Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Και όμως μπορούμε και μόνοι μας. Μήπως κάποιοι αυτό δεν θέλουν;.....

Ελληνικό Σχέδιο πολεμικού πλοίου αόρατου στα ραντάρ
Παρακάτω βλέπετε φωτογραφίες πλοίων που έχουν μικρή ηλεκτρομαγνητική υπογραφή σε ορισμένου τύπου Radar.
Ανάμεσα σε αυτά συμπεριλαμβάνω και ένα που σχεδίασα εγώ, το G-2007.
Η διαφορά είναι ότι αυτό είναι πραγματικά Stealth καί ίσως είναι και κάτι παραπάνω...
imageSea Shadow Μ80- Stileto imageSea Fighter Fns- Torrino
imageP960 Skjold Patrol Boat FREMM
image 
Είναι κaιρός όμως να διευκρινήσω κάτι. Αλλο να λές το “τάδε” πολεμικό πλοίο “έχει τεχνολογία Stealth” καί άλλο να λές “είναι πλήρως Stealth”. Aλλη τιμή και επιχειρησιακή δυνατότητα έχει το ένα και άλλη το άλλο. Στην Ελλάδα αυτές οι έννοιες δέν διευκρινίζονται γιατί βολεύει τις μίζες….
Το G-2007 είναι ένα Stealth πολεμικό πλοίο, νέας γενεάς, που δεν ανιχνεύεται από radar κλπ.
Η FREMM αναφέρεται σαν “Stealth” αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα πολεμικό πλοίο, που έχει 40% περίπου μικρότερη ηλεκτρομαγνητική υπογραφή (RCS) από τα συνηθισμένα σε κάποιες συχνότητες (όχι σε όλες.…). Επίσης σκέτο “Stealth” δεν λέει τίποτα. Mε το κατάλληλο radar, όπως και τα υπόλοιπα από τα ανωτέρω πλοία ανιχνεύεται. Βλέπετε δεν είναι το μόνο σημαντικό στη σχεδίαση, οι γωνίες τών μερών του πλοίου να δίνουν τις σωστές σκεδάσεις, είναι και τα υλικά που χρησιμοποιούνται σημαντικά και αυτά δεν τα ξέρουν τόσο καλά, ούτε τόσο καλοί designers υπάρχουν στη Γαλλία, την Ιταλία κλπ...
Περισσότερα για τις φρεγάτες FREMM
12405 Στα βασικά χαρακτηριστικά της είναι:
α) η χαμηλή θερμική υπογραφή. Δεν το πιστεύω με τις ισχυρές ντηζελομηχανές που έχει αφού πιάνει ψηλές ταχύτητες 50 km/h ενώ είναι εύκολο μόνο απο το ηλεκτρομαγνητικό σήμα τών μηχανών να ανιχνευθεί…
β) η περιορισμένη μαγνητική υπογραφή με τη χρήση demagnetizing field. Αυτό έχει τρία προβλήματα… επιβαρύνει με συνεχές πεδίο το χώρο του πλοίου και την υγεία του πληρώματος…. οι ανιχνευτές δεν δουλεύουν πάντα στο συνεχές… και κάτι ακόμη….
γ) η ακουστική μόνωση δεν είναι τόσο καλή όσο αν χρησιμοποιούσαν άλλα υλικά…. Ανιχνεύεται….
δ) η ηλεκτρομαγνητική ανίχνευση μπορεί να γίνει άνετα με ραντάρ. Τα περί stealth μη τα ακούω….
Σας είπα τα βασικά. Σε ένα μόνο να βασισθείς απο όσα είπα και να αναπτύξεις το σωστό αντίμετρο η φρεγάτα πάει για τα θυμαράκια. Εδώ έχουμε πολλά…. Βέβαια η χώρα έχει λεφτά… αλλά το αντίμετρο στοιχίζει φτηνότερα…. Στην εποχή μας ένας που δεν τιμάει τα λεφτά είναι για να τον φάνε τα ψάρια.
Ακούγεται, ότι έχει σκοτωθεί κόσμος στην Taiwan γιατί τα χαρακτηριστικά τέτοιου είδους φρεγατών δεν ανταποκρινόντουσαν με εκείνα τα χαρακτηριστικά, που αναγράφονταν στα εγχείδια του πλοίου…. Ακούγεται ότι έκλεισαν στόματα για πάντα….

ΥΓ/ Στο μέλλον, όταν λέω τη φράση “αυτό θέλει περαιτέρω ανάπτυξη” σημαίνει ότι “όπως είναι έχει πρόβλημα….“Το γράφω για να γνωριζόμαστε σιγά-σιγά…..

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails