Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Κολέγια με ανεγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα πλέον!

Αλλαγές στην αγορά εργασίας αναμένεται να προκαλέσει η προσαρμογή της χώρας μας στην κοινοτική νομοθεσία με την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους των κολεγίων.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε νόμιμο το σχέδιο προεδρικού διατάγματος που ετοίμασε το υπουργείο Παιδείας, με το οποίο ενσωματώνεται στο ελληνικό δίκαιο η περίφημη οδηγία 36/2005. Το διάταγμα αυτό καθορίζει τις διαδικασίες και τις... προϋποθέσεις με βάση τις οποίες αναγνωρίζονται επαγγελματικά δικαιώματα σε Ευρωπαίους πολίτες που θέλουν να εργαστούν στη χώρα μας, αλλά και σε αποφοίτους ελληνικών κολεγίων που συνεργάζονται με πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Οπως τονίζεται στη γνωμοδότηση του ΣτΕ, αλλά και σε ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, η αναγνώριση είναι μόνο επαγγελματική και όχι ακαδημαϊκή. Ωστόσο, αυτό ελάχιστη σημασία έχει στην πράξη, αφού οι επαγγελματίες που καλύπτονται από την οδηγία θα έχουν δικαίωμα εγγραφής σε επαγγελματικούς συλλόγους και σωματεία, αλλά και δικαίωμα συμμετοχής σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη στο Δημόσιο.
Με την έκδοση του διατάγματος το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικής Ισοτιμίας Τίτλων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και το Συμβούλιο Επαγγελματικής Αναγνώρισης Τίτλων Εκπαίδευσης και Κατάρτισης καταργούνται και αντικαθίστανται από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ), το οποίο θα είναι αρμόδιο να κρίνει ποιοι πληρούν τις προϋποθέσεις για να εργαστούν στη χώρα μας. Από την 1/1/2013 η αρμοδιότητα αυτή περνάει στα επιμελητήρια και στους επαγγελματικούς και επιστημονικούς συλλόγους (π.χ. Οικονομικό Επιμελητήριο, δικηγορικοί σύλλογοι κλπ).
Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι α) η αναγνώριση δεν αφορά επαγγέλματα που καλύπτονται από ειδικές οδηγίες (π.χ. ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας) και β) ότι το ελληνικό κράτος διατηρεί το δικαίωμα να υποβάλει τους αιτούντες την αναγνώριση σε εξετάσεις ή σε πρακτική άσκηση.
 
 
(από Espress,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails