Ο βουλευτής Αιτ/νιας ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής στη συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στελέχωση των Ελεγκτικών Υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών», τόνισε πως δεν τάσσεται υπέρ της παρελθοντολογίας, αλλά δεν μπορεί κανείς να αφήσει ασχολίαστο το γεγονός ότι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης μιλούν για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα η χώρα, δίχως να αναγνωρίζουν τα λάθη της προηγούμενης Κυβέρνησης. Ανέφερε ότι ο ίδιος, ως βουλευτής σε ζητήματα που θεωρεί ότι δεν έχουν σωστή κατεύθυνση, ασκεί ουσιαστικότερη κριτική από βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ομιλούν για την...
αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας αλλά δεν αναφέρουν το πώς παρέδωσαν την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, η οποία στεγάζεται σε κτίρια ιδιωτών πληρώνοντας ενοίκιο 740.000 ευρώ το χρόνο, ενώ διαθέτει 250.000 ακίνητα. Πολλές φορές, τόνισε, είναι χρήσιμο το ρητό «η σιωπή είναι χρυσός», από το να ασκούν κάποιοι ανέξοδη κριτική στο έργο της σημερινής Κυβέρνησης».
αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας αλλά δεν αναφέρουν το πώς παρέδωσαν την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, η οποία στεγάζεται σε κτίρια ιδιωτών πληρώνοντας ενοίκιο 740.000 ευρώ το χρόνο, ενώ διαθέτει 250.000 ακίνητα. Πολλές φορές, τόνισε, είναι χρήσιμο το ρητό «η σιωπή είναι χρυσός», από το να ασκούν κάποιοι ανέξοδη κριτική στο έργο της σημερινής Κυβέρνησης».
Ο βουλευτής αναφερόμενος στο εν λόγω σχέδιο νόμου επεσήμανε πως κάθε φορά που πραγματοποιείται συζήτηση στη Βουλή για νομοσχέδια που άπτονται φορολογικών θεμάτων, είναι μια σημαντική στιγμή για το Κοινοβούλιο και για το πολιτικό σύστημα, το οποίο είναι υπόλογο απέναντι στην ελληνική κοινωνία διότι η ευθύνη για τη μεγάλη φοροδιαφυγή δεν είναι εξωθεσμική. Την ευθύνη φέρουν οι Θεσμοί της Δημοκρατίας και όσοι ασκούσαν εξουσία για να φτάσαμε τη σημερινή περίοδο να κάνουμε όχι απολογισμό των εσόδων, αλλά απολογισμό της φοροδιαφυγής.
Τόνισε ότι η σημερινή Κυβέρνηση έχει την ευθύνη της χώρας σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, ενώ απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην όποια λήψη αποφάσεων καθότι η εμπιστοσύνη και η ανοχή της κοινωνίας είναι συνάρτηση του πώς εμπεδώνουμε το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης όταν νομοθετούμε. Σε μια περίοδο που κάποιοι τολμούν να «γράφουν» ότι υπάρχει πιθανότητα να περικοπούν επιδόματα πολυτέκνων και αναπήρων, δεν μπορεί να προβάλλεται ως αδυναμία ο μη ουσιαστικός έλεγχος της φοροδιαφυγής στις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες, όταν για δαπάνη 9 δις ευρώ οι ως άνω εταιρείες πληρώνουν φόρο 2,9%, δηλαδή, μόνο 80 εκατ. ευρώ. Επεσήμανε δε, ότι σε χώρες όπως η Σουηδία με δαπάνη φαρμάκου 3.5 δις ευρώ οι φαρμακοβιομηχανίες αναγκάζονται να επενδύουν στην έρευνα 800 εκατ. €, ενώ στην Ελλάδα επενδύουν μόνο 60 εκατ. €.
Ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε και στις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών σε Τράπεζες του εξωτερικού. Για το συγκεκριμένο ζήτημα ανέφερε, ότι όταν για το επίμαχο θέμα ερώτησε τον Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος κ. Προβόπουλο, εάν γνωρίζει ποιοι είναι οι πολίτες που μετέφεραν τα χρήματά τους τον τελευταίο χρόνο, ο ίδιος του απήντησε πως γνώση του ζητήματος μπορεί να έχει η Εφορία.
Εν συνεχεία απευθυνόμενος στον παριστάμενο κ. Υπουργό ζήτησε να διαβεβαιώσει, εάν η Εφορία έχει γνώση τόσο των ονομάτων των εν λόγω πολιτών, όσο και εάν τα χρήματα αυτά αποκτήθηκαν νομίμως και μεταφέρθηκαν νόμιμα σε Τράπεζες του Εξωτερικού. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία απέκτησαν πληροφορίες για τα ονόματα των πολιτών των χωρών τους που διαθέτουν καταθέσεις σε Τράπεζες της Ελβετίας , αγοράζοντάς τα από «χάκερ».
Αναφορά έκανε ο βουλευτής και στο θέμα της ίδρυσης Ανωνύμων Εταιρειών με αποκλειστικό αντικείμενο τους την αγοραπωλησία ακινήτων μέσω δανείων. Ειδικότερα ανέφερε ότι την τελευταία δεκαετία πραγματοποιούνται αφειδώς συστάσεις Α.Ε., με ενασχόλησή τους την αγορά ακινήτων. Οι εταιρείες αυτές αποπληρώνουν το ποσό των δανείων που έχουν λάβει μέσω των τραπεζών, δήθεν με τα ενοίκια που εισπράττουν από τα μισθωμένα ακίνητα, χωρίς να πληρώνουν ουσιαστικά φόρο στο Ελληνικό Κράτος. Οι ως άνω εταιρείες δεν έχουν υποχρεωθεί σε καταβολή έκτακτης εισφοράς ακινήτων. Στην περίπτωση φυσικών προσώπων που αγοράζουν ένα ακίνητο, υποχρεούνται σε καταβολή φόρου ενοικίου και έκτακτης εισφοράς ακινήτου, ενώ στην περίπτωση των Α.Ε. η διαδικασία αυτή είναι νόμιμη. Είναι όμως ηθικό σε αυτή την κρίση ένας μικροϊδιοκτήτης να πληρώνει και φόρο και έκτακτη εισφορά, ενώ οι Α.Ε. να βρίσκουν τρόπο να απαλλάσσονται;
Αναφερόμενος στη διάταξη του άρθρου 10, τόνισε ότι πράγματι, η εν λόγω διάταξη είναι σε πιο σωστή κατεύθυνση σε σχέση με τη διάταξη που είχε προωθηθεί πριν από 2 μήνες, ωστόσο ζήτησε να συμπεριληφθεί στην έρευνα η περίπτωση ύπαρξης off shore εταιρειών σε μέλη της οικογένειας προσώπων που δεν πληρώνουν τις προβλεπόμενες οφειλές τους και δημοσίευση των ονομάτων αυτών.
Για το άρθρο 44 και την αναφορά στην Ο.Κ.Ε., τόνισε πως υπάρχει έντονη φημολογία για φωτογραφικές διατάξεις που εξυπηρετούν πρόσωπα της Ο.Κ.Ε.. Για την περίπτωση αυτή ανέφερε ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η διαφωνία του τρίτου τμήματος της Ο.Κ.Ε.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κουρουμπλής και στην παράγραφο 11 του άρθρου 45, σύμφωνα με την οποία το Ελληνικό Δημόσιο θα αποπληρώσει δάνειο, αξίας 95 εκατ. ευρώ, που είχε λάβει ο Οργανισμός του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών το 2007, προκειμένου να “ολοκληρώσει τις κτιριακές του εγκαταστάσεις”. Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε την ανάγκη νομιμότητας της εν λόγω υπουργικής απόφασης. Διερωτήθηκε γιατί θα πρέπει να ψηφίζει τέτοια διάταξη η Βουλή, ενώ θα πρέπει να διασφαλιστούν οι απαιτήσεις του Δημοσίου επί του Μεγάρου στην περίπτωση που αναλάβουμε την πληρωμή του εν λόγω δανείου.
Κλείνοντας την ομιλία του ο βουλευτής ανέφερε πως για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας, απαιτείται καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης που διέρχεται η χώρα μας, να υπάρξει αναστολή του πόθεν έσχες, όχι μόνο στην πρώτη κατοικία αλλά σε όλη την ιδιωτική κατασκευή.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου