Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Παγκόσμια πρωτοτυπία του υπουργού Εργασίας: Εισφορά υπέρ καταργούμενων Οργανισμών!

Παγκόσμια πρωτοτυπία του υπουργού Εργασίας: Εισφορά υπέρ καταργούμενων Οργανισμών! Όπως είναι γνωστό, με την ψήφιση του αποικιοκρατικού Μνημονίου-2 αποφασίστηκε η κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ), η οποία, σύμφωνα με την Πράξη 7/28.2.12 του υπουργικού συμβουλίου, θα γίνει μέσα σε έξι μήνες, ενώ όλοι οι εργαζόμενοι των δύο οργανισμών θα μεταφερθούν στον ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με το άρθρο 3 της Πράξης αυτής, ο ΟΑΕΔ δε θ’ αναλάβει νέα προγράμματα και παροχές που προσέφεραν οι δύο καταργούμενοι οργανισμοί. Παραπέρα, στο...
Μνημόνιο-2 προβλέπεται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προς το ΙΚΑ κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, που όταν εφαρμοστεί θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα στα έσοδά του και φυσικά στις συντάξεις πείνας και τις άλλες ασφαλιστικές παροχές.
Από την ανάγνωση αυτών των δύο διατάξεων και από το γεγονός ότι το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ οφείλει στους δύο καταργούμενους οργανισμούς πάνω από 3,5 δισ. ευρώ υποθέταμε ότι μετά από έξι μήνες θα καταργούνταν οι ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΟΕΚ και τον ΟΕΕ. Λανθασμένα συμπεράναμε, γιατί ο Γ. Κουτρουμάνης και η συγκυβέρνηση είχαν άλλη γνώμη, καθώς τους έχει καλαρέσει η άσκηση βαριάς φορομπηχτικής πολιτικής με διάφορους τρόπους. Την περασμένη Δευτέρα, λοιπόν, ο Γ. Κουτρουμάνης κατέθεσε στη βουλή ένα άλλο νομοσχέδιο-σκούπα, με τίτλο «Κανονισμός Ασφάλισης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και λοιπές διατάξεις», το οποίο την Πέμπτη μπήκε για επεξεργασία στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων. Fast track κοινοβουλευτικές διαδικασίες θα εφαρμοστούν και γι’ αυτό το νομοσχέδιο, αφού τα 57 άρθρα του θα συζητηθούνί σε δύο συνεδριάσεις κατά τη λεγόμενη πρώτη ανάγνωση και σε μία συνεδρίαση, την προσεχή Τρίτη κατά τη δεύτερη ανάγνωση (κανονικά αυτή έπρεπε να γίνει την Παρασκευή, αλλά τον Κανονισμό της Βουλής τον έχουν κάνει πλέον σουρωτήρι, διότι, όπως απεφάνθη ο μέγας συνταγματολόγος Ευ. Βενιζέλος, επικαλούμενος ακόμη και τον… Μαρξ, η εθνική σωτηρία υπερτερεί του «γράμματος» ακόμη και του Συντάγματος). Η κυβέρνηση βιάζεται να ψηφιστεί και αυτό το νομοσχέδιο πριν κλείσει η Βουλή για τις εκλογές.
Επί του παρόντος θ’ ασχοληθούμε μόνο με την εισαγωγή και γενίκευση των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΟΕΚ και τον ΟΕΕ, για να επανέλθουμε στις υπόλοιπες διατάξεις του την επόμενη βδομάδα (εκτός των άλλων, περιλαμβάνει και νέες ευεργητικές διατάξεις για το μεγάλο κεφάλαιο). Ερχεται, λοιπόν, η συγκυβέρνηση και επιβάλλει την καταβολή εισφορών προς δύο καταργούμενους οργανισμούς (ΟΕΚ και ΟΕΕ) σε ορισμένες κατηγορίες εργαζόμενων.
Πρώτο, στους εργαζόμενους που ενώ είχαν σύμβαση έργου ασφαλίστηκαν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι οποίοι κατέβαλαν εισφορές μόνο για σύνταξη και ασθένεια. Τώρα (άρθρο 1 παρ. 1), θα καταβάλλουν εισφορές για τους κλάδους και λογαριασμούς του ΟΑΕΔ καθώς και για ΟΕΚ και ΟΕΕ. Παράδειγμα αυτής της κατηγορίας εργαζόμενων αποτελούν οι καθαριστές-καθαρίστριες και οι οικιακοί βοηθοί που δουλεύουν με μπλοκάκι και ασφαλίζονταν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μόνο για σύνταξη και ασθένεια. Στην Αιτιολογική Εκθεση του νομοσχεδίου ο Γ. ΚΟυτρουμάνης δικαιολογεί ως εξής την επιβολή αυτής της κράτησης: «Η εξαίρεση επομένους από τους κλάδους και λογαριασμούς του ΟΑΕΔ, ΟΕΕ, ΟΕΚ δεν φαίνεται δικαιολογημένη, αφού και για την υπαγωγή στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θεωρείται ότι υπάρχουν συνθήκες εξαρτημένης εργασίας». Από την επίκληση αυτής της δικαιολογίας γίνεται φανερό ότι η κράτηση για τους καταργούμενους ΟΕΚ και ΟΕΕ θα παραμείνει για όλη την εργατική τάξη και θα πάρει τη μορφή ενός μη ανταποδοτικού χαρατσιού.
Δεύτερη κατηγορία εργαζόμενων είναι οι συγγενείς α’ και β΄ βαθμού, που δουλεύουν στις επιχειρήσεις τους και δεν είναι ασφαλισμένοι σε άλλο Ταμείο, οι οποίοι ασφαλίζονταν επίσης μόνο για σύνταξη και ασθένεια. Τώρα υποχρεώνονται και αυτοί να καταβάλλουν κρατήσεις για ΟΑΕΔ, ΟΕΕ και ΟΕΚ. Ο Γ. Κουτρουμάνης προβάλλει και γι’ αυτή την κατηγορία φτηνιάρικες δικαιολογίες για την επιβολή του χαρατσιού.
(από ramnousia)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails