Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Είναι τρελοί αυτοί οι Έλληνες

«Παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ή έξοδος;» το θέμα συζήτησης διεθνώς εν αναμονή των νέων εκλογών

Του Γιάννη Αποστόλου

Το θέμα της ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και οι επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης είναι κυρίαρχο θέμα στη διεθνή ειδησεογραφία, με το βλέμμα όλων να είναι στραμμένο στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας. Οι επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου έχουν μετατραπεί σε παγκόσμιο οικονομικό θρίλερ, καθώς οι συνέπειες μιας ρήξης μεταξύ της όποιας επόμενης ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας τρομάζουν κράτη και αγορές.
Οι εταίροι έχουν αρχίσει τους εκβιασμούς, προειδοποιώντας ότι οι εκλογές έχουν και χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την παραμονή στην ευρωζώνη.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δεν τήρησε καν τα προσχήματα: «Ο ελληνικός λαός, πριν αποφασίσει, θα πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένος σε ό, τι αφορά στις λύσεις που θα δώσει. Θα πρέπει να λάβει υπόψη του ότι οι εκλογές αυτές είναι ιστορικές και αφορούν το μέλλον του. Είναι σημαντικό οι Έλληνες ψηφοφόροι να αποφασίσουν σε πλήρη γνώση των επιπτώσεων της απόφασής τους. Η Ελλάδα είναι ένα σημαντικό κράτος της Ε.Ε. Θέλουμε να παραμείνει μέλος της Ε.Ε. και του ευρώ», είπε και πρόσθεσε με νόημα ότι «θα πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις, γιατί δεν υπάρχει λιγότερο οδυνηρή εναλλακτική λύση».

Παράλληλα όμως άφησε ανοιχτό και ένα παράθυρο οριακής τροποποίησης κάποιων όρων του μνημονίου, καθώς ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι «ως ένα βαθμό είναι δυνατό να γίνει κάτι τέτοιο».
Ίλιγγος
Η προοπτική ελληνικής εξόδου από το ευρώ πάντως προκαλεί ίλιγγο στη διεθνή οικονομική κοινότητα, διότι ουδεις μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τι θα ακολουθήσει. Ο αντίκτυπος από μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν τεράστιος για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, προειδοποίησε την Τετάρτη ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα, λέγοντας ότι μπορεί να εκδηλωθεί οικονομικός Αρμαγεδδών.
«Οι πιέσεις στην Ισπανία, την Πορτογαλία ακόμα και στην Ιταλία και πιθανόν στην Ιρλανδία θα ήταν τεράστιες. Δεν θέλω καν να εκτιμήσω το κόστος που θα έχει στην Ευρώπη η προσπάθεια σταθεροποίησης σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας, αλλά θα ήταν πολύ μεγάλο», είπε ο Νταλάρα, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της παράτασης του χρόνου εφαρμογής του προγράμματος κατά ένα έτος ή 18 μήνες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ, τόνισε ότι «το καίριο ερώτημα δεν θα αφορά την Ελλάδα, αλλά την Ισπανία και την Ιταλία», οι οποίες θα επηρεαστούν από μια ελληνική έξοδο από την ευρωζώνη: «Ο κίνδυνος εμφανίζεται, όταν λαμβάνουν χώρα τα γεγονότα και αυτά τα γεγονότα αρχίζουν να επηρεάζουν την εμπιστοσύνη, οπότε έχουμε χρονικές στιγμές ολοκληρωτικής έλλειψης της ρευστότητας στην αγορά, οπότε με τη σειρά τους αυτά αρχίζουν να σημαίνουν ότι κάτι "σείεται"- εταιρείες, τράπεζες»...

Ετοιμασίες ΔΝΤ
Την ίδια ώρα το ΔΝΤ επανέλαβε δια στόματος του αναπληρωτή διευθυντή Εξωτερικών Σχέσεων του ΔΝΤ Ντέιβιντ Χόλεϊ -μετά τη σχετική προηγούμενη αναφορά της επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ- ότι υπάρχει προετοιμασία για ενδεχόμενη επιστροφή της Ελλάδας στο εθνικό νόμισμα. «Πρέπει να είμαστε τεχνικά προετοιμασμένοι για οτιδήποτε. Αυτή είναι η αποστολή μας», είπε ο Χόλεϊ, ξεκαθαρίζοντας έτσι ότι το ΔΝΤ δεν αποκλείει το σενάριο.
Η Λαγκάρντ πάντως δήλωσε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είναι «δαπανηρή» και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να παραμείνει στην ευρωζώνη: «Αυτό είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την προσπάθεια να τηρηθεί το πρόγραμμα που έχει τεθεί σε ισχύ και βάσει του οποίου οι Ευρωπαίοι εταίροι συμφώνησαν να στηρίξουν τη χώρα». Το ΔΝΤ θα επαναλάβει τη συνεργασία με την Ελλάδα μετά τις εκλογές, υπονοώντας όμως ότι θα εξαρτηθεί και από την κυβέρνηση που θα προκύψει: «Το ουσιαστικό είναι ότι η αποστολή μας θα πραγματοποιηθεί μετά τις εκλογές. Δεν έχω συγκεκριμένη ημερομηνία».

Ο «Guardian» εκτιμά ότι το κόστος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα ανέλθει
σε ένα τρισεκατομμύριο δολάρια και αποκαλύπτει ότι η βρετανική κυβέρνηση -όπως εξάλλου και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές- λαμβάνει μέτρα για να αντιμετωπίσει το κόστος μιας πιθανής ελληνικής χρεοκοπίας. Δημοσιεύει μάλιστα δήλωση του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, με την οποία εκφράζει τη ανησυχία του για την οικονομική κατάσταση στη γηραιά ήπειρο: «Είτε η Ευρώπη θα έχει μια αφοσιωμένη, σταθερή, επιτυχημένη Ευρωζώνη με ένα αποτελεσματικό τείχος προστασίας, καθώς κεφαλαιοποιούνται και ρυθμίζονται οι τράπεζες, ένα σύστημα δημοσιονομικής κατανομής των βαρών και υποστηρικτική νομισματική πολιτική σε ολόκληρη την Ευρωζώνη ή είμαστε σε άγνωστο έδαφος, το οποίο κρύβει τεράστιους κινδύνους για όλους».

Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί  στο εξωτερικό σε σχέση με τις ελληνικές εκλογές είναι δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Zeitung», η οποία αναλαμβάνει να θέσει το δίλημμα των εκλογών: «Έχουμε, λοιπόν, νέες εκλογές και είναι πιθανό να ενισχυθούν πράγματι οι ακραίες δυνάμεις. Όμως, θα πρέπει εκείνοι που έκλεισαν τις συμφωνίες με τις Βρυξέλλες να εξηγήσουν στους ψηφοφόρους τι διακυβεύεται: Όποιος ψηφίσει το κόμμα του νέου λαϊκού ήρωα Τσίπρα, αποφασίζει και για την έξοδο από την ΟΝΕ. Τελεία. Ο ηγέτης της ριζοσπαστικής Αριστεράς θέλει να συνεχίσει την πολιτική εκείνη που οδήγησε τη χώρα στην καταστροφή. Πιστεύει μάλιστα ότι μπορεί να εκβιάσει τους εταίρους της Αθήνας. Εάν για την πολιτική αυτή εξασφαλίσει τη στήριξη των ψηφοφόρων, τότε η απόφαση θα είναι δική τους. Αλλά το μάρμαρο δεν επιτρέπεται να το πληρώσουν άλλοι. Αυτό το θλιβερό παιγνίδι θα πρέπει να βρει ένα τέλος!», καταλήγει η συντηρητική εφημερίδα.

Ξαφνικός θάνατος
Η πιο ενδελεχής ανάλυση πάντως έγινε από τον Economist, ο οποίος διερευνά τις επιπτώσεις από ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ευρωζώνη. Σχολιάζοντας τις αντιμνημονιακές πολιτικές δυνάμεις και κυρίως βέβαια τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, αναφέρει ότι «αν στις εκλογές της 17ης Ιουνίου λάβουν την πλειοψηφία, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, και αν δεν τηρήσουν τα συμφωνηθέντα, τότε η βοήθεια προς την Ελλάδα θα διακοπεί. Οι Έλληνες πολιτικοί οφείλουν να είναι ειλικρινείς, όσον αφορά του τι σημαίνει μία έξοδος. Ο κ. Τσίπρας και οι συνάδελφοί του υποδαυλίζουν την άποψη ότι οι ´Ελληνες μπορούν να αποφύγουν τη λιτότητα και να μείνουν και στο ευρώ. Για την ακρίβεια οι ´Ελληνες δεν μπορούν να αποφύγουν τη λιτότητα είτε εντός, είτε εκτός ευρώ. Αποκομμένη από τα κονδύλια των ξένων, η χώρα θα αναγκαστεί να εισέλθει σε ακόμα πιο ασφυκτική λιτότητα».

Στη συνέχεια επισημαίνει τον κίνδυνο μετάδοσης ενός ελληνικού «πανικού» σε όλη την ευρωζώνη: «Οι καταθέσεις αποσύρονται από τις ελληνικές τράπεζες με αυξανόμενο ρυθμό. Αν ο πανικός προκαλέσει μία ελληνική έξοδο πριν τις εκλογές, θα καταστρέψει την αξιοπιστία των δεσμεύσεων ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης είναι ασφαλείς. Καθώς η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται μέσα στο ευρώ, τα κεφάλαια θα έχουν φύγει και το βάρος του χρέους θα προβάλει μεγαλύτερο. Καθώς η πολιτική σκηνή της Ελλάδας θα έχει χρεοκοπήσει, οι σειρήνες του λαϊκισμού θα γίνουν ακαταμάχητες. Αυτοί οι κίνδυνοι απαιτούν άμεση δράση. Πρώτον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να εμποδίσει μία μαζική εκροή, πρέπει να είναι έτοιμη να παράσχει στις ελληνικές τράπεζες ρευστότητα -αυξάνοντας τις απώλειες για τον Ευρωπαίο φορολογούμενο, αν η Ελλάδα τελικώς αποχωρήσει. Δεύτερον, για να εμποδίσει την έλλειψη εμπιστοσύνης, που θα προκαλέσει μία ελληνική έξοδος, σε άλλες περιφερειακές οικονομίες, η ευρωζώνη πρέπει να προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα σε οικονομική ενοποίηση από όση θέλουν να παραδεχθούν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί. Για να προστατεύσουν τις τράπεζες της Πορτογαλίας και της Ισπανίας οι Ευρωπαίοι πολιτικοί πρέπει να παράσχουν κάποιο είδος εγγυήσεων για τις καταθέσεις σε όλη την ευρωζώνη».

Και καταλήγει με το... γνωστό δίλημμα: «Οι ελληνικές εκλογές αποτελούν στην πραγματικότητα δημοψήφισμα για το αν η χώρα θα μείνει στο ευρώ. Ένας νέος συνασπισμός κομμάτων, ο οποίος έχει δεσμευτεί να τηρήσει τη συμφωνία, θα λάβει κάποιου είδους βοήθεια από την υπόλοιπη Ευρώπη. Και ταυτοχρόνως, με την υπόσχεση ενός κοινού τραπεζικού στηρίγματος και κάποιου είδους ευρωομολόγου, θα αρχίσει επιτέλους να διαφαίνεται ότι το ευρώ μπορεί να επιβιώσει και ο κίνδυνος της μόλυνσης να απομακρυνθεί. Και αν η Ελλάδα είναι ένα απομονωμένο πρόβλημα, θα είναι πολύ πιο εύκολο να γίνει και πάλι υγιής».

Το «κερασάκι στην τούρτα» της «συζήτησης» για την Ελλάδα ήταν η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησής της σε CCC από B- από τον οίκο Fitch, η οποία οφείλεται στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα ίσως να μην καταφέρει να παραμείνει στην ευρωζώνη, λόγω της έλλειψης κοινωνικής και πολιτικής στήριξης στο μνημόνιο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails