Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Ετοιμο το χωροταξικό, στη βουλή το Μάϊο «Καλλικράτης»

Το χρονοδιάγραμμα ανακοίνωσε ο Γ. Ραγκούσης στην ΚΕΔΚΕ
Η διοικητική μεταρρύθμιση με το πρόγραμμα «Καλλικράτης» είναι προ των πυλών, παρά τις επιφυλάξεις που εκφράζονταν τον τελευταίο καιρό ότι λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας δεν θα προχωρούσε. Ο υπουργός εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης ξεκαθάρισε χθες τα πράγματα και ταυτόχρονα έδωσε και το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει ψήφιση εντός του Μαίου από τη βουλή του σχετικού νομοσχεδίου.
 Περίπου 370 θα είναι οι νέοι δήμοι μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη», όπως άλλωστε ήταν γνωστό και δεν προβλέπεται συνένωση των μεγάλων δήμων, όπως τόνισε ο κ. Ραγκούσης μιλώντας στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ.
«Ήγγικεν η ώρα να μπούμε στην τελική ευθεία του προγράμματος «Καλλικράτης», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ανακοινώνοντας ότι οι νέες αρμοδιότητες θα συνοδευτούν και με αντίστοιχους πόρους.
Όπως είπε, εντός των ημερών ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο και στη συνέχεια θα γνωστοποιηθεί...


η πρόταση της κυβέρνησης για το χωροταξικό, δηλαδή τις συνενώσεις δήμων.
Συνέδρια ΤΕΔΚ και ΚΕΔΚΕ
Οι ανακοινώσεις του κ. Ραγκούση και όσα συζητήθηκαν στην συνεδρίαση ικανοποίησαν σε μεγάλο βαθμό τους αυτοδιοικητικούς, υπήρξαν όμως και διαφωνίες, ωστόσο σαφή θέση θα λάβει η Τ.Α κατά την κοινή συνεδρίαση της Παρασκευής στην Αθήνα του Δ.Σ της ΚΕΔΚΕ με αυτά των ΤΕΔΚ της χώρας και τους δημάρχους των πρωτευουσών των νομών. Με την δημοσιοποίηση του προσχεδίου και του χωροταξικού θα πραγματοποιηθούν συνέδρια των ΤΕΔΚ και έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, προκειμένου να τοποθετηθεί η αυτοδιοίκηση επί των ρυθμίσεων και των συνενώσεων.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης μετά την τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών, τόνισε πως ο κ. Ραγκούσης έβαλε ψηλά τον πήχη, γεγονός που τον χαροποιεί, αλλά αν δει πως ο πήχης κατεβαίνει, η ΚΕΔΚΕ θα είναι αντίθετη.
Νέες αρμοδιότητες στους δήμους
Ως προς την ουσία, ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι οι δήμοι με τον «Καλλικράτη» αναλαμβάνουν επιπλέον αρμοδιότητες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Ειδικότερα, μεταφέρονται από τον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης στον πρώτο, πολεοδομικές αρμοδιότητες, πολιτικές πρόνοιας (βρεφονηπιακοί σταθμοί, καταβολή κοινωνικών επιδομάτων κλπ), αρμοδιότητες υγείας, προγράμματα δημόσιας υγιεινής, εμβόλια, αρμοδιότητες παιδείας (ανέγερση σχολείων, επισκευές, μεταφορά μαθητών από τους τόπους κατοικίας τους στα σχολεία, κλπ), αρμοδιότητες εμπορίου, έκδοση αποφάσεων για λειτουργία λαϊκών αγορών, αρμοδιότητες ανάπτυξης, έργα υποδομών, αγροτική οδοποιΐα, αρμοδιότητες μεταφορών - γραμμές λεωφορείων.
Πόροι και προσωπικό
Ο κ. Ραγκούσης κατέστησε σαφές, πως κάθε μεταβολή στο εργασιακό καθεστώς των υπαλλήλων θα λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματά τους και πρόσθεσε πως, αν χρειαστεί, θα γίνονται προσλήψεις επιστημόνων μέσω ΑΣΕΠ.
Το πρόγραμμα «Καλλικράτης» θα χρηματοδοτείται μέσω των ΚΑΠ στους οποίους θα περιλαμβάνεται ο φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, ο ΦΠΑ και ο φόρος ακίνητης περιουσίας.
Όπως επεσήμανε ο υπουργός, θα εξασφαλιστεί ότι όλες οι αρμοδιότητες που θα μεταφερθούν, θα συνοδεύονται από αντίστοιχους πόρους.
Η πρόταση για το χωροταξικό
Ανακοινώσεις για τα κριτήρια με τα οποία θα γίνουν οι συνενώσεις δεν έγιναν, αλλά για τη χωροθέτηση των δήμων ο υπουργός Εσωτερικών είπε πως ο αριθμός τους θα είναι περίπου 370. Ισχύει δηλαδή η αρχική επιλογή για μείωση κατά τα 2/3 των δήμων που μαζί με τις κοινότητες είναι φτάνουν τους 1100 ΟΤΑ από τον «Καποδίστρια». Ο κ Ραγκούσης μιλώντας χθες το πρωί στο Mega αναφέρθηκε στους ιστορικούς και μαρτυρικούς δήμους , σημειώνοντας ότι δεν θα θιγούν ως προς το όνομα αλλά θα συνενωθούν, όπως άφησε να εννοηθεί. Πάντως η πρόταση για το χωροταξικό έχει καθυστερήσει και ήδη οι συζητήσεις και στο νομό Ιωαννίνων δίνουν και παίρνουν, ενώ πρόσφατα η Ν.Ε του ΠΑΣΟΚ κατέγραψε τις απόψεις των αυτοδιοικητικών του χώρου για να σχηματίσει εικόνα και να παρέμβει με πρόταση, εφόσον της ζητηθεί προς το υπουργείο και το κόμμα.
Η μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης η οποία φαίνεται ότι αποτελεί τη βάση για το χωροταξικό, προβλέπει 8ή 9 δήμους από 28 και 13 κοινότητες στο νομό και μάλλον και η πρόταση του υπουργείου σε αυτό τον αριθμό θα κινείται, αλλά με διαφοροποιήσεις ως προς το ποιοι συνενώνονται με ποιους.
Τέλος αδιευκρίνιστο παραμένει αν η ΚΕΔΚΕ και οι ΤΕΔΚ θα έχουν ρόλο στη διαμόρφωση της τελικής χωροθέτησης. Γραπτώς για τα οικονομικά και σαφές χρονοδιάγραμμα
«Η πορτοκαλί κάρτα που είχαμε βγάλει στο τελευταίο μας συνέδριο σε ό,τι αφορά το σχέδιο Καλλικράτης, παραμένει. Όχι διότι δεν κρίνουμε κατ' αρχήν ικανοποιητικά τα όσα είπε, στην πλειοψηφία τους ο κ. υπουργός, αλλά επειδή θέλουμε να τα δούμε γραμμένα στο σχέδιο νόμου και πολύ περισσότερο να φέρουν και την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών», τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, ζητώντας σαφέστερο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα παραδοθεί το προσχέδιο νόμου, ώστε να έχει το χρόνο να το επεξεργαστεί η αυτοδιοίκηση και να κάνει τις όποιες ενδεχόμενες αντιπροτάσεις της.
«Εμείς θέλουμε ένα πραγματικό και όχι έναν νοθευμένο Καλλικράτη» είπε ο κ. Κακλαμάνης.
Όσον αφορά τους πόρους του 2009 οι απαντήσεις που δόθηκαν ήταν ικανοποιητικές, απάντησε σε σχετικό ερώτημα ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ προσθέτοντας ότι μένει η εκταμίευση τους εντός του Μαρτίου.
Για το θέμα με τους χρεωμένους δήμους, που είναι σχεδόν όλοι, σύμφωνα με τον κ. Κακλαμάνη «η μία απάντηση που δόθηκε, αν υλοποιηθεί, θα διευκολύνει την κατάσταση, με την προσπάθεια εξυγίανσης μέσω του επιχειρησιακού σχεδίου ΕΛΛ.Α.Δ.Α, υπάρχει όμως η περίοδος από τώρα που μιλάμε μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010, που πρέπει να βρούμε τρόπο να αντιμετωπισθούν δήμοι, που πραγματικά βρίσκονται στο κόκκινο».
Γράφει ο:Χρήστος Καζάκος



(από Νέοι Αγώνες Ηπείρου)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails