Ένα βήμα πριν από την έξοδό του από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ μοιάζει να βρίσκεται ο Γ. Παπανδρέου, παρ’ ότι το τελευταίο διάστημα επιχειρούσε να παραμείνει πάση θυσία. Την εντύπωση αυτή έδωσε προς τα έξω μετά τη συνάντησή τους ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος, ο οποίος «αποκόμισε την εντύπωση», σύμφωνα με πηγές προσκείμενες σε αυτόν, ότι ο Παπανδρέου «θα αναλάβει την...
επόμενη εβδομάδα μια σειρά από πρωτοβουλίες που θα διαφυλάξουν την ενότητα, την ανανέωση και τη δυναμική της παράταξης και θα τη βοηθήσουν να βρει την πολιτική της προοπτική και να ανασυγκροτήσει τη σχέση της με την κοινωνία».
επόμενη εβδομάδα μια σειρά από πρωτοβουλίες που θα διαφυλάξουν την ενότητα, την ανανέωση και τη δυναμική της παράταξης και θα τη βοηθήσουν να βρει την πολιτική της προοπτική και να ανασυγκροτήσει τη σχέση της με την κοινωνία».
Λίγο νωρίτερα, ενημέρωση από την πλευρά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ανέφερε: «Τις επόμενες ημέρες, με επίκεντρο και τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου – στα μέσα της επόμενης εβδομάδας –, θα γίνει συζήτηση για την αξιολόγηση των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, τη στήριξη της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση του έργου της και την πορεία του ΠΑΣΟΚ».
Ταυτοχρόνως ο υπουργός Οικονομικών δήλωνε εμμέσως τη δική του υποψηφιότητα για τη διαδοχή Παπανδρέου με την... αντιστασιακή φράση (για την τρόικα) «δεν υπάρχουν δαχτυλίδια» και επισημαίνοντας ότι «ξέρει να δίνει τις μάχες σε όλα τα διαδικαστικά ζητήματα» και ότι «δεν δέχεται συστάσεις ούτε υποδείξεις από κανέναν για τις εσωκομματικές διαδικασίες» (αιχμή προς την «τρόικα» Λοβέρδο, Διαμαντοπούλου, Ραγκούση).
Το ραντεβού των δύο την Τετάρτη, πάντως, φαίνεται ότι δρομολογεί τη διπλή αποχώρηση Παπανδρέου (από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ) και Βενιζέλου (από το ΥΠΟΙΚ, ίσως μετά το PSI – προκειμένου να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος).
Καυτές εκκρεμότητες
Ωστόσο τίποτε δεν θα γίνει χωρίς... εγγυήσεις. Η προσπάθεια του Παπανδρέου να παραμείνει κολλημένος στην προεδρική καρέκλα το προηγούμενο διάστημα σχετιζόταν με τον φόβο του για τον λογαριασμό της καταστροφής που προκάλεσε στη χώρα και για το ενδεχόμενο να κληθεί να καταβάλει το τίμημα.
Ο φόβος του δεν σχετίζεται απλώς με την πολιτική τιμωρία του, την οποία ήδη βιώνει είτε στις δημοσκοπήσεις είτε αδυνατώντας να κυκλοφορήσει σε δημόσιο χώρο χωρίς «γιούχα» είτε, εν τέλει, με την αναγκαστική αποχώρησή του.
Ο φόβος του Παπανδρέου σχετίζεται με το ενδεχόμενο δικαστικών ερευνών για τη νομιμότητα των πολιτικών πεπραγμένων του που κατέστρεψαν τη χώρα και ενδεχόμενων διώξεων. Εξ άλλου γνωρίζει πολύ καλά ότι:
◆ Με δική του πρωτοβουλία έφερε το ΔΝΤ στη χώρα διαμορφώνοντας την όποια «λύση» στην κρίση χρέους της Ελλάδας.
◆ Ο ίδιος αντισυνταγματικά – σύμφωνα με απόψεις διαπρεπών συνταγματολόγων – δέσμευσε τη χώρα με τους πρωτοφανείς όρους που αποδέχθηκε στις δανειακές συμβάσεις με την τρόικα και στο μνημόνιο που τις συνόδευσε.
◆ Αυτόν και το περιβάλλον του «δείχνουν» οι αδιαφανείς διαδικασίες που συνόδευσαν το fast track και τις απόπειρες ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας.
◆ Αυτός και το περιβάλλον του θα βρεθούν στο μικροσκόπιο του ελέγχου για την κίνηση των CDS και τη διακύμανση της τιμής των ομολόγων πριν και μετά τη μεθόδευση της διαδικασίας πρόσκλησης του ΔΝΤ, όταν οι σπεκουλαδόροι έκαναν πάρτι δημιουργώντας περιουσίες.
◆ Αυτός θα ελεγχθεί, αν γίνει μια έρευνα εις βάθος, για τη διαχείριση των τρομακτικά αυξημένων μυστικών κονδυλίων στο ΥΠΕΞ.
Παζάρι και υπεράσπιση
Όλα τα παραπάνω όχι μόνο δημιούργησαν τη σημερινή σκληρή πραγματικότητα που ζουν η Ελλάδα και οι Έλληνες, αλλά διαμόρφωσαν και ένα αδιαπραγμάτευτο λαϊκό αίτημα για απόδοση ευθυνών και τιμωρία των υπευθύνων για την καταστροφή που όλοι βιώνουμε.
Στις δυσκολίες του Παπανδρέου περιλαμβάνονται οι επικοινωνιακοί μηχανισμοί, που μέχρι πρόσφατα τον λιβάνιζαν, αλλά τώρα τον αντιμετωπίζουν ως καμένο χαρτί.
Από την πλευρά τους οι «επιτελάρχες της καταστροφής», τα πρώτα βιολιά στην κυβέρνησή του, επιχειρούν να ρίξουν την ευθύνη της καταστροφής στην πλάτη του και μόνο.
Ο τέως πρωθυπουργός, στις πολιτικές του συναντήσεις το τελευταίο διάστημα, εντός και εκτός κόμματος, σε ένα άτυπο «παζάρι», προσπαθούσε να διερευνήσει τις προθέσεις κομματικών και αντιπάλων και να παραμείνει στον προεδρικό θώκο του ΠΑΣΟΚ επιθυμώντας να διασφαλίσει ότι κανείς δεν θα στραφεί εναντίον του και δεν θα προκαλέσει ή θα πριμοδοτήσει έρευνες που θα τον έχουν στο επίκεντρο.
Παράλληλα, ο ίδιος επιχειρεί να «χτίσει» μια υπερασπιστική τακτική και έτσι αναφορές όπως η χθεσινή («Και όλα αυτά, παρόλο που καθημερινά παλεύαμε ενάντια στη χρεοκοπία, ενώ ζήσαμε μια διετία χωρίς σκάνδαλα») εμφανίζονται πλέον στον δημόσιο λόγο του.
Να υποθέσουμε ότι πήρε τα εχέγγυα που ζητούσε και αποχωρεί ασφαλής; Ο χρόνος θα δείξει...
Υπάρχει και... κυβέρνηση!
Επικοινωνιακή «ανόρθωση» επιχειρεί η κυβέρνηση Παπαδήμου, που είχαμε σχεδόν... ξεχάσει ότι υπάρχει, τόσο με την αχνή παρουσία της στη Σύνοδο Κορυφής όσο και με το πενιχρό, προς το παρόν, έργο της. Ο ίδιος ο Παπαδήμος, σε κείμενό του στην πρωθυπουργική ιστοσελί-δα, επιχειρεί έναν απολογισμό των 30 ημερών της κυβέρνησης, τον οποίο βρίσκει θετικό, με επιτεύγματα την εκταμίευση της 6ης δόσης, την υπερψήφιση του προϋπολογισμού και πάνω απ’ όλα... τη συγκρότησή της.
Την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Παντελής Καψής έσπευσε να στείλει το μήνυμα ότι ο Παπαδήμος είναι ισχυρός πρωθυπουργός που αξιολογεί τους υπουργούς και, αν κρίνει ότι κάποιος δεν προχωρά με βάση το πρόγραμμα, θα αντικαθίσταται. Βεβαίως δεν διευκρίνισε πώς αυτό θα γίνει δεκτό από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνησή του, αλλά προφανώς πρόκειται για επικοινωνιακή κορώνα.
Πάντως ο Παπαδήμος, που δεν σκοπεύει να καλεί κάθε τρεις και λίγο τους πολιτικούς αρχηγούς που τον στηρίζουν για ενημέρωση στο Μαξίμου, ενημέρωσε τηλεφωνικά Καρατζαφέρη, Παπανδρέου και Σαμαρά για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής. Παρ’ ότι δεν επιβεβαιώνεται, στα τηλεφωνήματα αυτά ο Παπαδήμος αναμενόταν να διερευνήσει και διαθέσεις για λήψη άμεσων μέτρων, αν κάτι τέτοιο ζητηθεί από την τρόικα, αφού κυβερνητικές πηγές έλεγαν χθες ότι στο συνυποσχετικό συγκρότησης της κυβέρνησης οι τρεις αρχηγοί αποδέχονται να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να ολοκληρωθεί η νέα δανειακή σύμβαση.
(από topontiki)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου