Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου

51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου
Θεσσαλονίκης
Με την…οθόνη προβολής στραμμένη στην ανεξάρτητη και «οφ μπρόντγουέι» κινηματογραφική παραγωγή, με περικοπές λόγω της οικονομικής κρίσης και της αναγκαστικής μείωσης του προϋπολογισμού, χωρίς κοσμικές και λαμπερές διοργανώσεις ξεκίνησε την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη το 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου.
Παρά τις περικοπές , οι ελληνικές ταινίες μετά την περσινή αποχή των δημιουργών τους επανέρχονται φέτος στις οθόνες του φεστιβάλ - χωρίς όμως να διεκδικούν (πλην δύο που μετέχουν στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα) διακρίσεις καθώς δεν θα επιδοθούν τα κρατικά βραβεία ποιότητας.
Στη φετινή διοργάνωση θα προβληθούν συνολικά 169 ταινίες από 49 χώρες του...κόσμου.
Στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ συμμετέχουν 16 πρώτες ή δεύτερες ταινίες µμυθοπλασίας σκηνοθετών από όλο τον κόσμο, οι οποίες θα διεκδικήσουν τον Χρυσό Αλέξανδρο (20.000 ευρώ), τον Αργυρό (10.000 ευρώ) και για πρώτη φορά και τον Χάλκινο (5.000 ευρώ), καθώς και πέντε ακόμη βραβεία που θα απονείμει πενταμελής διεθνής κριτική επιτροπή.
Οι ταινίες του Διεθνούς Διαγωνισμού συμμετέχουν στη διαδικασία ψηφοφορίας του βραβείου κοινού Fischer. Οι δύο ελληνικές ταινίες που διαγωνίζονται είναι το «Αttenberg» της Αθηνάς Τσαγκάρη, που είχε διαγωνιστεί και στο Φεστιβάλ Βενετίας, και η «Άπνοια» του άρη Μπαφαλούκα.
Οι ελληνικές ταινίες -φετινής παραγωγής- που θα προβληθούν στη διάρκεια του φεστιβάλ είναι 23 , ενώ θα παρουσιαστούν επίσης οι ελληνικές ταινίες που βραβεύτηκαν στο πρόσφατο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας.
Το βλέμμα παρ΄ όλα αυτά των ελλήνων κινηματογραφιστών είναι στραμμένο στη Βουλή αναμένοντας την ψήφιση του νέου νόμου για την εθνική κινηματογραφία.
Το φετινό φεστιβάλ θα εξελιχθεί στις αίθουσες του Ολύμπιον στην πλατεία Αριστοτέλους (Ολύμπιον και αίθουσα Παύλος Ζάννα) στο λιμάνι (Αίθουσες Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Τώνια Μαρκετάκη, Φρίντα Λιάππα) και στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ.
Στη Θεσσαλονίκη θα παραβρεθούν, για να τιμηθούν από το Φεστιβάλ με τον Χρυσό Αλέξανδρο και με αφιερώματα στο έργο τους, ο βραβευμένος με χρυσό φοίνικα στις Κάννες , Ταϋλανδός σκηνοθέτης Απιτσατπονγκ Βιρασετακουν ,ο Σέρβος καρτουνίστας της φημισμένης Σχολής Κινουμένων Σχεδίων του Ζάγκερμπ, Μπόριβοϊ «Μπόρντο» Ντοβνίκοβιτς, ο βραβευένος ιρακινός σκηνοθέτης Μοχάμεντ Αλ- Νταράτζι , η πολωνέζα ανεξάρτητη δημιουργός Ντορότα Κετζιεζάφσκα.
Εκδηλώσεις τιμής προγραμματίστηκαν επίσης στη μνήμη και την προσφορά του πρόσφατα χαμένου Γιάννη Δαλιανίδη (1923-2010) στον ελληνικό κινηματογράφο όπως επίσης και τον κινηματογραφικό διανομέα Γιώργο Τζιώτζιο (1954-2010) για την συμβολή του στην ανάπτυξη και διάδοση της τέχνης του κινηματογράφου.
Την λιτή τελετή έναρξης ακολούθησε η προβολή της ταινίας « 127 ώρες» του Ντάνι Μπόιλ, μιας αληθινής, συγκλονιστικής ιστορίας, που συντάραξε το κοινό από την πρώτη κιόλας προβολή της.
Ιδιαιτερότητα της φετινής λιτής διοργάνωσης είναι η λιτότητα και στα …έσοδα. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, προχώρησε σε διπλή συμβολική κίνηση προσφοράς στο κοινό που επιθυμεί να παρακολουθήσει τις προβολές. Μείωσε την τιμή του εισιτηρίου για τις κινηματογραφικές προβολές στα 6€ (έναντι των 7€ πέρυσι) ενώ δίνει τη δυνατότητα σε ανέργους να παρακολουθήσουν δωρεάν, με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας.
(από ramnousia)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails