Επανάσταση στον τομέα των μεταμοσχεύσεων αναμένεται να φέρει νέα τεχνική που καθιστά δυνατή τη θεραπεία καρκινικών κυττάρων του μυελού των οστών, χωρίς να απαιτείται ιστοσυμβατότητα μεταξύ λήπτη και δότη. Η νέα τεχνική βασίζεται στη λήψη βλαστοκυττάρων από τον ομφάλιο λώρο, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιονδήποτε ασθενή χωρίς κίνδυνο απόρριψης.
Η μέθοδος εφαρμόστηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους από τους επιστήμονες του «Fred Hutchinson Cancer Research Center» στο Σιάτλ. Μέχρι σήμερα, η μεταμόσχευση μυελού των οστών πραγματοποιείται σε ασθενείς που υποφέρουν από παθήσεις όπως η λευχαιμία, οι οποίες καταστρέφουν τα κύτταρα του αίματός τους. Οι ασθενείς αυτοί υποβάλλονται αρχικά σε μια επιθετική θεραπεία που εξουδετερώνει τα δικά τους κύτταρα του μυελού των οστών και στη συνέχεια λαμβάνουν νέα κύτταρα από έναν συμβατό δότη. Παρ’ όλα αυτά, η ιστοσυμβατότητα επιτυγχάνεται δύσκολα και ακόμη και όταν βρεθεί ο συμβατός δότης, πάντα υπάρχει η πιθανότητα ο οργανισμός του λήπτη να απορρίψει τα νέα κύτταρα.
Η νέα μέθοδος όμως υπόσχεται να βάλει τέλος τόσο στην καθυστέρηση ανεύρεσης του κατάλληλου μοσχεύματος όσο και στην πιθανή απόρριψή του. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Nature Medicine», η νέα τεχνική αυξάνει εντυπωσιακά το μικρό αριθμό κυττάρων του μυελού των οστών που είναι έτοιμα προς μεταμόσχευση. Επιπλέον, τα βλαστοκύτταρα που λαμβάνονται από τον ομφάλιο λώρο δεν έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά που σε άλλες περιπτώσεις θα προκαλούσαν την απόρριψη από το ανοσοποιητικό σύστημα αφού λαμβάνονται από τον ομφάλιο λώρο μωρών και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιονδήποτε λήπτη. Το μοναδικό μειονέκτημα στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι δεν επαρκούν τα βλαστοκύτταρα ενός ομφάλιου λώρου για τις ανάγκες ενός ενήλικα ασθενούς.
Παρ’ όλα αυτά, οι επιστήμονες από το «Fred Hutchinson Cancer Research Center» στο Σιάτλ ανέπτυξαν έναν τρόπο για να εμπλουτίζουν το αίμα του ομφάλιου λώρου στο εργαστήριο και να αυξάνουν τη συγκέντρωση των βλαστοκυττάρων από 200.000, σε έξι εκατομμύρια ανά κιλό. Ετσι, η αντικατάσταση των καρκινογόνων κυττάρων με νέα καθαρά κύτταρα γίνεται πολύ γρήγορα, χωρίς να αφήνει τον ασθενή επιρρεπή σε πιθανές μολύνσεις.
(Από Espressonews)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου