Ραγδαία ανατροπή των γεωπολιτικών δεδομένων σηματοδοτούν τα αποτελέσματα δύο επίσημων μελετών του USGS που στηρίζονται σε μελέτη στοιχείων από 1000 γεωτρήσεις, που έχουν διενεργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς επίσης και από σεισμικές καταγραφές σε έκταση 30 χιλιάδων χιλιομέτρων, και είναι συγκλονιστικά σε ότι αφορά εργειακά αποθέματα. Και δεν αφορούν μόνο φυσικό αέριο, αλλά για πετρέλαιο, όπου πραγματικά οι αριθμοί που οι ίδιοι οι Αμερικανοί δίνουν στη...δημοσιότητα, «ζαλίζουν». Ειδικότερα :
Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι στις συγκεκριμένες περιοχές υπάρχουν στοιχεία και ενδείξεις για την ύπαρξη από 54 έως 170 δισ. βαρελιών! Για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης αρκεί να αναφερθεί ότι αυτή τη στιγμή τα εναπομείναντα απολήψιμα αποθέματα της Σαουδικής Αραβίας υπολογίζονται σε 250 δισ. βαρέλια, ενώ η χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα στον κόσμο η Βενεζουέλα μετράει 275 δισ. βαρέλια! Δηλαδή στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί σε πετρέλαιο το 75% των κοιτασμάτων της Σαουδικής Αραβίας! Οι δύο μελέτες του USGS (Κέντρο Γεωλογικών Μελετών των ΗΠΑ) αφορούν στις λεκάνες του Λεβαντινίου στην περιοχή στα ανοιχτά του Ισραήλ , ανατολικά και νοτίως της Κύπρου και του ευρέως Δέλτα του Νείλου που εκτείνεται από την Αίγυπτο μέχρι την Κρήτη και νοτιοδυτικά της Κύπρου.
Με τη μέθοδο των Αμερικανών υπάρχουν τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις σε ότι αφορά τα ενεργειακά αποθέματα: Το ελάχιστο, το μέσο και το μέγιστο πιθανό απόθεμα, με συγκεκριμένες πιθανότητες επαλήθευσης. Για την Ανατολική Μεσόγειο λοιπόν οι δύο μελέτες του USCG λένε ότι:
1.Το ελάχιστο απόθεμα, με υψηλότατη πιθανότητα επαλήθευσης της τάξης του 95% υπολογίζεται στα 34 δισ. βαρέλια, στα οποία θα πρέπει να προστεθούν ακόμη 20 δισ. βαρέλια που έχουν ήδη ανακαλυφθεί. Το «συντηρητικό» σενάριο λοιπόν θεωρεί ότι στις συγκεκριμένες λεκάνες βρίσκονται 54 δις βαρέλια
2.Το μέσο απόθεμα, με πιθανότητα επαλήθευσης της τάξης του 50% υπολογίζεται στα 70 δισ. βαρέλια, συν τα 20 δις που έχουν ήδη εντοπιστεί, 90 δισ. βαρέλια συνολικά.
3.Τέλος το μέγιστο απόθεμα, με πιθανότητα επαλήθευσης της τάξης του 5% υπολογίζεται στα 150 δισ. βαρέλια, που μαζί με τα ήδη εντοπισμένα 20 δισ. φτάνει τα 170 δισ. βαρέλια.
Οι μελέτες του USGS έχουν λάβει υπόψη σεισμικές καταγραφές που έχουν γίνει σε μήκος 1500 χιλιομέτρων στη λεγόμενη λεκάνη του Ηροδότου, δηλαδή στη λεκάνη νοτίως και νοτιοανατολικά της Κρήτης, σαφώς εντός της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ ή στα σύνορα με την κυπριακή και την αιγυπτιακή.
Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου, 50-80 δισ. δολάρια υπολογίζουν οι Κύπριοι τα έσοδα από τα μέχρι στιγμής εντοπισθέντα κοιτάσματα φυσικού αερίου…
(από defencenet, politicanea)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου