Διπλό μέτωπο απειλεί την ακεραιότητα της κυβέρνησης, η οποία προωθεί το μεγαλύτερο πακέτο αλλαγής στις εργασιακές σχέσεις εδώ και δεκαετίες.
Εν μέσω απεργιών και συλλαλητηρίων των εργαζομένων στις Δ.Ε.Κ.Ο. και στον ευρύτερο ιδιωτικό τομέα, κατά του πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης για τα εργασιακά ζητήματα και τις περικοπές μισθών, η κυβέρνηση καλείται να υπερκεράσει και το...
βαθύ εσωτερικό μέτωπο που απειλεί να προκαλέσει νέο κύμα διαφωνιών και εσωστρέφειας στο κυβερνών κόμμα.Κατ' αρχάς, η αυριανή ψηφοφορία του επίμαχου πολυνομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις στις Δ.Ε.Κ.Ο. και στον ιδιωτικό τομέα, μέσω του οποίου αλλάζει μετά από δεκαετίες ο εργασιακός χάρτης της χώρας, φαίνεται να προσλαμβάνει τη μορφή μίνι ψήφου εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ..
Ήδη στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος, εμφανίστηκαν οι πρώτες πολιτικές αντιδράσεις στελεχών, οι οποίες, προς το παρόν, εκφράζονται με σιωπηρό τρόπο στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις των βουλευτών με τα κυβερνητικά στελέχη.
Αν ληφθούν υπ' όψιν και η «κίνηση των τριών» κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας του πρώτου μνημονίου τον περασμένο Μάιο και οι διαγραφές που ακολούθησαν τότε, είναι σαφές ότι στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. φοβούνται επανάληψη του σκηνικού και γι' αυτό ψάχνουν τρόπους κατευνασμού των διαφωνούντων, καθώς ακολουθεί και η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό.
Σε αυτό το πλαίσιο του κατευνασμού των πολιτικών παθών στο εσωτερικό του ΠΑ.ΣΟ.Κ., εντάσσονται και οι συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών τομέων εργασίας οικονομικών και κοινωνικής ασφάλισης του κινήματος.
Μέσω αυτών των συνεδριάσεων, οι Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Λούκα Κατσέλη θα προσπαθήσουν να εξηγήσουν στους βουλευτές την αναγκαιότητα των νέων σκληρών αντεργατικών μέτρων.
Από την άλλη, υπάρχει η πληροφορία ότι στο Μαξίμου δεν αποκλείουν ακόμη και τη σύγκλιση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ., με σαφές μήνυμα την «κομματική πειθαρχία» κατά την κρίσιμη ψηφοφορία.
Στη Βουλή το επίμαχο πολυνομοσχέδιο
Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αρχίζει το μεσημέρι στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων η συζήτηση του επίμαχου πολυνομοσχεδίου για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και τις περικοπές μισθών στις Δ.Ε.Κ.Ο. και στον ευρύτερο ιδιωτικό τομέα.
Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται επίσης και νέες ρυθμίσεις σχετικά με τη φορολογία.
Το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί από την ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη.
Αύριο οι συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς
Συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει αύριο ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. Τις συναντήσεις, που διεξάγονται με κυβερνητική πρωτοβουλία, θα απασχολήσει η αναγκαιότητα ευρείας πολιτικής συναίνεσης που επιζητούν η κυβέρνηση αλλά και η τρόικα των δανειστών της χώρας.
Πάντως, την ώρα που στην ολομέλεια της Βουλής θα ψηφίζεται το πολυνομοσχέδιο για τα εργασιακά, ο πρωθυπουργός αναμένεται να συζητήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς τις αλλαγές που θα συζητηθούν στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής και αφορούν στο μέλλον της Ευρώπης την επόμενη δεκαετία, με αιχμή τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.
Εβδομάδα κινητοποιήσεων
Σε απεργιακό κλοιό θα βρεθεί η χώρα τις επόμενες ημέρες, καθώς οι εργαζόμενοι στις Δ.Ε.Κ.Ο. αλλά και τον ιδιωτικό τομέα αντιδρούν για τις αλλαγές στα εργασιακά τους δικαιώματα.
Η απεργιακή εβδομάδα αρχίζει με την σημερινή εξάωρη στάση εργασίας στα μέσα μεταφοράς. Παναττική στάση εργασίας από Γ.Σ.Ε.Ε. - Α.Δ.Ε.Δ.Υ. είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη.
Κορύφωση θα υπάρξει την Τετάρτη, οπότε παραλύει ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας με τη γενική απεργία που έχουν εξαγγείλει Γ.Σ.Ε.Ε. και Α.Δ.Ε.Δ.Υ..
Τα μέσα μεταφοράς ακινητοποιούνται με εξαίρεση έκτακτα δρομολόγια προς διευκόλυνση της μετακίνησης των απεργών προς τα μέτωπα των διαδηλώσεων.
Καμία πτήση της πολιτικής αεροπορίας δεν θα πραγματοποιηθεί, λόγω συμμετοχής των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στην απεργιακή κινητοποίηση.
Στη γενική απεργία της Τετάρτης συμμετέχει και η Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α.. Οι τραπεζοϋπάλληλοι κατέρχονται σε 48ωρη απεργία την Τρίτη και την Τετάρτη.
Οι εργαζόμενοι σε όλα τα μέσα ενημέρωσης συμμετέχουν στην 24ωρη γενική απεργία της Τετάρτης, καθώς και σε 48χρονη απεργία την Παρασκευή και το Σάββατο.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου