Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

«Πουλάμε» το Καστελόριζο....!!!!

Η ΑΟΖ έχει μέγιστο εύρος ως 200 ν. μ. από τις ακτές, περιλαμβάνοντας ύδατα, βυθό και υπέδαφος, αρχίζοντας μετά το τέλος της αιγιαλίτιδας ζώνης. Ο θεσμός αυτός αποτελεί τη σημαντικότερη καινοτομία του νέου Δικαίου της Θάλασσας, που έχει υπογράψει η Ελλάδα και άλλες 160 χώρες, αλλά όχι η Τουρκία. Η τελευταία έχει ήδη οριοθετήσει αυθαίρετα την...ΑΟΖ, που διεκδικεί μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου, ενώ στη Μαύρη θάλασσα έχει οριοθετήσει ΑΟΖ με τη Ρωσία
Γιατί η Ελλάδα δεν υπογράφει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, παρά τις πιέσεις της κυπριακής ηγεσίας
Συνεχίζει να κάνει τα χατίρια της Τουρκίας η κυβέρνηση Παπανδρέου
και με την απαράδεκτη απραξία της να οδηγεί σε απεμπόληση εθνικών δικαιωμάτων στην περιοχή του Καστελόριζου. Το θέμα επανέρχεται... στην επιφάνεια μετά την υπογραφή συμφωνίας από την Κύπρο με μια ακόμη χώρα -το Ισραήλ- για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Ισορροπία

Κι ενώ η Λευκωσία επιλύει ένα προς ένα τα σχετικά ζητήματα με τις γειτονικές της χώρες, για λόγους οικονομικής και εμπορικής εκμετάλλευσης αλλά και με σαφή επίδραση στις πολιτικές και διπλωματικές ισορροπίες η ελληνική πλευρά αποφεύγει (τουλάχιστον προς το παρόν) να προχωρήσει στον αντίστοιχο καθορισμό της ΑΟΖ με την Κύπρο. Ο λόγος είναι ότι κάτι τέτοιο μπορεί να δημιουργήσει νέες εστίες τριβής με την Τουρκία, λόγω του νησιωτικού συμπλέγματος του Καστελόριζου (Μεγίστη), της Ρω κ.λπ., με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να το αποφεύγει «όπως ο διάολος το λιβάνι»... Η συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ Κύπρου -Ισραήλ σχετικά με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που βρίσκονται στην περιοχή υπογράφτηκε προχτές στη Λευκωσία από τον Κύπριο ΥΠΕΞ Μάρκο Κυπριανού και τον Ισραηλινό υπουργό Εθνικών Υποδομών Ουζί Λαντάου, ενώ ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στεφάνου τόνισε ότι «η προσπάθεια γίνεται χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες με έναν πολύ στοχευμένο, συγκεκριμένο και μεθοδικό τρόπο».
Με το ίδιο σκεπτικό η Λευκωσία έχει αποταθεί -σύμφωνα με τις πληροφορίες- δύο φορές στο παρελθόν στην Αθήνα για τον καθορισμό ΑΟΖ, προκειμένου να δημιουργηθεί νομικό δεδικασμένο στην περιοχή και να προλάβουν έτσι τις όποιες τουρκικές αντιδράσεις. Η Αθήνα όμως κωφεύει στις κυπριακές «οχλήσεις» και αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί διά της μη ενεργοποιήσεως ενός ελληνικού δικαιώματος που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τότε έχουμε ουσιαστική απεμπόληση του μέσω της μακροχρόνιας μη άσκησης του.

Η ύπαρξη του συμπλέγματος του Καστελόριζου δίπλα στις τουρκικές ακτές και εκ του γεγονότος αυτού ο υπολογισμός της ελληνικής ΑΟΖ με κέντρο αυτό και ακτίνα μέχρι 20Θ ναυτικά μίλια δυτικά του, ουσιαστικά «κόβει» την τουρκική ΑΟΖ σε δύο τμήματα, ενώνοντας παράλληλα σχεδόν καθ' όλο το μήκος της την ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ. Αντίθετα, ο αυθαίρετος και κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου από τους Τούρκους καθορισμός δικής τους ΑΟΖ, όπου φαίνεται το μεν Καστελόριζο να ανήκει στην Ελλάδα (ευτυχώς) αλλά να... μην έχει δική του ΑΟΖ επειδή «γειτνιάζει με τον όγκο της τουρκικής Μικρασιατικής ηπειρωτικής χώρας», έχει αποτέλεσμα να αποκόπτεται η ΑΟΖ Ελλάδας - Κύπρου κατά τα τρία τέταρτα αυτής, αυξάνοντας ταυτόχρονα την αντίστοιχη τουρκική.

Ερωτήματα
Τα ερωτήματα για τη στάση της κυβέρνησης Παπανδρέου για το θέμα αυξάνονται ύστερα από τις νέες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, ο οποίος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Real news» απέκλεισε μεν την περίπτωση συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου, αλλά «με τα σημερινά δεδομένα», άφησε δε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να γίνει κάτι τέτοιο με νέα δεδομένα (αλήθεια, ποια μπορεί να είναι αυτά;)

Και επιστολή Αβραμόπουλου
Να κινηθούν οι διαδικασίες για συζήτηση στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής του ζητήματος της χάραξης Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών για την Ελλάδα, ζητά με επιστολή του εκ μέρους της Ν.Δ. ο αντιπρόεδρος του κόμματος και υπεύθυνος Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Ο κ. Αβραμόπουλος τονίζει ότι «το ζήτημα είναι ζωτικής σημασίας για την προάσπιση των εθνικών δικαίων και συμφερόντων μας» και σημειώνει ότι «έχει δημιουργηθεί ανησυχία και προβληματισμός στην ελληνική κοινή γνώμη».
(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΛΕΩΝΙΔΑΣ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗΣ)
(Σ.Λ.)
(από staratalogia, alfanea)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails