Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Σε πλανήτες και φεγγάρια του ηλιακού μας συστήματος η πρώτη εύρεση αλλοδαπών μικροοργανισμών.

Η ανακοίνωση της NASA σε συνέντευξη τύπου που  πραγματοποιήθηκε στης 2/12/2010  ανέφερε την εύρεση ενός γνωστού βακτηριδίου  στέλεχος GFAJ-1 του Halomonadaceae που διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποίει το αρσενικό, προκειμένου να επιβιώσει δεν προξένησε αμηχανία και έκπληξη στους επιστήμονες που μελετούν τα...σημάδια εξωγήινης ζωής στο διάστημα.
Η NASA εκτός από τις χρηματοδοτήσεις που επιδιώκει από το κογκρέσο έχει διαπιστώσει ότι η ζωή είναι εκεί έξω και έχει αποφασίσει σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ, την σταδιακή απελευθέρωση πληροφοριών που θα αναφέρουν, όχι μόνο την ύπαρξη μικροοργανισμών στην γειτονιάς μας αλλά την βεβαιότητα της πληθώρας εξωγήινων κόσμων μακριά από τη Γη.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Αριζόνα προτείνουν ότι οι αλλοδαποί μικροοργανισμοί που "ταξιδεύουν' μέσα σε asteroids είναι σε θέση να αντισταθούν σε υπερβολικά χαμηλές διαστημικές θερμοκρασίες και τις υψηλές  θερμότητες  κατά τη διάρκεια της επανεισόδου, σε ένα πλανήτη με ατμόσφαιρα, εγκαθιστώντας τελικά στην επιφάνεια του πλανήτη τους μικροοργανισμούς. Επιπλέον, φαίνεται ότι τέτοιοι μικροοργανισμοί φθάνουν κάθε ώρα στον πλανήτη Γη.
Οι βιοχημικοί λένε ότι οι αλλοδαπές μορφές ζωής θα μπορούσαν να εμφανιστούν στη Γη ως αποτέλεσμα διάφορων εξελικτικών διαδικασιών, και ότι κατοικούν μεταξύ μας ή ακόμα και μέσα στα ανθρώπινα σώματα. Φαίνεται ότι οι αλλοδαποί μικροοργανισμοί δέκα φορές μικρότεροι από τα επίγεια βακτηρίδια.
Οι πρώτοι προβληματισμοί  για  ανακοινώσεις πληροφοριών από τους επιστήμονες ήρθαν με την αποστολή του  Phoenix στον Άρη όταν από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα που συμμετείχε ενεργά στην αποστολή του  Phoenix  ανέφεραν ότι υπάρχει μια αίσθηση  αισιοδοξίας για την εύρεση  ζωής στον Άρη, λόγω των ενδείξεων που στέλνεται στη Γη από τον Phoenix. "Η εύρεση  ζωής στον Άρη θα ήταν μια από τις μεγάλες ανακαλύψεις όλου του χρόνου, είπε. Δεν είμαστε μακριά από την ανακάλυψη αλλοδαπής ζωής.
Στης 2008  1/9/08 ανακοινώνετε ότι τα εργαστηριακά πειράματα του  Phoenix  Lander της NASA έχουν προσδιορίσει την ύπαρξη  νερού στο Αριανό έδαφος.  Τα στοιχεία για αυτές  της  περιοχές  που παρατηρήθηκαν από το Phoenix τον περασμένο μήνα, αποδεικνύουν ότι το Αριανό νερό όχι μόνο υπάρχει αλλά  έχει δοκιμαστεί κιόλας
Τότε η NASA επικοινώνησε με τον λευκό οίκο  κάνοντας ερώτηση αν σε περίπτωση που βρουν αλλοδαπή ζωή τι να κάνουν?
Στης 24/10/2008  Η  NASA αναφέρει ότι η ανίχνευση μεθανίου στον Άρη το 2004 ,δηλώνει οτι  πλανήτης φιλοξενεί  τώρα και ζωή στην υπό επιφάνεια του. Το μεθάνιο-παράγοντας ζωής για  τα βακτηρίδια αποδεικνύει την ύπαρξη τους .
Στης  16/1/2009 ανακοινώνει η  NASA τη οριστική ύπαρξη μεθανίου στον Άρη όπου μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι υπάρχει ελπίδα ακόμη για τον Άρη. Η  ανίχνευση του μεθανίου στην ατμόσφαιρα του Άρη δείχνει ότι ο πλανήτης είναι ακόμα ζωντανός, υπό είτε από βιολογική είτε από γεωλογική έννοια.
Στης 25/1/2009  δημοσιεύετε ότι το πολικό νερό του Άρη είναι καθαρό σύμφωνα με έρευνες σε ένα μεγάλο πολικό παγετώνα που βρίσκεται στο βόρειο πόλο του Άρη είναι "πολύ υψηλού βαθμού  αγνότητας," Τα στοιχεία ήρθαν από ραντάρ από το αμερικανικό Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) σημείωσε 95 τοις εκατό αγνότητα σε αυτήν την γιγαντιαία ποσότητα πάγου.
Σημαντικές ενδείξεις για ύπαρξη ζωής  από το βάθη διάστημα  ήρθαν στης 27/11/2008 όταν ανακαλύφθηκε ένα μόριο ζάχαρης που συσχετίζετε  με την προέλευση της ζωής και ανακαλύφθηκε σε μια ενδεχομένως κατοικήσιμη περιοχή του γαλαξία μας. Το μόριο, αποκαλούμενο ως, glycolaldehyde, εντοπίστηκε σε έναν μεγάλο τομέα αστερίων περίπου 26.000  έτη φωτός από τη Γη. Αυτό δείχνει ότι η ζάχαρη θα μπορούσε να είναι κοινή και πέρα από τον κόσμο μας.
Στης 2/12/2008 ανακαλύπτεται διοξείδιο του άνθρακα σε  ένα Extrasolar πλανήτη. Η ανακάλυψη του CO2 στην ατμόσφαιρα του πλανήτη  HD 189733 που είναι 63 έτη φωτός μακριά από τη Γη δείχνει δραστηριότητα ζωής.
Στης 18/12/2008 Αστρονόμοι  βρίσκουν ενδεικτικές "υπογραφές" από μόρια νερού σε ένα γαλαξία περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη.
Στης 5/2/2009 αναφέρεται ότι οι ευφυείς πολιτισμοί είναι εκεί έξω και θα μπορούσαν να υπάρξουν χιλιάδες από αυτούς σύμφωνα με τη ανακάλυψη περισσότερων από 330 πλανητών έξω από το ηλιακό μας σύστημα τα τελευταία χρόνια έχει βοηθήσει να καθορίσει τον αριθμό μορφών ζωής που είναι πιθανό να υπάρξουν στο γαλαξία μας.
Η τρέχουσα έρευνα υπολογίζει ότι υπάρχουν τουλάχιστον 361 ευφυείς πολιτισμοί στο γαλαξία μας και ενδεχομένως να είναι αρκετά μεγαλύτεροι φτάνοντας τους 38.000. Η εργασία αναφέρεται στο διεθνές περιοδικό Astrobiology.
Στο ηλιακό μας σύστημα έχει πληθώρα ενδείξεων για ύπαρξη πολυκύτταρων μορφών ζωής.
Ο Εγκέλαδος το έκτο-μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου είναι το πιο ελπιδοφόρο στοίχημα για τη ζωή χάρη στη θερμοκρασιακή υποδομή του και την πιθανή παρουσία νερού και απλών οργανικών μορίων. Η επιφάνεια του παγωμένου φεγγαριού είναι περίπου 99 τοις εκατό παγωμένο  νερό, με μεγάλη πιθανότητα να υπάρχει υγρό νερό από κάτω. Παρατηρήσεις από το Cassini  το 2005 έδηξε παρουσία άνθρακα, υδρογόνου, αζώτου και οξυγόνου - οργανικά μόρια .Επίσης το φεγγάρι φαίνεται να έχει έναν ενεργό ζεστό  πυρήνα που θα μπορούσε να ξεκινήσει διαδικασίες ζωής.
Η Ευρώπη φεγγάρι του Δια  φαίνεται επίσης μια πιθανή περιοχή για αλλοδαπή ζωή λόγω του πιθανού νερού και της ηφαιστειακής δραστηριότητάς του. Αν και η επιφάνεια φαίνεται  παγωμένη, η κάτω επιφάνια είναι ένας ωκεανός υγρού νερού. Η ηφαιστειακή δραστηριότητα στο φεγγάρι θα μπορούσε να παρέχει την ζωή, καθώς και σημαντικές χημικές ουσίες που απαιτητέ από τους οργανισμούς διαβίωσης. Η μικροβιακή ζωή θα μπορούσε ενδεχομένως να επιζήσει κοντά στις υδροθερμικές διεξόδους στην Ευρώπη.
Ο Τιτάνας  το μεγαλύτερο φεγγάρι του Δια  έχει παχιά ατμόσφαιρά πλούσια σε ενώσεις που χαρακτηρίζουν συχνά την παρουσία οργανισμών διαβίωσης.
Η Ιώ φεγγάρι του Κρόνου είναι ένα από τα λίγα φεγγάρια του ηλιακού μας συστήματος που μπορεί να υποστηρίξει μια ατμόσφαιρα, και περιέχει τις σύνθετες χημικές ουσίες που υπόσχονται τη ζωή.
Στης 13 Φεβρουαρίου 2009 στη Ουάσιγκτον  αστρονόμοι αναφέρουν ότι οι διαδικασίες που έθεσαν τα θεμέλια της ζωή στη Γη υπάρχουν σε σχηματισμούς αστεριών και πλανητικών συστημάτων και η παραγωγή σύνθετων οργανικών μορίων στο ανοιχτό διάστημα είναι σύνηθες. 
Άρθρο του Δ. Πανταζή -  pantazisdoxakis@huforc.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails