Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Με τρία μαχαίρια στην πλάτη.

thumb
Της Βάλιας Μπαζού
 Δεν ξέρω εάν γνωρίζετε ένα παλιό ανέκδοτο με έναν τύπο ο οποίος φτάνει στο αστυνομικό τμήμα με τρία μαχαίρια στην πλάτη, πλησιάζει τον φρουρό και του λέει ευγενέστατα: «με συγχωρείτε αλλά είναι η τρίτη φορά που σας ενοχλώ».
Θυμήθηκα το ανέκδοτο, με αφορμή τις πρώτες σοβαρές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών που μας προειδοποιούν για ένα ακόμα δύσκολο καλοκαίρι την...
ίδια στιγμή που η βασική αντιπυρική προστασία και δασοπροστασία αρχίζει και τελειώνει με δεήσεις για να μας λυπηθεί ο Αίολος και όχι μόνον.
Γιατί δυστυχώς και το φετινό καλοκαίρι αλλά αυτή τη φορά και με άλλοθι την οικονομική κρίση έγιναν εγκληματικές παραλείψεις στον τομέα της δασοπροστασίας και της δασοπυρόσβεσης.
Και μιλώ για άλλοθι γιατί εάν κάποιος φυλλομετρήσει απλώς τις δημόσιες δαπάνες θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν τομείς στους οποίους θα μπορούσαν να γίνουν περικοπές χωρίς να «ανοίξει μύτη» σε αντίθεση με άλλους όπως αυτόν της δασοπυρόσβεσης  που είναι κρίσιμης σημασίας.
Η επιλογή αυτή φοβάμαι ότι έγινε συνειδητά αφού τα δάση και οι δασικές εκτάσεις θεωρούνται αναλώσιμα και περιορισμένης έως ανύπαρκτης αξίας με το καμπανάκι της πρεμούρας να χτυπάει μόνον όταν αποκαΐδια γίνονται και τα σπίτια των πολιτών.
Για παράδειγμα:
-Η οικονομική κρίση επέβαλε την αποδέσμευση των 18,4 εκατ. ευρώ για τη δασοπροστασία μόλις στις 19 Ιουνίου ( από τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών) ενώ η αντιπυρική περίοδος έχει αρχίσει από την 1η Μαϊου;
-Και πώς θα προλάβουν  τώρα οι δήμοι όταν κάποια στιγμή διανεμηθούν τα κονδύλια να προχωρήσουν σε καθαρισμούς των δασών, έλεγχο των παράνομων χωματερών και κάλυψη λειτουργικών εξόδων από υπερωρίες έως καύσιμα, γεννήτριες και ασυρμάτους;
-Η οικονομική κρίση επέβαλε να είναι εκτός λειτουργίας τα μισά πυροσβεστικά αεροσκάφη και να μην ενταχθούν στο σύστημα 1.900 εποχικοί δασοπυροσβέστες;
Οι επιλογές αυτές αντικατοπτρίζουν μια δόλια πολιτική λιτότητας την ίδια στιγμή που τα δάση, οι δασικές εκτάσεις και οι περιουσίες των πολιτών θα παραδοθούν αμαχητί στα τερτίπια του καιρού και των εγχώριων και ξένων εμπρηστών.
Ας ελπίσουμε ότι θα βρεθούν κάποιοι στη νέα κυβέρνηση, έστω και την ύστατη στιγμή, που θα τολμήσουν να ξεφύγουν από τις καταστροφικές αντιλήψεις και να θέσουν αμέσως το θέμα της δασοπυρόσβεσης σε πρώτη προτεραιότητα δίνοντας το μήνυμα ότι το περιβάλλον και η προστασία του συνδέονται άμεσα με την ανάπτυξη, τον τουρισμό και εν τέλει την ίδια τη σωτηρία της χώρας που οι ίδιοι αρέσκονται να λένε ότι υπηρετούν.
(από topontiki)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails