Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Ο Χριστός και ο Αϊνστάιν

Ένα απόγευμα σε ένα από αυτά που τα λένε τηλεσκουπίδια, ήταν καλεσμένος ο πατήρ Tιμόθεος Κιλίφης, ο παπάς οπαδός της ΑΕΚ που μένει στη Ι.Μ Πεντέλης
Ο Άγιος πατέρας αφού χαριεντίστηκε με τη ξανθιά τηλεπαρουσιάστρια έκανε μια σοφή επισήμανση.
Είπε ότι ο Χριστός είναι ο μοναδικός άνθρωπος ,δεν θυμάμαι καλά αν τον αποκάλεσε άνθρωπο,ο οποίος χώρισε το χρόνο στα δύο.Εννοούσε στη προ Χριστού Εποχή και στη μετά Χριστό Εποχή.
Προφανώς η επισήμανση αφορούσε μόνο το Χριστιανικό κόσμο.
Έκανα τη σκέψη οτι ο Αϊνστάιν έκανε κάτι ανάλογο,χώρισε το χρόνο στα δύο,στη προ Αϊνστάιν εποχή και στη μετά Αινστάιν εποχή,για όλο το κόσμο ,το Μουσουλμανικό, το Βουδιστικό ,τον Ινδουιστικό και φυσικά και το Χριστιανικό.
Στη προ Αϊνστάιν εποχή η ανθρώπινη σκέψη καθοδηγούμενη από τη καθημερινή εμπειρία είχε δημιουργήσει αυτό που αποκαλούμε στη Μηχανική, Νόμους του Νεύτωνα, που ερμηνεύουν τις κινήσεις των σωμάτων και τις αιτίες που τις προκαλούν.Με τους Νόμους του Νεύτωνα ερμηνεύτηκαν οι κινήσεις των ουρανίων σωμάτων.
Σε γενικές γραμμές η Νευτώνεια άποψη για τη φύση ήταν η εξής.
1)Στη φύση δεν αρέσουν οι βίαιες μεταβολές στη κίνηση, προτιμά να μένει αδρανής.(Πρώτος Νόμος)
2)Το μήλο πέφτει κάτω από τη μηλιά, όχι γιατί το θέλει όπως έλεγε ο Αριστοτέλης ,αλλά γιατί το τραβάει από απόσταση η Γη.Οι βαρυτικές δυνάμεις είναι ανάλογες των μαζών, εξαρτώνται από την.....


απόσταση των μαζών και μεταδίδονται ακαριαία .
Τα σώματα τα μετακινούν δυνάμεις, όσο ποιό μεγάλες είναι τόσο ποιό γρήγορα κινούνται.
Τα σώματα με μεγάλη μάζα θέλουν μεγαλύτερη δύναμη να μετακινηθούν.(Δεύτερος Νόμος)
3) Σε κάθε δράση υπάρχει μια ίση και αντίθετης φοράς αντίδραση.(Τρίτος Νόμος)
Ο χρόνος,η μάζα,το μήκος είναι μεγέθη αμετάβλητα για όλους τους παρατηρητές στα κινούμενα και μη συστήματα.
Στο τομέα της Ηλεκροδυναμικής και της Οπτικής, ο Maxwell είχε μελετήσει τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα(πχ ραδιοφωνικά κύματα) και είχε διατυπώσει τις περίφημες εξισώσεις που φέρουν το όνομα του.Ο Νεύτωνας είχε δηλώσει ότι οι φωτεινές πηγές εκπέμπουν σωματίδια .Αλλά η επικρατούσα άποψη ήταν ότι το φως είναι ηλεκτρομαγνητικό κύμα.
Τα κύματα για να διαδοθούν χρειάζονται ενα μέσο διάδοσης,όπως πχ τα θαλασσινά κύματα διαδίδονται στο νερό και ο ήχος στον αέρα.Δεν μπορούσαν να διανοηθούν ότι το φως μπορεί να διαδοθεί στο κενό.
Η ηλεκτρομαγνητική θεωρία του Μaxwell, προέβλεπε ότι τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα έχουν σταθερή ταχύτητα που απεδείχθη ότι είναι ίση με του φωτός,χωρίς να λέει ποιό είναι το μέσο διάδοσης της.
Θεωρούσαν ότι στο κενό ανάμεσα στα αστέρια, στον Ήλιο και τη Γη υπήρχε ένα φανταστικό υλικό που το λέγανε αιθέρα, με ιδιότητες περίεργες .Ο αιθέρας ήταν το μέσο διάδοσης του φωτός.
Δυο πειραματικοί Φυσικοί ο Michelson και ο Moray σκέφτηκαν,ότι ο αιθέρας αφού η Γη κινείται θα έχει σχετική κίνηση ως προς το φως, σκέφτηκαν να μετρήσουν τη ταχύτητα του φωτός πάνω στη Γη σε δυο περιπτώσεις, όταν το φως ακολουθεί τη πορεία κίνησης της Γης, και όταν ακολουθεί πορεία αντίθετη της πορείας κίνησης της Γης.Ακόμη και με την εμπειρία καταλαβαίνεις ότι θα έπρεπε οι ταχύτητες που μετρούσαν να είναι διαφορετικές.Όμως το πείραμα έδειχνε οτι η ταχύτητα του φωτός σε κάθε περίπτωση είναι ίδια.Η θεωρία του αιθέρα υπήρχε από την εποχή του Αριστοτέλη,κάτι δεν πήγαινε καλά με τον αιθέρα.
Δημιουργήθηκε αναστάτωση στον επιστημονικό κόσμο αλλά εξήγηση δεν βρισκόταν.
Το ανθρώπινο μυαλό είχε αγκιστρωθεί στη εμπειρία και δεν έλεγε να ξεκολλήσει.
Το γόρδιο δεσμό έλυσε ο Αινστάιν.


Άρχισε η μετά Αϊνστάιν εποχή.


Το 1905 μετά Χριστό δημιουργεί την Eιδική Θεωρία της σχετικότητας και την Γενική Θεωρία της σχετικότητας.Με της θεωρίες του ήλθαν τα πάνω κάτω στη ανθρώπινη σκέψη.Το ποιό σημαντικό ήταν ότι εθίστηκε η ανθρώπινη σκέψη να εξετάζει και τα πλέον απίθανα σενάρια.
Σύμφωνα με τη θεωρία της σχετικότητας.
1)Το φως διαδίδεται στο κενό.Η ταχύτητα του είναι παντού η ίδια στο σύμπαν ανεξάρτητα της κίνησης του παρατηρητή,ανεξάρτητα της κίνησης της φωτεινής πηγής . Η τιμή της ταχύτητας του φωτός είναι η μεγαλύτερη στη φύση.(Αξίωμα πρώτο)
2) Οι νόμοι της φύσης είναι ίδιοι σε όλα τα συστήματα που είναι ακίνητα ή κινούνται με σταθερή ταχύτητα.(Αξίωμα δεύτερο).
3) Το φως αποτελείται από σωματίδια που τα ονόμασε φωτόνια,έτσι ερμήνευσε το φωτοηλεκτρικό φαινόμενο και πήρε το βραβείο Νobel.Τα φωτόνια έχουν μηδενική μάζα ηρεμίας.Οι ακτίνες φωτός εκτρέπονταιται από το πεδίο βαρύτητας σαν το φως να έχει βάρος.Η άποψη αυτή επιβεβαιώθηκε μέσω της έκλειψης Ηλίου.Φαντάζομαι ότι στη πρόσφατη έκλειψη Ηλίου που έγινε στη Γη πολλοί ερευνητές θα προσπαθούσαν να επιβεβαιώσουν ή να ανατρέψουν τη Θεωρία.
4)Ο χρόνος διαστέλλεται,η μάζα αυξάνει, το μήκος συστέλλεται όταν ο παρατηρητής κινείται με ταχύτητες που πλησιάζουν τη ταχύτητα του φωτός.Οι απόψεις αυτές που είναι αντίθετες με τη κοινή λογική έχουν επιβεβαιωθεί πειραματικά.
5)Η μάζα είναι ενέργεια.Η άποψη του αυτή οδήγησε στη παραγωγή της πυρηνικής ενέργειας,που πιθανόν να μας λύσει οριστικά το ενεργειακό πρόβλημα αν λύσουμε τα οικολογικά προβλήματα που προκύπτουν από τη χρήση της.
6)Δημιούργησε την έννοια του χωροχρόνου.Η άποψη του είναι ότι ο χωροχρόνος καμπυλώνεται λόγω της παρουσίας των μαζών .Στη καμπυλότητα του χωροχρόνου οφείλεται και η κίνηση των ουρανίων σωμάτων.
7)Προέβλεψε την ύπαρξη των κυμάτων βαρύτητας.Μέχρι σήμερα πολλά εργαστήρια προσπαθούν να ανιχνεύσουν τα κύματα βαρύτητας.Η βαρυτική αλληλεπίδραση μεταδίδεται με τη ταχύτητα του φωτός.
8)Η βαρύτητα προκαλεί μεταβολές στο χρόνο.Που σημαίνει ότι ένας άνθρωπος στη κορυφή του όρους Έβερεστ γερνάει γρηγορότερα από έναν άλλο που ζεί κοντά στη θάλασσα ,διότι στη κορυφή του βουνού η βαρυτική έλξη είναι μικρότερη.Προκαλεί μεταβολές στη συχνότητα του φωτός που εκπέμπουν τα άστρα.
Το ερώτημα που τέθηκε ήταν: Πως είναι δυνατόν να υπάρχει τόσο μεγάλη αντίφαση μεταξύ της κοινής λογικής και της Θεωρίας της σχετικότητας.Η απάντηση είναι ότι ο κόσμος που αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας είναι ο κόσμος των μικρών ταχυτήτων.Όταν καταφέρουμε να κινηθούμε με μεγάλες ταχύτητες, ταχύτητες που πλησιάζουν της ταχύτητες του φωτός τότε θα αντιληφθούμε διαφορετικά τη συμπεριφορά της φύσης.Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα αφιέρωσε στη προσπάθεια του να ανακαλύψει μια ενιαία θεωρία για όλες τις δυνάμεις στη φύση τις βαρυτικές,τις ηλεκτρομαγνητικές και τις πυρηνικές,χωρίς επιτυχία.Ο Αϊνστάιν αρνήθηκε να πιστέψει στη κβαντική Μηχανική αν και ο ίδιος συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη της.(σημείωση: η κβαντική Μηχανική είναι η θεωρία που ασχολείται με το μικρόκοσμο και τη δομή του).
Ο Αϊνστάιν οδήγησε την ανθρωπότητα επιστημονικά στη σύγχρονη εποχή που βιώνουμε σήμερα.
Από το 1905 μέχρι και σήμερα ο επιστημονικός κόσμος,με πειράματα αγωνίζεται να επιβεβαιώσει ή να ανατρέψει θεωρητικά ή με πειράματα της θεωρίες του Αϊνστάιν.
Η αναφορά στο πρόσωπο του Χριστού έγινε για να δειχθεί ότι όπως ο Χριστός άλλαξε τη σκέψη των ανθρώπων στη θρησκεία έτσι και ο Αϊνστάιν οδήγησε την επιστημονική σκέψη σε νέους δρόμους.
Τα πρόσωπα δεν είναι συγκρίσιμα, οι εποχές τους είναι διαφορετικές.Ο Χριστός μίλησε για τις ανθρώπινες σχέσεις και τη σχέση του ανθρώπου με το Θεό, ο Αϊνστάιν μίλησε για το κόσμο της ύλης.Δεν γνωρίζουμε μετά απο 2000-3000 χρόνια ποια επόμενη ημερομηνία θάναι ορόσημο για τον ανθρώπινο πολιτισμό. Θα είναι ένα πρόσωπο ένα γεγονός που θα έχει σχέση με την ψυχή και τον νόημα της ζωής του ανθρώπου ή θα έχει σχέση με την εξέλιξη της γνώσης και της επιστήμης;
Αν και νομίζω ότι κάποια μέρα αυτά θα συναντηθούν γιατί το δεύτερο ψάχνει να ερμηνεύσει το πρώτο.


Μ. Καρλής

ΥΓ Αβόλευτος: Παιδιά μην τρελαίνεσται, λόγω μη σημαντικών ειδήσεων την κυριακή (εκτός του διαζυγίου μενεγκάκη βέβαια) είπαμε να σας δώσουμε λίγα επιστημονικοθρησκευτικά εκλαϊκευμένα νέα έτσι για να αλάξουμε διάθεση.
(από kafene;io) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails