχι μόνο) κάποια επιλεγμένα (ανάλογα με τις ηλικίες) φιλμάκια των τελευταίων 3 Φεστιβάλ. Να επακολουθεί συζήτηση και (γιατί όχι;) προτροπή να δοκιμάσουν τα ίδια τα παιδιά κάνοντας μια μικρή ταινία.
Και ας βγάλει και το «κατιτίς» του κάποιος φορέας. Τα παιδιά θα ευχαριστηθούν μάλλον πολύ περισσότερο βλέποντας ταινιάκια, παρά κάποια άλλα ανούσια που «αναγκάζονται» να βλέπουν .
Και αν ήταν κάποιοι περισσότερο οξυδερκείς από πλευράς Δήμου και με όραμα, θα μπορούσαν ίσως να το οργανώσουν και για παιδιά σχολείων της Θεσσαλονίκης ή της Περιφέρειας. Αυτό θα ήταν σιγά - σιγά μια πρωτότυπη και πραγματικά εκπαιδευτική εκδρομή.
gnborn2shoot
*** Οι συμμετοχές μου στο:
1ο Φεστιβάλ (2008)
2ο Φεστιβάλ (2009)
και
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου