Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Όλα για τους Γερμαναράδες!

thumb Μας κλέβουν τον ήλιο κι εμείς χαιρόμαστε! Όλα για τους Γερμανούς και άλλους «αλληλέγγυους» εταίρους μας στην Ευρώπη και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού! Μόνο που τώρα μπαίνει πλέον και η σφραγίδα της συγκυβέρνησης και ειδικά των ανθρώπων που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση!
Το νέο θεσμικό πλαίσιο που προωθεί το...
υπουργείο ΠΕΚΑ για τα φωτοβολταϊκά (μέσα στο νομοσχέδιο για το Ελληνικό) είναι κομμένο και ραμμένο με βάση τα συμφέροντα των Γερμανών, που επιδιώκουν να διατηρήσουν την ηγετική τους θέση στον κλάδο, σε παγκόσμιο επίπεδο…
Η «μικρή» Ελλάδα, με τους περιορισμένους χώρους εγκατάστασης των συγκεκριμένων συστημάτων, αποτελεί το «φιλέτο» για όλους τους ξένους που δραστηριοποιούνται στην ηλιακή ενέργεια, λόγω της μεγάλης ετήσιας ηλιοφάνειας, αλλά και λόγω του φθηνού (πλέον) εργατικού κόστους…
Έτσι, οι εταίροι μας έχουν δρομολογήσει τις αλλαγές που θέλουν, με τη βοήθεια των δικών μας κυβερνητικών παραγόντων, που δεν έχουν καμία αντίρρηση να στρώσουν τον δρόμο και να τους παραχωρήσουν την… αποκλειστική χρήση! Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους:
Τροπολογίες για τους πλασιέ…
Την προηγούμενη Πέμπτη, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου βρέθηκε στο Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με όλους τους πλασιέ των γερμανικών συμφερόντων, προεξάρχοντος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Θεωρείται δεδομένο ότι συζήτησε μαζί τους όλες τις πτυχές των γερμανικών απαιτήσεων προς την Ελλάδα και κυρίως το θέμα του προγράμματος «Ήλιος», που περιμένουν πώς και πώς οι Γερμανοί βιομήχανοι.
Λίγο πριν πάει στη συνάντηση με τον Σόιμπλε, ο Έλληνας υπουργός ήταν σαφέστατος σε συνέντευξή του στον Βήμα FM: «Το πρόγραμμα αυτό γεννήθηκε από συζητήσεις και με τη γερμανική κυβέρνηση, όταν ήμουν υπουργός Οικονομικών, για να χρησιμοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και να ξαναβάλουμε μπροστά την αναπτυξιακή διαδικασία. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, παρότι δεν έχει την καθ’ ύλην αρμοδιότητα (…), είναι κρίσιμος κρίκος, ώστε να μπορέσει η γερμανική κυβέρνηση να στηρίξει αυτό το πρόγραμμα. (…) Και σήμερα, στη συνάντηση με το κ. Σόιμπλε, θα δούμε τα ζητήματα του πώς η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να στηρίξει αυτό το μεγάλο project και να γίνει πραγματικότητα».
Μία ημέρα μετά τις συναντήσεις στο Βερολίνο, ο υπουργός καταθέτει τροπολογίες στο νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την «αξιοποίηση» του Ελληνικού και το πρόγραμμα «Ήλιος». Μεταξύ των αλλαγών που προωθούνται περιλαμβάνεται και η εξής… λεπτομέρεια: Για όσους επενδυτές επιλέξουν για τη φωτοβολταϊκή τους εγκατάσταση ευρωπαϊκό εξοπλισμό τουλάχιστον κατά 80%, τότε η εγγυημένη τιμή πώλησης της κιλοβατώρας (feed in tariff ) θα προσαυξάνεται κατά 10%! Κι αυτή η πρόβλεψη θα ισχύει για τις νέες συμβάσεις κι όχι για όσες έχουν γίνει μέχρι τώρα!
Βέβαια, κάποιοι θα ήθελαν αντί της λέξης «ευρωπαϊκός» να έβαζαν «γερμανικός εξοπλισμός», ωστόσο κάποιοι άλλοι πιο λογικοί σκέφτηκαν ότι δεν θα πρέπει να προκαλέσουν! Άλλωστε ακόμη και με τον όρο «ευρωπαϊκός» δίνουν τη μεγαλύτερη δυνατή αβάντα στα γερμανικά συμφέροντα, που κατέχουν ηγετική θέση σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα των φωτοβολταϊκών.
Και η ιστορία δεν τελειώνει εδώ. Σε άλλο άρθρο του ίδιου νομοσχεδίου ορίζεται ότι οι τιμές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες ανανεώσιμων πηγών εκτός από τα φωτοβολταϊκά θα αναπροσαρμόζεται με βάση τον πληθωρισμό του προηγούμενου έτους. Τα συστήματα που ενδιαφέρουν τους Γερμανούς (και άλλες «επενδυτικές» δυνάμεις) μένουν στο απυρόβλητο και οι τιμές πώλησης θα καθορίζονται όπως και σήμερα με υπουργικές αποφάσεις.
Επιπλέον, όπως διευκρίνισε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλώντας σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης, οι διαδικασίες αδειοδότησης των έργων που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Ήλιος» θα γίνονται με ειδικό καθεστώς, δηλαδή θα έχουν τον χαρακτήρα του fast track , ώστε να οι ξένοι επενδυτές να μην αντιμετωπίζουν εμπόδια, αλλά και να μην δέχονται ελέγχους…
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σόιμπλε και οι συν αυτώ έβαλαν στην ελληνική πλευρά και το θέμα της τιμής που θα αγοράζουν την ηλεκτρική ενέργεια από την Ελλάδα. Οι τιμές από τα ελληνικά φωτοβολταϊκά θα καθοριστούν με ειδική διακρατική συμφωνία, που βρίσκεται στα σκαριά.
Κλέβουν και τον ήλιο μας
Τώρα πλέον είναι απολύτως ξεκάθαρο: Οι Γερμανοί θέλουν να «κλέψουν» τον ελληνικό ήλιο, όπως γράφαμε από τα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου, και μάλιστα η κλοπή να γίνει με κάθε νομιμότητα και με όσο το δυνατόν καλύτερους όρους για εκείνους…
Άλλωστε, το πρόγραμμα «Ήλιος» είναι κομμένο και ραμμένο με βάση τα γερμανικά συμφέροντα. Μάλιστα, όπως λέγεται ανοικτά πλέον στους κύκλους των ενεργειακών στελεχών, τα μεγάλα έργα σε ΑΠΕ και κυρίως σε φωτοβολταϊκά συστήματα θα χρηματοδοτηθούν με τη βοήθεια του γερμανικού Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων Euler-Hermes, ενός φορέα που παρέχει εγγυήσεις, αλλά και «ζεστό χρήμα» σε περιπτώσεις όπως αυτή στην Ελλάδα.
Άλλωστε, ο ίδιος Οργανισμός έχει ενεργοποιηθεί και στην περίπτωση της ΔΕΗ, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο ώστε η ελληνική επιχείρηση ηλεκτρισμού να βρεθεί στον έλεγχο των μεγάλων γερμανικών ενεργειακών ομίλων.
Ο επικεφαλής της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός βρέθηκε στη Γερμανία συνεχίζοντας την αναζήτηση τρόπων και κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων που έχει προγραμματίσει η επιχείρηση. Πέραν των άλλων επαφών, είχε και συναντήσεις με στελέχη του γερμανικού χρηματοπιστωτικού τομέα, εξασφαλίζοντας τη χρηματοδότηση περίπου του μισού κόστους που απαιτείται για την κατασκευή της μονάδας «Πτολεμαΐδα V». Τα κεφάλαια, που υπολογίζονται σε σχεδόν 700 εκατ. ευρώ, θα τα δώσει η τράπεζα KfW.
Φυσικά, οι τραπεζίτες δεν δίνουν ούτε ελεημοσύνες, ούτε χαρίζουν χρήμα… Απλώς, μέσω της Πτολεμαΐδας, οι συμπατριώτες τους σπεύδουν να «δέσουν» ακόμη πιο σφικτά τη ΔΕΗ στο δικό τους άρμα, πριν προλάβει κάποιος άλλος (Αμερικάνος, Ρώσος, Κινέζος ή Γάλλος) να αποκτήσει μερίδια και πρόσβαση στο ελληνικό ενεργειακό σύστημα!
Βέβαια, βρίσκουν και πρόθυμους να τους απλώσουν κόκκινο χαλί για να περάσουν!
(από topontiki)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails