Κυβερνοκατασκοπεία προερχόμενη από την Κίνα καταγγέλει η Google s.a. αποκαλύπτωντας την κλοπή του κωδικού του λογισμικού που επικυρώνει τους χρήστες του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου gmail και άλλων προγραμμάτων!
Την ίδια ώρα το Πεκίνο αρνείται τις άμμεσες κατηγορίες προειδοποιώντας την Αμερικανική εταιρεία ότι πρέπει να συμμορφωθεί με τους κανόνες λογοκρισίας που επικρατούν στη χώρα, απειλώντας ότι... διαφορετικά θα αντιμετωπίσει κυρώσεις.
Οι «χάκερ» παραβιάζοντας τα συστήματα της πάγκόσμιας μηχανής αναζήτησης στο διαδίκτυο, προσπάθησαν να αποκτήσουν πρόσβαση στους λογαριασμούς των Κινέζων ακτιβιστών που μάχονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι εμπειρογνώμονες ασφάλειας της εταιρείας αποκάλυψαν ότι είχε κλαπεί κάποιος -κεντρικός-κώδικός από την επιχείρηση, εκμεταλλεύοντας ένα λάθος στην ασφαλεία στο Internet Explorer της Microsoft Corp. Ο κωδικός πρόσβασης- του κεντρικού συστήματος-της Google, γνωστό ως Gaia, δεν αποθηκεύει τους κωδικούς πρόσβασης ή τις πληροφορίες χρηστών αλλά τις οδηγίες που επιτρέπει στη Google να αναγνωρίζει πότε οι χρήστες της που συνδεθηκαν με μια υπηρεσία, όπως το gmail, προσπαθούν να καταγράψουν μια άλλη. Η επιχείρηση έχοντας επισημάνει τις «επιθέσεις» στην Κίνα παρατήρησε ότι δύο λογαριασμοί του gmail εμφανίζονται να προσεγγίζονται και ότι η δραστηριότητα της κατασκοπείας περιορίστηκε στις πληροφορίες των λογαριασμών και όχι στο περιεχόμενο των ηλεκτρονικών ταχυδρομείων.
Την ώρα όπου πολλές χώρες επικρίνουν την Google για κατάχρηση της τεχνολογίας και μυστικότητα, εκπρόσωπος της Αμερικανικής εταιρείας σχολίασε πέρα από την αρχική δήλωση της επιχείρησης, τις επιθέσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ένα μέρος από την πνευματική ιδιοκτησία της επιχείρησης έχει κλάπεί και ότι η «επίθεση» προήλθε από την Κίνα.
Η κοινοποίηση έρχεται δεδομένου ότι η Google έχει αποφασίσει να διακόψει τη λογοκριμένη υπηρεσία αναζήτησής σε απάντηση στην «επίθεση» ενώ παράλληλα τον Μάρτιο, ξεκίνησε μια μη λογοκρηθείσα έκδοση της μηχανής αναζήτησής στο Χονγκ Κονγκ. Από τότε, μερικές υπηρεσίες έχουν δοκιμάσει μια σειρά παρεμποδίσεων.
Οι «χάκερ» των «επιθέσεων» δεν έχουν προσδιοριστεί. Αρμόδιοι εμπειρογνώμονες ασφαλείας υποψιάζονται μια ομάδα Κινέζων «χάκερ» που έχει διαπεράσει εκατοντάδες επιχειρήσεις...
Όπως και αν εξελιχθεί τελικά η υπόθεση της Google με την Κίνα το γεγονός είναι ότι η ελεύθερη έκφραση και η «ασφάλεια» στον κυβερνοχώρο τίθεται υπό αμφισβήτηση δημιουργώντας αναπάντητα ερωτήματα στον καθένα μας...!
(από sofokleous10)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου