Πυρετώδεις διεργασίες στην αεροπορική βάση της Τανάγρας για την πλήρη ενεργοποίηση του πρώτου ελληνικού δορυφορικού σταθμού στο πλαίσιο του προγράμματος HELIOS. Διαβάστε αναλυτικά ποιες νέες δυνατότητες αποκτά το εθνικό αμυντικό σύστημα
Τανάγρα. Κάτω από τον καυτό ήλιο αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων διαβαίνουν την πύλη της...
αεροπορικής Βάσης. Δεν είναι όμως πιλότοι των μαχητικών Mirage 2000 που σταθμεύουν στην 114 Πτέρυγα Μάχης.Παρίσι, 50 χιλιόμετρα βόρεια της γαλλικής πρωτεύουσας. Τεχνικοί προετοιμάζουν τις δορυφορικές συνδέσεις με την Τανάγρα, εκεί που το Σεπτέμβριο θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία ο πρώτος ελληνικός επίγειος δορυφορικός σταθμός.
Οι 80 στρατιωτικοί που θα υπηρετούν στο σταθμό είναι έτοιμοι για τη μεγάλη πρόκληση, που εξασφάλισε η συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα αμυντικής συνεργασίας HELIOS, στο οποίο συμμετέχουν 6 ευρωπαικές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα).
Ήδη στις εγκαταστάσεις του Δορυφορικού Σταθμού Εδάφους έχει εγκατασταθεί ο απαραίτητος εξοπλισμός και η κεραία από τη γαλλική εταιρεία EADS Astrium. Όλα είναι σχεδόν έτοιμα για τη λήψη δορυφορικών εικόνων, ημέρα και νύχτα, από τους δύο οπτικούς δορυφόρους του προγράμματος, HELIOS-IIA και HELIOS-IIB.
Έστω και κάπως αργοπορημένα, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα αποκτήσουν δορυφορικές υπηρεσίες για επιχειρησιακή χρήση. Η Ελλάδα μπαίνει στο κλαμπ των 15 χωρών που διαθέτουν δυνατότητα παρατήρησης της γης ως συνιδιοκτήτης του προγράμματος, καθώς μετέχει με ποσοστό 2,5% κάτι που χρηματικά μεταφράζεται σε 119.500.000 ευρώ.
Στρατιωτικές δυνατότητες
Η συμμετοχή στο δορυφορικό προγράμματα επισκόπησης γης HELIOS-ΙΙ θα συνεισφέρει τα μέγιστα στο εθνικό αμυντικό σύστημα, καθόσον η «δορυφορική πληροφορία» είναι πολλαπλασιαστής ισχύος για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Η δορυφορική εικόνα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στις επιχειρήσεις αλλά και για την πρόληψη εντάσεων – κρίσεων, περιορισμού της διασποράς όπλων μαζικής καταστροφής, αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών ή καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης, λαθρομετανάστευσης κλπ.
Συγκεκριμένα:
1. Είναι πολλαπλασιαστής ισχύος σε θέματα πληροφοριών-έγκαιρης προειδοποίησης
2. Παρέχει πληροφορίες για στρατιωτικούς σκοπούς, με απώτερο στόχο την απόκτηση της «κυριαρχίας των πληροφοριών».
3. Παρέχει εικόνες με σκοπό την απόκτηση γεω-χωρικών πληροφοριών και εικόνων.
4. Παρέχει πληροφορίες για τη χαρτογράφηση του ανάγλυφου της γης με σκοπό την υποστήριξη των οπλικών συστημάτων. Για παράδειγμα θα γίνεται ευκολότερα η καθοδήγηση πυραύλων, η εκπαίδευση πιλότων σε προσομοιώσεις πτήσεων πάνω από συγκεκριμένες περιοχές κ.α.
5. Παρέχει πληροφορίες χαρτογράφησης στη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού.
6. Παρέχει πληροφορίες για την υποβοήθηση του έργου των ειρηνευτικών αποστολών που συμμετέχει η χώρα.
7. Παρέχει πληροφορίες για την υποβοήθηση του έργου κυβερνητικών φορέων, όπως για παράδειγμα του Υπουργείου Εξωτερικών σε περιόδους κρίσεων.
8. Παρέχει πληροφορίες για τη χαρτογράφηση περιοχών για διάφορους λόγους, δηλαδή για πρόληψη ή καταστολή πυρκαγιών, για αναδάσωση κλπ.
Η σημαντικότερη όμως ωφέλεια που έχει προκύψει από τη συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα αμυντικής συνεργασίας HELIOS-ΙΙ, μεταξύ της Ελλάδας-Γαλλίας- Βελγίου- Ισπανίας-Ιταλίας και Γερμανίας, αφορά στο πολιτικό – στρατηγικό επίπεδο λήψεως αποφάσεως και εξυπηρέτησης των εθνικών συμφερόντων αφού ενισχύεται το πολιτικό – στρατηγικό της κύρος και η διαπραγματευτική της ισχύ στο διεθνές περιβάλλον.
Με τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα HELIOS-ΙΙ, η Ελλάδα επιτυγχάνει συνδυασμένη πολιτική, αμυντική, διπλωματική, οικονομική, βιομηχανική και τεχνολογική ωφέλεια. Η Ελλάδα δεν θα αγοράζει πλέον δορυφορικές εικόνες, αλλά αποτελεί συνιδιοκτήτη στο οικονομικό ποσοστό συμμετοχής της, του προγράμματος, με τις δορυφορικές εικόνες να λαμβάνονται απευθείας επί ελληνικού εδάφους στον επίγειο δορυφορικό σταθμό, προσφέροντας άμεση ικανοποίηση των ελληνικών επιχειρησιακών αιτημάτων.
Ο δορυφορικός σταθμός κατασκευάστηκε με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές. Στην κατάλληλη περιοχή με την ιδανική μορφολογία, έτσι ώστε να είναι εφικτή η άμεση οπτική επαφή του με κάθε διερχόμενο δορυφόρο. Είναι εξοπλισμένος με συστήματα ασφαλείας της τελευταίας τεχνολογίας και αποτελείται από τρία κτήρια : το κτήριο επιχειρήσεων, στο οποίο έχει εγκατασταθεί ο απαραίτητος εξοπλισμός για τη λήψη, αποθήκευση, καταχώρηση, επεξεργασία και παραγωγή των δορυφορικών εικόνων και των προϊόντων τους, και το διοικητήριο, στο οποίο επιτελείται η απαραίτητη διοικητική λειτουργία της μονάδας. Η κεραία λήψης βρίσκεται τοποθετημένη σε ανεξάρτητο κτήριο, το οποίο κατασκευάστηκε ειδικά για το σκοπό αυτό.
Το μέλλον: Δορυφορικό πρόγραμμα MUSIS
Ήδη η Ελλάδα έχει δηλώσει συμμετοχή στο δορυφορικό πρόγραμμα MUSIS, τη διάδοχη κατάσταση του HELIOS, στο οποίο συμμετέχουν οι ίδιες χώρες.
Το MUSIS (Multinational Space Based Imaging System) είναι ένα προηγμένο σύστημα διαστημικής απεικόνισης με αναβαθμισμένες δυνατότητες αναγνώρισης, παρατήρησης και παρακολούθησης.
Βρίσκεται σε φάση σχεδίασης και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2015 με διάρκεια μέχρι το 2030.
(από stakarfia)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου