Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Συνάντηση επιτροπών ισότητας Ελλάδος-Ταϊλάνδης στη βουλή.

Σήμερα ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής παρευρέθη σε συνάντηση στη Βουλή, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Επιτροπής Ισότητας και της αντίστοιχης Επιτροπής Ισότητας της Ταϊλάνδης. Στη συζήτηση που ακολούθησε ο κ. Κουρουμπλής, τόνισε την ανάγκη διερεύνησης και εμβάθυνσης της Δημοκρατίας στην Ταϊλάνδη, διότι μέσα από την εμπέδωση της Δημοκρατίας μπορεί να αναδειχθεί η ανάγκη κατοχύρωσης κοινωνικών δικαιωμάτων, που μπορούν να αποτελέσουν ανάχωμα στον οδοστρωτήρα του κοινωνικού αποκλεισμού όλων εκείνων των ομάδων του πληθυσμού που αδυνατούν λόγω της ιδιαιτερότητάς τους να διεκδικήσουν και να κατοχυρώσουν τα κοινωνικά τους δικαιώματα και την αξιοπρέπειά τους.
Εχθές ο κ. Κουρουμπλής, συμμετείχε σε ημερίδα που διοργάνωσε το...
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Απασχόλησης στο πλαίσιο του “Ευρωπαϊκού Έτους για την Καταπολέμηση της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού”, με θέμα «Μαζί ενάντια στη Φτώχεια».
Ο κ. Κουρουμπλής κατά την ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Η σημερινή πραγματικότητα που βιώνουμε είναι δεινή και οδυνηρή. Ζούμε μια εποχή που απορρίπτει τους ανθρώπους με μεγαλύτερες ταχύτητες από εκείνες που τους ενσωματώνει. Ζούμε μία εποχή που ενώ παράγεται πλούτος ακόμα και σε περίοδο οικονομικής κρίσης, βιώνουμε τη διεύρυνση του ιού της νέας φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Η υποβάθμιση και η κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους και των κοινωνικών δικαιωμάτων πυροδοτεί κοινωνικές διακρίσεις, ανισότητες και κοινωνική αδικία. Ψηλαφίζοντας τη σημερινή φτώχεια διαπιστώνουμε ότι βρίσκεται σε διαβάθμιση. Kατά συνέπεια τα μέτρα παρέμβασης θα πρέπει να στοχεύουν πρωτίστως στη στήριξη όλων εκείνων που αποτελούν τον πυρήνα της νέας φτώχειας, εκείνων που πραγματικά απειλείται η στοιχειώδης προστασία της αξιοπρέπειας τους.
Το ερώτημα που τίθεται είναι, εάν η κοινωνία και η πολιτεία λόγω της περιρρέουσας κοινωνικής ανασφάλειας και αβεβαιότητας είναι αποφασισμένη ιεραρχώντας τις ανάγκες να προστρέξει στη στήριξη όλων αυτών που απειλούνται από το μελαγχολικό βλέμμα του αποκλεισμού. Δεν μπορεί να είμαστε περήφανοι όταν ακόμα και σήμερα το επίδομα για ένα απροστάτευτο παιδί μονογονεϊκής οικογένειας είναι μόνο 45€ μηνιαίως».
Την ίδια ημέρα ο κ. Κουρουμπλής παρευρέθη και σε ημερίδα που συνδιοργάνωσαν ο Tομέας Ανθρωπιστικών Σπουδών, του τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και το «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού».
Ο κ. Κουρουμπλής στην ομιλία του επεσήμανε: « όσοι δεν έχουν την ίδια κοινωνική, πολιτιστική, εθνική ταυτότητα, τη συνηθισμένη κανονικότητα και την κατεστημένη λειτουργικότητα είναι οι «άλλοι». Είναι εκείνοι που βιώνουν το μαρτύριο των κοινωνικών διακρίσεων. Είναι τα θύματα του προτύπου (ισχυρός και αδύνατος) που τροφοδοτούν και πυροδοτούν και το συντηρητικό εκπαιδευτικό σύστημα και εν πολλοίς η λογοτεχνία και τα Μ.Μ.Ε.. Είναι οι εγγεγραμμένοι στην κυρίαρχη συνείδηση ως αδύνατοι. Κανένας δεν διερωτήθηκε όμως ποιός και για ποιούς λόγους τους καθιστά αδύνατους. Η λογική της ομοιότητας που εκπορεύεται από τις κυρίαρχες κάθε φόρα ομάδες οδηγεί κάθε φορά σε μία «φασίζουσα» κοινωνία. Ο κάθε άνθρωπος έχει τη δική του ιδιαιτερότητα και μοναδικότητα. Άρα το ζητούμενο δεν πρέπει να είναι η ομοιότητα αλλά η κατοχύρωση ως αξία της διαφορετικότητας του κάθε ανθρώπου. Αυτή είναι και η ομορφιά της ζωής. Οφείλουμε λοιπόν να μπολιάσουμε τη στάση ζωής μας με αυτήν την αξία. Επίσης θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στη χρήση ορολογιών που συντηρούν αυτού του είδους τα πρότυπα. Δε συμφωνώ ούτε με τους όρους «βοήθεια και προστασία», αλλά ούτε με τη φράση «κοινωνία ανοχής». Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε «κοινωνία αποδοχής και αλληλοαποδοχής». Η αντιβίωση για να σκορπίσουμε τη βασανιστική μάστιγα των προκαταλήψεων είναι η Παιδεία και το βιβλίο».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails