Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Κύπρος: Αναστάτωση στους συγγενείς των 400 αγνοούμενων από την Κερύνεια

Μεγάλη αναστάτωση και πικρία επικρατεί μεταξύ των συγγενών των περίπου 400 αγνοουμένων από την κατεχόμενη Κερύνεια, όπως φάνηκε σε εκδήλωση που οργάνωσε ο ομώνυμος δήμος.

Οι καταγγελίες ήταν πολλές, τόσο για το τρίτο μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ) Κριστόφ Ζιρόντ, όσο και για αξιωτούχους της κυπριακής κυβέρνησης, περιλαμβανομένων των τέως και νυν Ελληνοκύπριων εκπροσώπων στη ΔΕΑ, Ηλία Γεωργιάδη και Άριστου Αριστοτέλους, αντιστοίχως.

Ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Κερύνειας και πρόεδρος της τριμελούς Επιτροπής Αγνοούμενων Πεσόντων και αιχμαλώτων του δήμου Κυρήνειας, Μάριος Χαραλαμπίδης ανέφερε ότι, για πάνω από τέσσερα χρόνια, δεν υπήρχε ενημέρωση σχετικά με το πρόγραμμα διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων μας, από την αρμόδια Διερευνητική Επιτροπή Αγνοούμενων ή άλλο επίσημο όργανο του κράτους προς τους συγγενείς τους.
Επισήμανε ότι, ξαφνικά, το πρόγραμμα παρουσίασε, από το 2009 και μετά, ανεξήγητα προβλήματα, μέχρι που σταμάτησε χωρίς και πάλι να δοθεί οποιαδήποτε εξήγηση από τη ΔΕΑ ή άλλο επίσημο σώμα.

Υπογράμμισε ότι η πόλη και η επαρχία Κερύνειας έχει περισσότερους από 400 αγνοούμενους και περισσότερους από χίλιους συγγενείς ενώ έχουν μαζευτεί πάνω από 500 σκελετικά δείγματα και περισσότερα από 150 ανθρώπινα οστά στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, στο ανθρωπολογικό εργαστήριο, μέσα σε ξύλινα κασόνια το πρόγραμμα σταμάτησε. «Το πρόγραμμα σταμάτησε ενώ περιμένουν ακόμη περίπου επτά χιλιάδες συγγενείς να μάθουν, 6.500 Ελληνοκύπριοι και αδελφοί Ελλαδίτες και άλλοι 500 Τουρκοκύπριοι» είπε ο κ. Χαραλαμπίδης, τονίζοντας ότι «κανένας επίσημος για περισσότερο από ένα χρόνο δεν μας δίνει μια αληθινή εξήγηση, ενώ οι σκελετοί βρίσκονται σε κίνδυνο καταστροφής».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι με συγκεκριμένο συμβόλαιο το οποία υπογράψαμε 7.000 συγγενείς δώσαμε αποκλειστικό και μοναδικό δικαίωμα στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου να πάρει αίμα μας και σάλιο μαζί με πολλά άλλα προσωπικά στοιχεία και δεδομένα, να αναλύσει και να εξαγάγει το DNA του κάθε ενός από εμάς τις 7.000 μόνο το Ινστιτούτο Νευρολογίας και μόνο για σκοπούς διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων μας».

Ανέφερε, παράλληλα, ότι από μέσα μαζικής ενημέρωσης οι συγγενείς των αγνοουμένων έμαθαν ότι «για λογικά ανεξήγητο ή εξαιρετικά ύποπτο λόγο, συνδεδεμένο με προσωπικά οικονομικά συμφέροντα, εδώ και τρία ή περισσότερα χρόνια, στοχεύεται από συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων το σύνολο του προγράμματος διερεύνησης και ταυτοποίησης να μεταφερθεί σε εργαστήριο ή και εργαστήρια του εξωτερικού εκτός ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας και Βουλής, παρά τη μέχρι στιγμής επιτυχία του».

Πηγή: ΑΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails