Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Επιστήμη, Τεχνολογία και πώς θα διασωθεί η χώρα;

Λίγα περί τεχνολογίας
demoΣτην επιστήμη γενικά δεν δίδεται ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα θέματα και ιδιαίτερα τα τεχνολογικά. Τεχνολογικό δεν είναι οτιδήποτε, πολλά δε από αυτά βγαίνουν στην αγορά πολλά χρόνια μετά από τη στιγμή που έχουν βρεθεί και αναπτυχθεί. Η κάθε χώρα που έχει τεχνολογία δεν δίνει πρόσβαση σε θέματα υψηλής τεχνολογίας σε οποιονδήποτε και ιδιαίτερα σε πολίτες άλλης χώρας. Ετσι είναι δύσκολο να βρείτε Ελληνες επιστήμονες να εργάζονται σε πραγματικά τεχνολογικά θέματα ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Ιαπωνία. Δεν αρκεί να είσαι “καλός” εκεί για να επιβιώσεις πρέπει να είσαι κάτι παραπάνω... Για να καταλάβετε....
τα μεταδιδακτορικά τους οι Αμερικανοι και οι Γερμανοί τα κάνουν εδώ και χρόνια στην Ιαπωνία. Η Ιαπωνία ήταν και παραμένει μια χώρα με ειδικές συνθήκες και μεγάλες δυσκολίες εξέλιξης για ξένους σε τεχνολογικά θέματα. Ακόμη και η καταγωγή τών ξένων παίζει ρόλο και λαμβάνεται υπόψη, Αλλά και μέσα στα τεχνολογικά θέματα να είσαι υπάρχουν σκοτεινά σημεία που δεν ανοίγονται σε όλους. Δεν υπάρχει πρόσβαση. Δεν ισχύει το “έλα ρε μεγάλε”, “τι θες να μάθεις”, “θα στο πώ εγώ” και με τα χέρια στις τσέπες. Θα σε διώξουν απο το παράθυρο…. Ας τα αφήσω αυτά όμως για τώρα. Τα ανέφερα για να σας δώσω μια εικόνα, για το πως σκέπτονται και πως κινούνται οι τεχνολογικά πολύ εξελιγμένες  χώρες.

Η τεχνολογία αναπτύσσει νοοτροπία και αντιστρόφως.
Η Ευρώπη είναι πίσω από την Ιαπωνία σε έρευνα συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας.

Περί βασικής και εφηρμοσμένης έρευνας
Τα θέματα εφηρμοσμένης έρευνας ήταν πάντα το κόκκινο πανί στις επιλογές της ερευνητικής πολιτικής τών εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων. Δεν ήθελαν με τίποτα και κανένας απο αυτούς που κατείχαν τις θέσεις κλειδιά στην έρευνα, επιλεγμένοι συνήθως με τη βοήθεια μεγάλων οργανισμών και της διαπλοκής, που λειτουργούσε από τότε, να αναπτυχθεί εφηρμοσμένη έρευνα παρά μόνο βασική. Θυμάμαι ότι σε ένα Ινστιτούτο στην Ελάδα άλλαξε ακόμη και το όνομά του για να μη περιέχεται στον τίτλο του η λέξη “τεχνολογία”. Αυτό ήταν εθνικά ύποπτο για μένα. Ti είναι όμως βασική και τι εφηρμοσμένη έρευνα; Aυτό μετά είκοσι χρόνια εγκατάστασης υποδομών άνευ ουσίας και κατασπατάλησης τών χρημάτων της ΕΕ είναι καιρός να το μάθετε. Πρέπει να το μάθετε γιατί αλλοιώς δεν θα δείτε πως χάθηκε το τραίνο της τεχνολογίας για τη χώρα. Η Ελλάδα και οι Ελληνες έχουν δώσει πολλά για να κάνουν κάποιοι τον τουρίστα και άλλοι να μη παράγουν τίποτα πλήν θόρυβο.
Η βασική έρευνα αφορά περισσότερο την ανάπτυξη  θεωριών και επιβεβαίωση αυτών μέσω πειραμάτων. Τα αποτελέσματά της τα βρίσκει κανείς στα περιοδικά και μπορεί να τα χρησιμοποιήσει όπως θέλει. Είναι μια έρευνα καθόλα σεβαστή, αλλά από όλους και για όλους. Η εφηρμοσμένη έρευνα εφαμόζει τα αποτελέσματα της βασικής έρευνας και έχει σύνδεση με την παραγωγή και τις βιομηχανικές εφαρμογές. Είναι έρευνα που φέρνει την ανάπτυξη και την ευημερία. Είναι εκείνη που ανοίγει τις θέσεις εργασίας και αυξάνει το ΑΕΠ. Είναι εκείνη που δεν δίνει ανέργους σε αντίθεση με τη βασική που αποτελεί είδος εν αφθονία σε υποανάπτυκτες χώρες όπως η Ελλάδα. Τα αποτελέσματά της δεν θα τα βρείς σε περιοδικά ακόμη και σε πατέντες.

Η εφηρμοσμένη έρευνα είναι η βάση της τεχνολογίας. Είναι το είδος της έρευνας που ποτέ δεν θέλησε ή δεν την άφησαν να αναπτύξει η Ελλάδα.
Τι γίνεται στην Ελλάδα; 
Τίποτα. Καφενείο, διαπλοκή, θόρυβος, παράνοια, χρεωκοπία όπως σε όλα. Ολοι ειδικοί σε όλα για να τρώνε απο τα projects. Αποτέλεσμα…. υποδομές χωρίς αντίκρυσμα, συμβούλια για κάλυψη, ινστιτούτα άνευ λόγου ύπαρξης, έλλειψη στρατηγικής στην έρευνα, διορισμοί τών φίλων, τών γκόμενων και τών συγγενών. Ολα με σκοπό και αποτέλεσμα να μη οδηγείται η χώρα σε ανάπτυξη. Αυτό ισχύει και τώρα.
Η ελάχιστη καλή εφηρμοσμένη έρευνα στην Ελλάδα καθώς και το ότι η νοοτροπία τών Ελληνων βιομηχάνων δεν ήταν πάντα η σωστή, υπήρξαν δύο παράγοντες που δεν έδωσαν εναλλακτικές λύσεις στην αύξηση της παραγωγικότητας και της απασχόλησης στη χώρα. Βέβαια σε μια μικρή χώρα σαν την Ελλάδα δεν θα μπορούσαν να αναπτυχθούν όλοι οι κλάδοι της εφηρμοσμένης έρευνας. Κάποιοι όμως θα μπορούσαν.
Είναι ενδιαφέρον όμως, ότι 

το κράτος ενώ διόρισε κατά χιλιάδες ανθρώπους με πτυχίο λυκείου στο δημόσιο, διόρισε μόνο κομματικά στελέχη και φίλους διαπλεκομένων και οικογενειών στην έρευνα και τα πανεπιστήμια.
Μέχρι τώρα ακολουθείται το ίδιο σενάριο….

Δώσε ψήφο, πάρε λεφτά. Μη μιλάς να σε διορίσω.
Ετσι η χώρα χρεωκόπησε και επιστημονικά χωρίς να καταλάβει κανένας “πώς και πότε έγινε”.

H μυστικότητα και σιωπή του συνωμότη ήταν και παραμένει πάντα σε εφαρμογή σε όλες τις οικονομικές και άλλες δραστηριότητες της χώρας.
Στην Ελλάδα το θείο Δώρο της “Λογικής” δεν χρησιμοποιήθηκε για να βοηθήσει και να κάνει καλύτερο τον άνθρωπο αλλά για να τον καταστρέψει. Το αποτέλεσμα το βλέπετε όλοι καθημερινά. Τίς αιτίες δεν μπορείτε να τις δείτε γιατί σας θολώνουν με βλακείες τα ΜΜΕ και γιατί δεν ζείτε έξω από την Ελλάδα για να συγκρίνετε. Και αλλού υπάρχουν ανάλογες καταστάσεις αλλά στην Ελλάδα έχουν ξεπεραστεί τα όρια ανοχής.

Τα υπερβολικά κέρδη, η ασυδοσία και η διαφθορά έχουν γίνει τα σημεία αναφοράς και τα σημεία συναλλαγής της χώρας διεθνώς.
Πως μας βλέπουν οι άλλοι
imageΣαν ένα μάτσο κλεφτών, άχρηστων, τεμπέληδων και ανίκανων που τους αξίζουν τα χειρότερα. Βλέπουν επίσης μια δυσαναλογία ανάμεσα σε όσα λέμε και όσα κάνουμε πχ. κατηγορούνται από τη κυβέρνηση οι κερδοσκόποι αλλά υψηλότατα μέλη του οικονομικού επειτελείου της έτρεχαν παρέα με αυτούς να βρούν δάνεια στην Κίνα…. Θύμα ο λαός. Είναι νόμος…. Χοχοχο.
Στις Business δεν υπάρχει ηθική ούτε νόμοι. Ο ελληνικός πολτισμός δεν είναι απαραίτητα και πολιτισμός τών άλλων. Σε τελευταία ανάλυση, ο καθένας είναι άξιος της τύχης του και για να αλλάξει κάτι χρειάζονται πράξεις, δημιουργικές πράξεις, φιλολαικές πράξεις χωρίς εξαιρέσεις και διαφοροποιήσεις για κανένα, πράξεις με κέρδος για όλους.

Οι δημοκρατικές πράξεις μιάς πολιτείας είναι και φιλολαικές πράξεις αλλά στην Ελλάδα δεν υπάρχει δημοκρατία αφού καμμιά εξουσία δεν δουλεύει σωστά. Οι αρτηρίες είναι μπουκωμένες…
Δεν είναι δυνατόν να δημιουργούνται επιχειρηματικές ευκαιρίες κατεβάζοντας τον πήχυ της επιβολής της δικαιοσύνης εισάγοντας παραμέτρους παρανομίας ή εθισμού προς παρανομία, τρώγοντας τις σάρκες τών εργαζομένων, τρώγοντας από τα έτοιμα ή ξεπουλώντας ύπουλα τον εθνικό πλούτο. Τουρισμός και ετήσια αλλαγή τών φορολογικών μέτρων δεν μπορεί να είναι πλέον η πηγή του ΑΕΠ.

Δεν είναι δυνατόν να πριμοδοτείται μια τάξη πολιτών σε βάρος μιάς άλλης για να μη σπάσει το σύστημα…
Η EMU θέλει μέλη που να παράγουν όχι μέλη που να ζούν με δανεικά. θα μου πείτε όλοι χρωστάνε. Σε μας ποιός χρωστάει; Κανένας. Η Ελλάδα χρωστάει και της Μιχαλούς. Καταλάβατε τη διαφορά;
Με τα λόγια, τα ταξείδια και τα ευχολόγια δεν αλλάζει η διεθνής εικόνα της χώρας. Οι ξένοι έχουν άλλα κριτήρια. Εμείς φαινόμαστε σα χωριάτες…
Η ατιμωρησία και συγκάλυψη ενόχων ενοχλεί τους ψηφοφόρους τών ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι γνωρίζουν περισσότερα για τη διαπλοκή στην Ελλάδα από ότι οι ίδιοι οι Ελληνες…
Στα άλλα κράτη δεν υπάρχει τέτοια αποπληροφόρηση και σκοταδισμός από τα ΜΜΕ, όπως στην Ελλάδα. Τα standards της διαβίωσης είνα υψηλότερα και υπάρχει χρόνος στούς πολίτες να παρατηρούν τη ζωή τους όπως και τών άλλων. Δεν είναι δυνατόν ας πούμε στην ΕΕ να βγαίνουν κάποιοι στη σύνταξη στα 67 και στην Ελλάδα στα 50. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν μπορούν να κρύψουν τέτοια γεγονότα απο τους πολίτες τους για να γίνουν με δανεικά μερικοί Ελληνες μικροδιαπλεκόμενοι πλουσιότεροι.
Στην Ελλάδα δεν υπάρχει πλέον χρόνος. Για να διασωθεί η χώρα χρειάζονται στελέχη που να τρέχουν πρίν απο το χρόνο…. Οι κερδοσκόποι πάντα υπήρχαν και πάντα υπάρχουν. Αυτοί βαζουν τους κανόνες της αγοράς. Η τους δέχεσαι ή πάς για βρούβες. Οταν όμως σου δίνουν κάτι πρέπει να το χρησιμοποιείς και πάντα πρέπει να προσέχεις τι λές.
Τα παρατηρητήρια και οι ανεξάρτητες αρχές δίνουν και παίρνουν στη χώρα. Στρατιές συνταξιούχων συνεχίζουν να πληρώνονται από το δημόσιο και την ΕΕ. Αυτά τα βλέπουν εκείνοι που δανείζουν άσχετα αν και αυτοί έχουν το ρόλο τους στη διαμόρφωση της αγοράς. Το short  στα ελληνικά ομόλογα είναι μέσα στο παιγνίδι και μερικοί απο αυτούς που κερδοσκοπούν έχουν ΑΕΠ όσο η Ελλάδα….
Αυτό που μένει είναι ή να αλλάξεις το παιγνίδι που δεν μπορείς ή να προσθέσεις νέες ευκαιρίες για όλους στο τραπέζι. Εκεί μπαίνει η ανάπτυξη και η τεχνολογία. Η Ελλάδα δεν έχει δυστυχώς με όσα έχουν γίνει τόσα χρόνια τη δυνατότητα να παίξει αυτό το χαρτί. Πρέπει όμως να προσπαθήσει. Είναι η τελευταία της ευκαιρία. Χρειάζονται ισχυρά στελέχη - καθοδηγητές τα οποία να μπορούν να ξεκολλήσουν τη χώρα από το χάος και τη φτώχεια. Δεν εννοώ managers αυτούς τους δοκίμασε χρόνια η χώρα και χρεωκόπησε. Εννοώ γνώστες της τεχνολογίας. Η χώρα είναι αυτή τη στιγμή στο χειρότερο σταυροδρόμι της ιστορίας της και αν δεν κινηθεί σωστά θα διαλυθεί. Ξυπνείστε και σπάστε τις τηλεοράσεις. Οι αλήθειες μόνο σε μερικά ιστολόγια βγαίνουν. Προσέχετε γιατί η διαπλοκή έχει μπεί και σε πολλά απο αυτά και θα διαπιστώσετε πολλές φορές να κάνουν το άσπρο - μαύρο εκεί που θα το περίμενατε λογικά να είναι άσπρο…. Χαμός. Πολύ βρώμα στην Ελλάδα.

Τι θα μπορούσε να γίνει
Το γιατί δεν γίνονται μερικά πράγματα δεν θα σας το εξηγήσω αλλά θα το καταλάβετε απο τα συμφραζόμενα.
1. Πρέπει να λειτουργήσει σωστά και αποτελεσματικά η δικαιοσύνη.
Αυτή είναι το Αλφα και το Ωμέγα της Δημοκρατίας. Πρέπει να υπάρχει ισονομία και ισοπολιτεία για όλους. Με τους νέους νόμους που έχουν γίνει, ακόμη και τελευταία, διαβλέπω ότι θα υπάρξουν νέοι κύκλοι παραδικαστικού κυκλώματος, ατιμωρησία, αύξηση της εγληματικότητας και της διαπλοκής. Το νομικό σύστημα της χώρας θέλει ανασύνταξη εξαρχής.
Τι πρέπει να κάνει άμεσα ο Πρωθυπουργός; Να αλλάξει άμεσα το επιτελείο στο Υπ Δικαιοσύνης. Θα το κάνει; Αποκλείεται, αφού αυτός το επέλεξε…
2. Κάθετι που δεν παράγει πρέπει να κλείνει και να μην επιδοτείται.
Θα υπάρχει κοινωνικό κόστος. Ναι έτσι είναι. Αλλα θα υπάρχει μεγαλύτερο άμα δεν γίνει. Θα διαλυθεί η χώρα.
3. Οι νόμοι και οι φόροι πρέπει να αφορούν τους πάντες. Να επιβάλλονται χωρίς καθυστέρηση, χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς μυστικά επιδόματα από την πίσω πόρτα. Η σιωπή μερικών δεν μπορεί να πληρώνεται σε βάρος της δημοκρατίας και της κρατικής κυριαρχίας της χώρας.
4. Πρέπει να δημιουργηθεί Υπερυπουργείο Παιδείας, Ερευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης, του οποίου να ηγηθεί πολυεπιστήμονας.
Θα το κάνει ο Πρωθυπουργός; Oχι. Δεν θα μπορούσε να το χειρισθεί. Δεν έχει επίπεδο και κότσια για να το κάνει. Βασικά είναι δειλός. Απρόσεκτος και δειλός.
Αν δεν γίνει όμως η χώρα θα διαλυθεί. Η Ελλάδα χρειάζεται την τεχνολογία αυτή τη στιγμή περισσότερο από οτιδήποτε άλλο και πρέπει να τη λειτουργήσει σε ελάχιστο χρόνο.
Ενα σύνθημα “Πράσινη ανάπτυξη” δεν λέει τίποτα.

Η χώρα δεν μπορεί να ζεί μια ζωή με συνθήματα και δανεικά.
5. Πρέπει να καταργηθεί άμεσα και με αναδρομική ισχύ ο Νόμος περί Ευθύνης Υπουργών. Κάποιοι πρέπει να πάνε φυλακή. Το C4I και τα σαπάκια υποβρύχια από τη Γερμανία έχουν προπληρωθεί αλλά δεν έχει παραληφθεί τίποτα. Αυτό είναι και βλακεία και έγκλημα κατά του λαού. Δεν μπορείς να έχεις δώσει 5 δίς και παραπάνω και να ψάχνεις να πάρεις 5 δις απο το λαό με έκτακους φόρους. Αυτά είναι παλαβομάρες. Ουτε στη χούντα δεν γινόντουσαν αυτά.
6. Καλύτερο είναι η χώρα να πάει στο ΙMF γιατί η διαχείριση κονδυλίων της ΕΕ από την ελληνική κυβέρνηση θα ήταν επικίνδυνο πράγμα με τη διαφθορά, διαπλοκή και ανικανότητα που υπάρχει.
Αν η χώρα δεν αναπτύξει τεχνολογία τα χρόνια παραμονής της στο ΙMF (υπολογίζω μία επταετία), οι θυσίες τους ελληνικού λαού θα είναι ένας Γολγοθάς χωρίς τέλος. Αν δεν αναπτύξει τεχνολογία η χώρα θα ζεί φτωχότερα και μετα το ΙΜF το πιθανότερο είναι να επιστρέψει στη δραχμή εφόσον σαν χώρα θα υπάρχει…. Την ΟΝΕ σιγά-σιγά να την ξεχνάτε….
Είμαι σίγουρος ότι αύριο τα ΜΜΕ θα “τραγουδάνε” ότι η χώρα έχει τεχνολογία, ότι κάποιοι πήραν βραβεία κλπ αφενός λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας του ιστολογίου αυτού και αφετέρου διότι

Η διαπλοκή στην Ελλάδα είναι πολύ πιό καλά οργανωμένη απο την έρευνα…. Γιαυτό η χώρα χρεωκόπησε και δεν την εμπιστεύεται κανένας πλέον.
7. Θέλει αναδιρογάνωση η Ελληνική άμυνα και η Βιομηχανία. Χρειάζεται στρατηγική. Χρειάζεται πρόβλεψη. Χρειάζεται ειδικού τύπου έρευνα. Mε μίζες από το χρωματοπωλείο του μπατήρη θα γίνει ανάπτυξη ή με τα βεγγαλικά για ηλεκτρικά αυτοκίνητα;
8. Η χώρα θέλει ξεσκαρτάρισμα στη κορυφή της διοίκησή της. Εχει μαζευτεί πολύ σαβούρα. Δεν μπορείς με ανακυκλωμένα υλικά να φτειάξεις ένα προιόν που θα επιβιώσει στην αγορά. Σαν να βάζεις τον Ολαφ Πάλμε με ένα αντιψυκτικό μαζί…. Δεν πάνε μαζί ….  Καλό έ …. Χοχοχο

Αν δεν γίνει έστω και ένα από όσα λέω η χώρα τελείωσε.
Η πραγματοποίηση όλων τών παραπάνω προτάσεων εξαρτώνται απο την κυβέρνηση και όχι απο τους κερδοσκόπους. Μα αυτό που λέω εγώ δεν είπε και η Μέρκελ. τελευταία; Ειδατε που στο τέλος οι σωστές σκέψεις συγκλίνουν σέ ένα κοινό συμπέρασμα. Αμα δεν καταλάβουν όσα λέω οι επαίοντες και γρήγορα… όλοι θα βουλιάξουν και μαζί και οι κλέφτες και οι ρουφιάνοι…

Πεφωτισμένοι ηγέτες δέν υπήρξαν ποτέ στη μεταπολίτευση
Να εύχεστε η χώρα να πάει στο IMF…. και να πραγματοποιηθούν όλες μου οι προτάσεις. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Οσα λέω είναι μονόδρομος πλέον. Δεν υπάρχει περίπτωση να πέσω έξω. Εδώ σεισμούς προβλέπω και γίνονται…. H χώρα περνάει απο το “ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε” στο “ή με ακούτε τώρα ή διαλύεται η χώρα…”

Δεν υπάρχει χρόνος πλέον. Ξυπνείστε ή αυτοκτονείστε.
Θα είναι καλύτερα…
 (από em-pollution)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails