ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΟΙΜΑΤΑΙ, ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΤΑΛΟΥΣ
Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, τέσσερα χρόνια κοσκινίζει... Το υπουργείο Πολιτισμού αντί να στείλει το 2006, όπως είχε αποφασίσει, μια επιτροπή αρχαιολόγων να εξετάσει χιλιάδες αρχαιότητες που φυλάσσονται σε 33 αποθήκες του μεγαλέμπορου έργων τέχνης Ρόμπιν Σάιμς στο Λονδίνο (κύριου προμηθευτή προϊόντων αρχαιοκαπηλίας στο Μουσείο Γκετί) και να αποφανθεί ποιες από αυτές προέρχονται από την Ελλάδα, πληροφορήθηκε προχθές από τη βρετανική εφημερίδα «The...
Observer» ότι βγαίνουν 1.000 από αυτές στο σφυρί.
Observer» ότι βγαίνουν 1.000 από αυτές στο σφυρί.
Ο μαρμάρινος λέοντας βρέθηκε τον Απρίλιο του 2006, μαζί με πλήθος άλλες αρχαιότητες σε έπαυλη που διατηρούσε στη Σχοινούσα ο μακαρίτης πια συνεταίρος του Ρόμπιν Σάιμς, Χρήστος Μιχαηλίδης. Η αποκάλυψη της παραπάνω υπόθεσης αρχαιοκαπηλίας άνοιξε τον δρόμο για να διεκδικήσουμε κι άλλες ελληνικές αρχαιότητες που βρίσκονταν παράνομα στα χέρια τού Σάιμς Η γεν. γραμματέας του ΥΠΠΟΤ Λίνα Μενδώνη δεν έκρυψε χθες ότι δεν είχε καμία υπηρεσιακή ενημέρωση για την υπόθεση και ότι αμέσως μόλις ενημερώθηκε έδωσε οδηγίες στη γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων Μαρία Βλαζάκη να μεταβεί η επιτροπή στο Λονδίνο, έστω με καθυστέρηση τεσσάρων χρόνων, αφού προ-συνεννοηθεί με την εταιρεία BDO Stoy Hayward, που έχει αναλάβει την εκποίηση τμήματος της συλλογής Σάιμς για να αποπληρωθούν τα χρέη του προς το βρετανικό Δημόσιο (έχει δικαστεί για φοροδιαφυγή).
Η ιστορία αυτή μας πάει πίσω στην πολύκροτη υπόθεση της Σχοινούσας, που δεν έχει ακόμη εκδικαστεί, όπως και η αντίστοιχη της Μάριον Τρου (βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αρχαία στο σπίτι της στην Πάρο). Στη βίλα της Σχοινούσας οι αρχαιότητες ανήκαν στην οικογένεια του πρόωρα χαμένου Χρήστου Μιχαηλίδη, συνεταίρου του Σάιμς. Τότε είχε γίνει γνωστό ότι υπήρχαν στις αποθήκες του Σάιμς 17.000 αρχαιότητες, εκ των οποίων οι 7.000 «ορφανές», που ζητούσαν κάτοχο. Το ελληνικό ΥΠΠΟ σε συνεννόηση και με τους Ιταλούς αποφάσισε να ζητήσει από τη βρετανική πλευρά επισήμως το δικαίωμα να ελέγξει τους θησαυρούς, που φυλάσσονταν στις αποθήκες. Εστάλη μάλιστα πανομοιότυπη επιστολή των δύο υπουργών (Γ. Βουλγαράκη και Φρ. Ρουτέλι) στη Βρετανίδα ομόλογό τους Τέσα Τζάουελ, η οποία απάντησε θετικά στο αίτημα τους.
Κατόπιν αυτού, η εταιρεία εκκαθάρισης του χρέους του Σάιμς, που είχε ήδη αρχίσει τις πωλήσεις (λίγες σε δημοπρασίες), συναίνεσε να ανοίξει τις αποθήκες και υπό κάποιους όρους να δείξει αντικείμενα προέλευσης ελληνικής στην ελληνική επιτροπή και ιταλικής στην ιταλική. Τα αυστηρά χρονικά πλαίσια της έρευνας και καταγραφής των αρχαιοτήτων, που έθεσε η εταιρεία, αλλά και ο όρος ότι θα απελευθερώνεται οτιδήποτε δεν συνοδεύεται από στοιχεία παράνομης διακίνησης, οδήγησε τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ ουσιαστικά στην παραίτηση. Έτσι, σήμερα αγνοούν αν υπάρχουν ελληνικά αρχαία, πόσα είναι αυτά και ποια.
Οι Ιταλοί, σε αντίθεση με εμάς, προχώρησαν και τώρα απειλούν να μπλοκάρουν τη δημοπρασία. Την ίδια ώρα εμείς τρέχουμε και είναι αμφίβολο αν θα προλάβουμε. Πάντως η κ. Μενδώνη δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξη: «Νομίζω ότι προλαβαίνουμε. Ετοιμάζει η πρεσβεία μας στο Λονδίνο το σχετικό έγγραφο».
Εννοείται πως όλα αυτά έπρεπε να είχαν γίνει χρόνια πριν από τη Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και τη νεοσύστατη Διεύθυνση Αρχαιοκαπηλίας, η οποία όμως αφέθηκε να λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια χωρίς θεσμική θωράκιση, χωρίς να στελεχωθεί, όπως όριζε ο ιδρυτικός της νόμος, με αξιωματικό της Αστυνομίας, ειδικό στα θέματα αυτά. Δεν έχει καν συγκροτηθεί η απαραίτητη διυπουργική επιτροπή. Έτσι, ήταν φυσικό να αγνοεί ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας, κατά τη χθεσινή κοινή συνέντευξή του με τη Λίνα Μενδώνη, αν έχει οριστεί ο σύνδεσμος των διωκτικών αρχών με τους αρχαιολόγους. Είπε, πάντως, ότι όλη η υπηρεσία δίωξης του εγκλήματος θα αναβαθμιστεί και εκεί θα ενταχθεί και η δίωξη αρχαιοκαπηλίας.
Της Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ
(από enet, serafeimtousarof)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου