Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Οι πολιτικοί αρχηγοί στο Προεδρικό Μέγαρο: Οι θέσεις, οι επιδιώξεις, οι στόχοι τους

Το μεσημέρι στις 12, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκαλεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, αρχικά, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Προεδρίας που εκδόθηκε πριν από λίγο, με τους τρεις αρχηγούς και έλαβαν τις διερευνητικές εντολές, δηλαδή τον πρόεδρο της ΝΔ Α. Σαμαρά, τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο.

Εν συνεχεία, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Παπούλιας θα έχει κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον Π. Καμένο, πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, την ΓΓ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, τον ΓΓ της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκο και τον πρόερο της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης, ότι ο πρόεδρος καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς σύμφωνα με το αρθρο 37 παράγραφος 3 του Συντάγματος, στο πλαίσιο της προσπάθειας σχηματισμού κυβέρνησης που θα απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής, η οποία προέκυψε από τις εκλογές της 6ης Μαίου.

Οι θέσεις των πολιτικών αρχηγών και οι επιδιώξεις τους

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

 Κυβέρνηση εθνικής ενότητας για ισχυρή διαπραγμάτευση
 Να εξαντλήσει όσα περιθώρια υπάρχουν για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Α. Σαμαράς. Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και με το βλέμμα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Σαμαράς θα πει ότι η χώρα δεν μπορεί να χάσει άλλο χρόνο και ότι μία κυβέρνηση με τη μεγαλύτερη δυνατή εκπροσώπηση, λόγω ευρύτερης κοινωνικής βάσης, θα είναι πιο ισχυρή και θα μπορέσει να κάνει καλύτερη επαναδιαπραγμάτευση, εθνική διαπραγμάτευση του Μνημονίου και να πετύχει ουσιαστικές αλλαγές. Αυτή, άλλωστε, αναμένεται να πει ο κ. Σαμαράς, ήταν η εντολή του ελληνικού λαού μία εβδομάδα πριν. Συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας για παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και διαπραγμάτευση για ουσιαστικές αλλαγές στο Μνημόνιο. Και θα τονίσει πως οι επαναληπτικές εκλογές, εφόσον δεν αποφευχθούν τελικά, δεν θα είναι μία αναμέτρηση ανάμεσα στις μνημονιακές και τις αντιμνημoνιακές δυνάμεις αλλά μία αναμέτρηση ανάμεσα στις δυνάμεις που θέλουν την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την ευρωζώνη και τις δυνάμεις που για κομματικές σκοπιμότητες διακινδυνεύουν το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας και της ελληνικής οικονομίας. Αν ο κ. Τσίπρας επιμείνει στη στρατηγική επαναληπτικών εκλογών, όπως κάνει από την επομένη των εκλογών της 6ης Μαΐου μετατρέποντας ακόμα και τη διερευνητική εντολή σε προεκλογική εκστρατεία, τότε η πίεση Σαμαρά θα μεταφερθεί προς τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη με τα ίδια ισχυρά επιχειρήματα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα καταστήσει σαφές ότι αυτή του η θέση αποτελεί μία εθνική θέση, η οποία όμως αν δεν γίνει δεκτή στο Προεδρικό Μέγαρο, θα μετατραπεί στο βασικότερο διακύβευμα των επαναληπτικών εκλογών, τις οποίες όπως αναμένεται να τονίσει δεν φοβάται η Νέα Δημοκρατία. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Συγγρού βρίσκεται ήδη σε προεκλογική διάταξη, σε περίπτωση που λόγω της στάσης Τσίπρα και Κουβέλη η σύσκεψη (ή οι συσκέψεις) των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καταλήξουν σε οριστικό αδιέξοδο.
 
 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
 Αποφυγή των εκλογών με κάθε τρόπο
 Αποφασισμένος ή να συγκροτηθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή να εκθέσει τους Φώτη Κουβέλη και Αλέξη Τσίπρα αν μία μίνιμουμ συνεννόηση δεν καταστεί δυνατή, προσέρχεται (σήμερα ή αύριο) ο Ευ. Βενιζέλος στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο.
Στην Ιπποκράτους θέλουν να αποφύγουν πάση θυσία τις επαναληπτικές εκλογές. Ο λόγος δεν είναι το μέλλον της χώρας (ή τουλάχιστον δεν είναι μόνο αυτός ) αλλά η πρόβλεψη –το δείχνουν και οι πρώτες μετεκλογικές δημοσκοπήσεις– ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνθλιβεί ανάμεσα στις… μυλόπετρες της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ (για τον κ. Τσίπρα στις συσκέψεις του ΠΑΣΟΚ έχουν διαπιστώσει και έχουν πει ξεκάθαρα ότι στόχος του είναι να αποκτήσει την κεντρική θέση που κατείχε ως τώρα το ΠΑΣΟΚ στο χώρο της Κεντροαριστεράς) και θα βγει από τις κάλπες του Ιουνίου, εφόσον δεν προκύψει η συμφωνία της τελευταίας στιγμής, ακόμα πιο συρρικνωμένο. Συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου βλέπουν ότι Σαμαράς και Τσίπρας έχουν ήδη επιλέξει αντίπαλο εφόσον στηθούν ξανά κάλπες και ψάχνουν –αλλά δεν βρίσκουν– τον τρόπο να αλλάξουν γήπεδο.
Οι προτάσεις που έχει κάνει μέχρι τώρα για κυβέρνηση Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. αλλά και μιας αριστερής κυβέρνησης που θα έχει τη στήριξη–ανοχή Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ έχουν απορριφθεί ήδη από τον κ. Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πιέσει όσο μπορεί τον Φώτη Κουβέλη, για τον οποίο στην Ιπποκράτους πιστεύουν ότι έχει πολλά περισσότερα να χάσει αν πάμε σε επαναληπτικές εκλογές απ’ ό,τι αν συμμετάσχει σε μια τρικομματική κυβέρνηση (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ.ΑΡ.), και για αυτό είναι διατεθειμένος ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας να προτείνει στον κ. Κουβέλη ακόμα και θέση πρωθυπουργού προκειμένου να αλλάξει θέση. Θα πιέσει όμως και τον κ. Τσίπρα, στηρίζοντας το σενάριο να υπάρξει ένα κείμενο που θα συμπτύσσει τις θέσεις των τεσσάρων κομμάτων ως βάση συγκρότησης οικουμενικής κυβέρνησης με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αυτό που δηλαδή έχει προτείνει ήδη ο κ. Κουβέλης.
Επειδή όμως ούτε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πηγαίνει στην κρίσιμη σύσκεψη της Ηρώδου του Αττικού με την ελπίδα ότι μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας (ακόμα και χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ), το Plan B έχει να κάνει με την έκθεση Κουβέλη και Τσίπρα στο δρόμο προς τις επαναληπτικές εκλογές και την ανάδειξη του επιχειρήματος ότι «και αν πάμε σε επαναληπτικές εκλογές, δεν θα αλλάξει κάτι ουσιαστικά». Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική. Αν υπάρξουν επαναληπτικές εκλογές κάτι θα αλλάξει και αυτό είναι η ηγεμονική θέαση του ΠΑΣΟΚ στο πολιτικό σύστημα και την Κεντροαριστερά, που ήδη άλλαξε με το αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου. Και τότε μπορεί να μείνει στη μέση και το εγχείρημα διάλυσης και επανίδρυσης του ΠΑΣΟΚ το οποίο ο κ. Βενιζέλος έχει βάλει ήδη μπροστά, αλλά μία νέα εκλογική συντριβή μπορεί να το ακυρώσει.
 
------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ
 Κρατά στα χέρια του το κλειδί των εξελίξεων
 Ο κ. Κουβέλης θα περάσει την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου γνωρίζοντας ότι είναι εκείνος που θα αποφασίσει τελικά αν θα συγκροτηθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή η χώρα θα πάει σε επαναληπτικές εκλογές τις οποίες –όπως ακριβώς και το ΠΑΣΟΚ– και η Δημοκρατική Αριστερά θέλει πάση θυσία να αποφύγει. Μέχρι χθες ο κ. Κουβέλης καθιστούσε σαφές ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην οποία δεν θα συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ και παράλληλα επιτίθετο στον κ. Τσίπρα επειδή δεν συναινεί στο σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Από τη συζήτηση που έχει γίνει στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Αριστεράς, πέραν της μεγάλης έντασης και του ισχυρού προβληματισμού, προκύπτει το συμπέρασμα ότι σε κάθε σενάριο η Δημοκρατική Αριστερά –η οποία σύμφωνα με τις πρώτες μετεκλογικές δημοσκοπήσεις ήδη χάνει δυνάμεις– θα έχει απώλειες. Το κρίσιμο είναι τι θα επιλέξει ο κ. Κουβέλης, αν θεωρήσει δηλαδή ότι η συνέχιση του «όχι» και η πορεία προς τις επαναληπτικές εκλογές θα του επιφέρουν μεγαλύτερες ζημιές υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υπό προϋποθέσεις και υπέρ του ΠΑΣΟΚ από τη φθορά του ως κυβερνητική συνιστώσα σε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν του ρόλου του σε μία τέτοια κυβέρνηση (ο ίδιος έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί την πρωθυπουργία), κριτήρια για την τελική του απόφαση θα είναι και το αν θα διαφανεί ότι υπάρχουν περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης και ουσιαστικών αλλαγών στο Μνημόνιο με τις Βρυξέλλες και την Τρόικα, αλλά και το αν λαμβάνοντας τη μία ή την άλλη απόφαση καταφέρει να κρατήσει τα ηνία στο κόμμα του. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι μέχρι την τελευταία στιγμή ο κ. Κουβέλης και τα στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ. δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και διαβεβαιώνουν ότι αυτή θα είναι και η στάση του κ. Κουβέλη, όση πίεση και αν δεχθεί.



ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
Aδιάλλακτος με στόχο να σύρει τη χώρα σε εκλογές
 
Αποφασισμένος να επιμείνει στην άρνησή του ως το τέλος, ακόμη κι αν οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, θα προσέλθει στο Προεδρικό Μέγαρο ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αφού δεν συζητά ούτε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας με τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ. αλλά ούτε και το σενάριο να στηρίξει μια τέτοια κυβέρνηση με την ανοχή του.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε προχθές την υπογραφή του στο ναυάγιο και της τρίτης εντολής, καθώς μετά τη συνάντησή του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο ανέβασε τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης με μία οξεία δήλωσή του, με την οποία επιτέθηκε και στα τρία κόμματα που έχουν βρει κοινό τόπο στη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας. Ητοι, στο ΠΑΣΟΚ, στη Ν.Δ. και τη ΔΗΜ.ΑΡ.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής για να υποστηρίξει ότι «την άρνηση σε αυτή την πρόταση δεν τη δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την έχει δώσει ο λαός από το βράδυ της Κυριακής με την ετυμηγορία του», ενώ καταλόγισε «μεταστροφή» και στον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ., επειδή ο Φώτης Κουβέλης πρότεινε οικουμενική κυβέρνηση με τη συμμετοχή της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.
Σε κάθε περίπτωση, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά την τέταρτη φάση των διαβουλεύσεων, αυτή υπό τον Κάρολο Παπούλια. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πηγές της Κουμουνδούρου και κύκλοι του Αλέξη Τσίπρα ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους στον Τύπο της Κυριακής ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κάνει πίσω». Η μόνη χαραμάδα ελπίδας για να δοθεί τέλος στην ακυβερνησία που θα αφήσει ο κ. Τσίπρας θα είναι να επαναφέρει την πρότασή του για μια οικουμενική κυβέρνηση, η οποία θα ανακοινώσει στους θεσμικούς εταίρους της χώρας ότι παγώνει η εφαρμογή όλων των δεσμεύσεων που απορρέουν από το Μνημόνιο (και των ψηφισμένων, όπως η κατάργηση της μετενέργειας των συμβάσεων που θα ισχύσει από τις 15 Μαΐου), στη συνέχεια θα προωθήσει θεσμικού χαρακτήρα αλλαγές (καθιέρωση απλής αναλογικής, κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών κ.ο.κ.) και θα οδηγήσει την Ελλάδα στις κάλπες. «Αν οι υπόλοιποι δεχτούν να ανακοινώσουμε στους δανειστές ότι παγώνουμε το Μνημόνιο και μετά ξεκινάμε διαπραγμάτευση από μηδενική βάση, τότε αυτό θα το συζητήσουμε», διευκρινίζουν στον Τύπο της Κυριακής οι ίδιες πηγές, εκτιμώντας, πάντως, ότι «είναι αδύνατο να δεχθούν κάτι τέτοιο οι υπόλοιποι αρχηγοί και ιδίως ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος».
Κατόπιν όλων των παραπάνω, στην Κουμουνδούρου ετοιμάζονται ήδη για... εκλογές, αν και δεν θεωρούν καθόλου δεδομένο ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Φώτης Κουβέλης δεν θα μεταβάλει τη δική του στάση...

Γ. Καμπουράκης - Γ. Μελιγγώνης ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails