Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Αν έχετε προβλήματα μνήμης. Πόσα υγρά καταναλωνετε;

photo_1Τα τελευταία νέα από το μέτωπο των ειδικών, συνδέουν άμεσα τη μνήμη και την ικανότητα συγκέντρωσης με την ενυδάτωση του οργανισμού.
Θυμάστε την τελευταία φορά που ξεχάσατε να πείτε κάτι πολύ σημαντικό στον συνάδελφο ή τον προϊστάμενό σας; Μήπως ήταν μόλις προχτές; Η μνήμη, η συγκέντρωση, η διαύγεια και η εγρήγορση αποτελούν όπλα «πρώτης γραμμής» για κάθε ενεργό, δραστήριο άνθρωπο: Είναι απαραίτητα στους μαθητές και τους φοιτητές, ειδικά σε περιόδους...
εξετάσεων, όταν πρέπει να αποδώσουν το maximum των δυνατοτήτων τους, είναι κρίσιμα για τους εργαζόμενους, στους οποίους μία αφηρημάδα μπορεί να έχει μεγάλο κόστος, είναι θέμα ζωής ή θανάτου για όσους οδηγούν και πρέπει να αξιοποιούν το 100% των αντανακλαστικών τους… Και, κατά ένα παράδοξο τρόπο, συνδέονται άμεσα με το… νερό!
Γιατί, όπως δείχνουν οι έρευνες, η ενυδάτωση του οργανισμού δεν σχετίζεται μόνο με ζωτικές λειτουργίες του όπως η πέψη, η μεταφορά θρεπτικών συστατικών, η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος κλπ., αλλά αφορά εξίσου και γνωσιακές λειτουργίες. Συγκεκριμένα, ακόμα και μία ήπια αφυδάτωση, της τάξης του 2%, μπορεί να επηρεάσει ευαίσθητους τομείς, όπως η ικανότητα συγκέντρωσης, η πρόσφατη μνήμη, η εγρήγορση, ακόμα και τα αντανακλαστικά μας, δημιουργώντας πρόβλημα σε όλες σχεδόν τις καθημερινές δραστηριότητές μας. Αν μάλιστα, στα συμπτώματα αυτά, προστεθούν και οι «κλασικές» αντιδράσεις του οργανισμού στην ήπια αφυδάτωση –όπως ο πονοκέφαλος, η αδυναμία και η εύκολη κόπωση- τότε καταλήγουμε σε ένα ιδιαίτερα… εκρηκτικό «κοκτέιλ», που απειλεί τους πιο καίριους τομείς της ζωής μας!
Το «κοκτέιλ» της ενυδάτωσης!
Αντίδοτο, λοιπόν, στον κίνδυνο που καραδοκεί εξαιτίας της έλλειψης υγρασίας από τον οργανισμό, είναι ο διαρκής ανεφοδιασμός του με υγρά – τα οποία, άλλωστε, αποβάλλει συνεχώς, μέσα από φυσιολογικές διαδικασίες όπως είναι η αναπνοή, η εφίδρωση, η λειτουργία των νεφρών και του εντέρου κλπ. Κι εδώ έρχονται τα καλά νέα! Γιατί, όπως τονίζουν οι ειδικοί, η ενυδάτωση αυτή μπορεί να προέλθει από μία ποικιλία ποτών και ροφημάτων – ακόμη και τροφίμων – που καταργεί τη μονοτονία και ενθαρρύνει την πρόσληψη υγρών, συνδυάζοντάς την με την απόλαυση της γεύσης!
Σύμφωνα, δηλαδή, με πρόσφατες συστάσεις του Ινστιτούτου Ιατρικής της Ακαδημίας Επιστημών των Η.Π.Α, το 20% του νερού το προσλαμβάνουμε καθημερινά μέσα από τρόφιμα (π.χ. φρούτα, λαχανικά, γιαούρτι, έτοιμες σούπες κ.α.), ενώ το υπόλοιπο 80% προέρχεται από όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα που καταναλώνουμε, όπως φυσικά το νερό, αλλά και το γάλα, οι χυμοί, ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά κ.α.
Γι’ αυτό, αν προτιμάτε να αποφύγετε τις συχνά ολέθριες συνέπειες της αφηρημάδας στο διάβασμα, την εργασία ή την οδήγηση, θυμηθείτε:
  • Πιείτε γάλα ή χυμό στο πρωινό σας.
  • Να έχετε πάντα κοντά σας στη δουλειά ένα ποτήρι γεμάτο με νερό, χυμό, τσάι ή καφέ (για τον οποίο η σύσταση είναι μέχρι 2-3 φλιτζάνια ημερησίως)
  • Επιλέξτε το βραδάκι το αγαπημένο σας, δροσιστικό αναψυκτικό, αντί για ένα αλκοολούχο ποτό! Προτιμήστε ένα light ή zero αναψυκτικό αν θέλετε να μην προσλάβετε επιπλέον θερμίδες.
  • Να καταναλώνετε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, μία εκ των οποίων να είναι ένα ποτήρι 100% φυσικός χυμός.
Και μην ξεχνάτε ότι:
Η δίψα δεν αποτελεί «πρόθεση» του οργανισμού, αλλά πραγματική κραυγή… απελπισίας αφού, όταν διψάσουμε, το σώμα μας –το βάρος του οποίου αποτελείται κατά 50-60% από νερό- έχει ήδη μπει σε διαδικασία ήπιας αφυδάτωσης, με όλα τα γνωστά κι ανεπιθύμητα αποτελέσματα!
Ευχαριστούμε τον κ. Γρηγόρη Ρίσβα, Διαιτολόγο - Διατροφολόγο, για την επιστημονική επιμέλεια του άρθρου
(από rc-cafe)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails