Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Fast track ή πατατράκ;.....

Στον απόηχο της ματαίωσης της επένδυσης στον Αστακό....
Χ. Παμπούκης: Οι χειριμοί της κοινοπραξίας από το Κατάρ λάβωσαν τη χώρα
Οργισμένος με τους χειρισμούς της κοινοπραξίας από το Κατάρ, σημειώνοντας πως «λάβωσαν τη χώρα» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, αναφερόμενος στη ματαίωση της...
επένδυσης στον Αστακό.
Κατά τη δεύτερη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για την επιτάχυνση της υλοποίησης στρατηγικής σημασίας επενδύσεων (fast track), επισήμανε χαρακτηριστικά:
«Η κοινοπραξία που αποτελείτο από δύο εταιρείας αναμφισβήτητης ισχύος οικονομικής και κύρους, εμφανίστηκε να κάνει μια μεγάλη επένδυση σε μια υποβαθμισμένη περιοχή, όπου από το 1974 δεν είχε γίνει κατορθωτό να γίνει επένδυση. Όταν βεβαίως η μία εταιρεία είναι και κρατική, εκ πρώτης όψεως λες πως είναι σοβαροί άνθρωποι. Προφανώς επρόκειτο περί...
 ιδιωτικής επενδύσεως και το καλωσορίσαμε. Στη συνέχεια, ο κ. Κουβέλης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, υπέγραψε ένα M.O.U. για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού του Κατάρ, που έλεγε ότι η επένδυση θα προχωρούσε με ταχεία αδειοδότηση σύμφωνα με το νόμο. Αυτό η πολιτεία το έπραξε. Δυστυχώς, η κοινοπραξία αυτή απεδείχθη μη σοβαρή: Τους εγκαλώ και είμαι ιδιαιτέρως οργισμένος, γιατί ενώ εμείς ανταποκριθήκαμε πλήρως στις υποχρεώσεις μας, εκείνοι είπαν πως μαλώσανε και δεν το είχανε υπολογίσει καλά. Οργισμένο προκύπτει το συμπέρασμα, πως δεν είναι σοβαροί. Παρασυρθήκαμε γιατί είχαμε να κάνουμε με δύο παγκοσμίως σοβαρές εταιρείες…».
Τοποθετούμενος επί του νομοσχεδίου, ο κ. Παμπούκης τόνισε πως ενας απ’ τους σημαντικότερους τρόπους για να επιτυγχάνεται η διαφάνεια, είναι η ταχύτητα.
Απαντώντας στις ενστάσεις που διατυπώνονται σχετικά με το νομοσχέδιο, ο κος Παμπούκης παρατήρησε πως «η διαφάνεια είναι σημαντική, αλλά πρώτιστο όλων, είναι η ταχύτητα». Παρά ταύτα, ο κ. Παμπούκης επέμεινε, πως παρά την επιτάχυνση των διαδικασιών, «το ουσιαστικό είναι αυστηρότερο» - και οι ειδικές παρεκκλίσεις που γίνονται από τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό, για να διευκολυνθούν οι μεγάλης σημασίας επενδύσεις, «εγκρίνονται με προεδρικό διάταγμα. Ο έλεγχος κύρους που αφαιρείται από την Διοίκηση, γίνεται απ’ το Συμβούλιο της Επικρατείας».
Διαφορετικές πάντως υπήρξαν οι εκτιμήσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κώστα Καρτάλη, ο οποίος τόνισε πως «το ζήτημα της χωροταξικής τακτοποίησης, είναι πολύ κρίσιμο για την προσέλκυση των επενδύσεων και δεν μπορούμε να αποσπάσουμε το έργο του Ελληνικού από αυτό. Όπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν, η ταχύτητα μιας επένδυσης, σε περιπτώσεις που παρακάμψαμε την περιβαλλοντική νομοθεσία, (Αχελώος, προαστιακός, γήπεδα ΑΕΚ και ΠΑΟ) οδηγεί στις περισσότερες περιπτώσεις σε καθυστέρηση των επενδύσεων αντί για επιτάχυνση. Η Βουλή επίσης, δεν μπορεί να είναι απούσα από την σύναψη συμβάσεων κρίσιμων για το εθνικό συμφέρον».
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ και της ΓΣΕΒΕΕ ζήτησαν τη διεύρυνση των προβλέψεων του νομοσχεδίου για τη γρήγορη υλοποίηση των μεγάλων επενδύσεων και σε ελάσσονος κλίμακας επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, ενώ έντονες επιφυλάξεις εξέφρασαν οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ και της WWF.
Ο κ. Παμπούκης δεσμεύτηκε, μετά από έντονες ενστάσεις να αφαιρέσει από το νομοσχέδιο το παρόν άρθρο 4, με το οποίο δίνεται η δυνατότητα στη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων να εντάξει στη διαδικασία fast track, οποιαδήποτε επιχειρηματική πρόταση κρίνει πως ανταποκρίνεται στα περιγραφόμενα κριτήρια ορισμού της «στρατηγικής επένδυσης». Παράλληλα, δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει θετικά τον ενισχυμένο ρόλο της Βουλής, στην έγκριση των συγκεκριμένων επιχειρησιακών σχεδίων.
Στις παρατηρήσεις του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ζήτησε «διαμόρφωση ενός ευρύτερου fast track, για κάθε δημιουργικό Έλληνα που θέλει να επενδύσει».
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Ασημακόπουλος, παρατήρησε πως το νομοσχέδιο θα έπρεπε να συνοδεύεται και από αντίστοιχα μέτρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - «ο ιστός της αράχνης να αποκαθηλωθεί άμεσα». «Πρέπει να μπορεί να εξασφαλίσει μια επιχείρηση άδεια λειτουργίας μέσα σε 30 ημέρες, να τεθούν αναχώματα στην έξοδο εξειδικευμένου προσωπικού που φεύγει στο εξωτερικό, να προικοδοτηθούν επιχειρήσεις που παράγουν προϊόντα που αντικαθιστούν εισαγωγές» πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης, κατήγγειλε πως το νομοσχέδιο «συνθλίβει την όποια έννοια δημοσίου ελέγχου που έχει η νομοθεσία της χώρας - και αυτό είναι επικίνδυνο».
Ο εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF, Γιώργος Χασιώτης, εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις για τις δυνατότητες παράκαμψης της πολεοδομικής νομοθεσίας και τις περιβαλλοντικής προστασίας για τις στρατηγικές επενδύσεις.
«Δεν προχωρούμε σε ουσιαστική αλλαγή της νομοθεσίας, αλλά σε επίσπευση της διαδικασίας» επανέλαβε ο υπουργός Επικρατείας. «Προτιμάμε την ευθύνη του υπουργού έναντι της διοικήσεως. Προφανώς ο υπουργός που θα βάλει την υπογραφή του, θα ρωτήσει τις υπηρεσίες του και θα έχει την δυνατότητα να τις κινητοποιήσει καλύτερα. Επιλέγουμε το Συμβούλιο της Επικρατείας έναντι της διοικήσεως - και το ΣτΕ το θεωρώ πλέον αξιόπιστο». Όσον αφορά δε, την συνταγματική προστασία του δάσους και του αιγιαλού, ο κος Παμπούκης υπενθύμισε πως το Σύνταγμα εμπεριέχει διατάξεις, που δίνουν την δυνατότητα παρέμβασης σε δάση για λόγους υπέρτερου εθνικού συμφέροντος, ενώ ο αιγιαλός εξακολουθεί να παραμένει δημόσιος, ακόμα και κατά την ενδεχόμενη παραχώρησή του σε ιδιώτες για παραγωγική αξιοποίηση. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
(από press-gr)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails