Σαφές προβάδισμα για Θύμιο Σώκο, Παύλο Μοσχολιό, θετικές οι γνώμες για Αναγνωστόπουλο και Τάνταρο, προβληματισμός για Πορφύρη, Αποστολάκη και Σταϊκο, ζητούμενο η συνεργασία των ενδιαφερομένων στη Ναύπακτο.
Μαραθώνια ήταν η συνεδρίαση της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ στο Αγρίνιο, η οποία και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις δύο χθες τα...
ξημερώματα, ενώ είχε ξεκινήσει στις 8 το βράδυ της Πέμπτης.Η συζήτηση ήταν στην κυριολεξία εξαντλητική και δεν υπήρχε αξιολόγηση για την θέση του αντιπεριφερειάρχη, όπου και το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, αλλά και υπάρχουν δυο προτάσεις μέσα από την Νομαρχιακή Οργάνωση. Η αναβολή της συγκεκριμένης συζήτησης έγινε κυρίως για το γεγονός τη μη έγκαιρης κατάθεσης στην Οργάνωση της πλήρους λίστας των προτεινόμενων.
Η συνεδρίαση θεωρείται πως ήταν μεστή και σε χαμηλούς τόνους, ενώ τοποθετήθηκαν σχεδόν όλα τα μέλη της Ν.Ε. για τις ξεχωριστές περιπτώσεις που υπήρχαν ανά δήμο αλλά και για τους υποψηφίους Περιφερειάρχες. Συζήτηση για τους αντιπεριφερειάρχες δεν έγινε καθώς δεν είχε κοινοποιηθεί στη Ν.Ε. ο οριστικός κατάλογος των αιτήσεων.
Η αξιολόγηση για τη θέση του Περιφερειάρχη ήταν συντριπτικά υπέρ του Θύμιου Σώκου. Μερικά μέλη της Ν.Ε. έκαναν θετικές αναφορές και στην περίπτωση του νομάρχη Αχαΐας κ. Κατσαικόπουλου.
Για το Αγρίνιο επίσης με συντριπτικό επίσης τρόπο, θετικά εκτιμήθηκε η δημαρχιακή θητεία του Παύλου Μοσχολιού. Παράλληλά όμως μέλη της Ν.Ε. χωρίς να αμφισβητήσουν το θετικό έργο του κ. Μοσχολιού στάθηκαν και θετικά στην υποψηφιότητα του κ. Αντωνόπουλου ενώ ο γραμματέας της Ν.Ε. ζήτησε και την διενέργεια δημοσκόπησης, κάτι που συνηθίζει το ΠΑΣΟΚ σε δήμους με ξεχωριστό ενδιαφέρον όπως είναι και το Αγρίνιο που πλέον μετά τις συνενώσεις είναι 15ος σε πληθυσμό δήμος της χώρας.
Για το δήμο Μεσολογγίου πολλοί τόνισαν πως δεν πρέπει να παραβλεφθεί το επίτευγμα του 2006 από τον κ. Αναγνωστόπουλο που εκλέχθηκε με πολύ μεγάλο ποσοστό δήμαρχος χωρίς να έχει το χρίσμα, ενώ πολλοί αναφέρθηκαν και στις αιτήσεις των νυν αντινομαρχών από το Μεσολόγγι, που επισήμαναν ότι θα πρέπει να ξεκαθαριστεί προηγουμένως το ζήτημα με τους αντιπεριφερειάρχες και τους περιφερειακούς συμβούλους. Εδώ σημαντικό ρόλο θα παίξει το γεγονός της υποψηφιότητας του Θύμιου Σώκου για την θέση του Περιφερειάρχη που φαίνεται πως «κλειδώνει»
Στις υποψηφιότητες του Μεσολογγίου δεν συζητήθηκε η υποψηφιότητα του κ. Βερελή διότι όπως αναφέρθηκε, ο πρ. Υπουργός δεν επιθυμεί να αξιολογηθεί καθώς δεν ενδιαφέρεται για τη θέση.Ενδιαφέρουσα συζήτηση έγινε και για τη Ναύπακτο όπου η συνισταμένη σχεδόν όλων των παρόντων ήταν ότι οι υποψηφιότητες στην πόλη αυτή για να έχουν τύχη θα πρέπει να προέλθουν από ευρεία συναίνεση και συμφωνία κυρίως μεταξύ των κ. Λουκόπουλου και Νταουσάνη κάτι όμως που φαντάζει αδύνατο προς το παρόν.
Για το δήμο Αμφιλοχίας η πλειοψηφία εκφράστηκε θετικά για την δημαρχιακή θητεία του κ. Κοιμήση αν και μερικά μέλη της Νομαρχιακής εξέφρασαν την κριτική τους στους χειρισμούς του δημάρχου ως προέδρου της ΤΕΔΚ στο θέμα του χωροταξικού.
Για τους δήμους Ξηρομέρου αλλά και Ακτίου Βόνιτσας υπήρξε εκτενής συζήτηση με σχετικά θετικές απόψεις για τον κ. Σταϊκο και τον κ. Τζαχρήστα χωρίς όμως να λείψουν και πολλοί προβληματισμοί, με αποτέλεσμα να τεθεί και ζήτημα κοινλης συνεργασίας των κ. Λύτρα και Γαλούνη ως λύση προοπτικής για τον δήμο. Ερωτηματικά υπήρχαν για τον κ. Αποστολάκη στην περίπτωση του Ακτίου - Βόνιτσας. Σε αυτή τη περίπτωση, έγινε αναφορά στα γνωστά ζητήματα που έχουν ενσκήψει με τις κατηγορίες σε βάρος του, αλλά και με την σχέση του με το ΠΑΣΟΚ, ενώ πολλά μέλη της Ν.Ε. είδαν με πολύ θετικό τρόπο την υποψηφιότητα του γιατρού από την Πάλαιρο Νώντα Τάνταρου.
Τέλος ως προς το Θέρμο η νέα υποψηφιότητα του Θεόδωρου Πορφύρη, φαίνεται πως προβλημάτισε πολύ. Τονίστηκε πως την στιγμή που ο δήμος δεν άλλαξε όρια για να δημιουργηθούν άλλες προϋποθέσεις, το εκλογικό σώμα έχει υποστεί μια «κούραση» από την επαναλαμβανόμενη παρουσία στα κοινά της περιοχής του κ. Πορφύρη, εδώ και 16 χρόνια και τέθηκε ζήτημα ανανέωσης. Το έργο του όμως αξιολογήθηκε θετικότατα από όλα τα μέλη της Νομαρχιακής.
Από εδώ και μετά, χθες βράδυ συνεδρίασε και η Περιφερειακή οργάνωση του κόμματος, ενώ σήμερα το μεσημέρι στις τρείς, ο γραμματέας της Νομαρχιακής και της Περιφερειακής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ μαζί με τους υπεύθυνους τοπικής αυτοδιοίκησης των οργανώσεων αυτών, με βουλευτές και μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, έχουν συνάντηση με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Σωκράτη Ξυνίδη στην Ιπποκράτους.(από ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΗ)
1 σχόλια:
Σκιές στην επένδυση του Αστακού
Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΙΟΥΤΗ
Προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ υποσχόταν πράσινες επενδύσεις στην οικονομία και διαφάνεια στην πολιτική ζωή. Στη μοναδική επένδυση όμως, που έχει να επιδείξει, στον Αστακό της Αιτολωακαρνανίας, υπάρχουν πολλά ερωτήματα και για το πόσο «πράσινη» είναι, αλλά και για τη διαφάνεια στις αποφάσεις.
Την ώρα που ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σπ. Κουβέλης, χαρακτηρίζει την επένδυση του Αστακού «απάντηση στο φάντασμα της ύφεσης», αρκετά στελέχη της κυβέρνησης κρατούν αποστάσεις στο παρασκήνιο, όπως η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, της οποίας οι συνεργάτες επισημαίνουν ότι η ίδια έχει υπογράψει μόνο για το ένα από τα δύο σχέδια (τη μονάδα που αφορά το φυσικό αέριο) και ότι το άλλο υπέγραψε ο Σπ. Κουβέλης (τη μονάδα υγροποιημένου αερίου πετρελαιοειδών).
Ποιοι θα υλοποιήσουν, όμως, την πολυδιαφημισμένη επένδυση; Βασικός επενδυτής είναι η QPI (Qatar Petroleum International) που συμμετέχει, ωστόσο, μόνο με 33%, ενώ με το ίδιο ποσοστό (33%) συμμετέχει και η Shabbagh & Khoury SAL, του κατασκευαστικού κολοσσού της CCC - δύο εταιρείες με διεθνή φήμη.
Ο τρίτος εταίρος (με το άλλο 33%) αποτελεί μάλλον έκπληξη, καθώς πρόκειται για μία άγνωστη εταιρεία, με την επωνυμία Rosebud Energie Deutschland GmbH και εκπρόσωπό της τον, επίσης όχι γνωστό επιχειρηματία, Ιωάννη Αντωνιάδη Σπορίδη. Πρόκειται για μία εταιρεία που δεν διαθέτει ιστοσελίδα και τη μόνη πληροφορία που μπορεί να βρει κανείς για το επενδυτικό παρελθόν της είναι ένα πρότζεκτ για καύσιμα από φύκια στο Ισραήλ.
Ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη αποτελεί η εμφάνιση του πρώην επικοινωνιακού συμβούλου του Γ. Παπανδρέου και φίλου του αδελφού του Νίκου, Γιώργου Σεφερτζή, ως εκπροσώπου της κοινοπραξίας.
Ο Γ. Σεφερτζής μιλώντας στην «Κ.Ε.» δήλωσε ότι τον επέλεξαν οι άραβες επενδυτές και όχι η ελληνική κυβέρνηση, καθώς πρόκειται για ιδιωτικό έργο. «Οι άνθρωποι του Κατάρ ήθελαν κάποιον που να γνωρίζει το ελληνικό πολιτικό τοπίο για να τους βοηθήσει και για να μην υπάρξουν αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία». Αντιδράσεις όμως, αν και όχι ιδιαίτερα έντονες, υπάρχουν. Η Κίνηση Πολιτών Αστακού αμφισβητεί έντονα την «οικολογική» πλευρά της επένδυσης και όχι μόνο. Οπως παραδέχονται οι Σεφερτζής και Αντωνιάδης, η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής δεν αφορά το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), αλλά το υγροποιημένο πετρελαϊκό αέριο, LPG, που «περισσεύει» από την επεξεργασία πετρελαίου στο Κατάρ. Σήμερα αναγκάζονται να το καίνε, προκαλώντας τεράστιο πρόβλημα ρύπων (το οποίο από το 2013 θα επιφέρει και πρόστιμα).
Οι αντιρρήσεις των οικολόγων
Με την επένδυση του Αστακού θα μεταφέρουν το LPG στην Ελλάδα, για να μετατραπεί σε ηλεκτρική ενέργεια και να εξαχθεί (κυρίως) στην Ιταλία, γλιτώνοντας ρύπους και πρόστιμα. Οσοι εγείρουν περιβαλλοντικές ενστάσεις για το LPG, αναφέρουν ότι «πρόκειται για μείγμα βουτανίου με προπάνιο και άλλα αέρια, που αποφεύγονται στην ηλεκτροπαραγωγή μεγάλης κλίμακας στην Ευρώπη, γιατί απαιτούνται πολύ αυστηρές προφυλάξεις με ιδιαίτερα υψηλό κόστος επένδυσης». Ο Ι. Αντωνιάδης Σπορίδης επιμένει ότι η επένδυση είναι ασφαλής και «πράσινη». Αναφέρει, μάλιστα, ότι μελλοντικά θα φτιάξουν και μονάδα παραγωγής βιοκαυσίμων (με τα οποία θα μπορούν να πετούν αεροπλάνα), από άλγη (φύκια) στα χωράφια πέριξ του Αστακού απορροφώντας έτσι και τους ρύπους του CO2.
Ο Ηλίας Γεωργαλής, από την Κίνηση Πολιτών, εκφράζει τις αντιρρήσεις του: «Στη μελέτη αναφέρεται η μονάδα βιοκαυσίμων, σε δέκα γραμμές, που θα δεσμεύει υποτίθεται το διοξείδιο του άνθρακα. Δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση σχετικά με το πώς γίνεται και αυτό είναι λογικό αφού δεν υπάρχει πουθενά ασφαλής και οικονομικά συμφέρουσα μέθοδος δέσμευσης του CO2. Αλλά αν η συγκεκριμένη εταιρεία έχει αυτή την τεχνογνωσία, γιατί την περιορίζει στον Αστακό και δεν τη διαθέτει σε παγκόσμια κλίμακα;». Τα μέλη της Κίνησης Πολιτών Αστακού αναφέρονται, μεταξύ πολλών άλλων, στους «επικίνδυνους αέριους ρύπους (καρκινογόνους) που παράγει το LPG και τα μεγάλα ατυχήματα από εκρήξεις τέτοιων μονάδων που έχουν καταγραφεί διεθνώς».
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=174951
Δημοσίευση σχολίου