Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Το κομπιούτερ του Μίνωα ανακάλυψε επιστήμονας στη Σητεία.

Κρητικός επιστήμονας, φέρνει στο φως νέα δεδομένα στον χώρο της έρευνας, καθώς εντόπισε πρόσφατα όπως λέει τη «μήτρα» του αρχαίου υπολογιστή σε μινωικό εύρημα, το οποίο βρέθηκε το 1898 στο Παλαιόκαστρο Σητείας και φυλάσσεται στο Μουσείο Ηρακλείου.
Σύμφωνα με τον ερευνητή Μ. Τσικριτζή, «ακτινωτός τροχός» του 15ου αιώνα π.Χ. παρείχε προβλέψεις και καταγραφές των εκλείψεων Σελήνης και Ηλίου. Ήταν επίσης ηλιακό ρολόι και προσδιορισμού γεωγραφικού πλάτους Οι Μινωίτες ήταν άριστοι αστρονόμοι και πρώτοι είχαν ανακαλύψει τον...
αρχαίο χειροκίνητο υπολογιστή. Μάλιστα η ανακάλυψη αυτή είχε γίνει 1.400 χρόνια πριν από την ανακάλυψη του μηχανισμού των Αντικυθήρων όπως αποκαλύπτει ο ερευνητής Μηνάς Τσικριτζής, ο οποίος ισχυρίζεται ότι… έθεσε σε λειτουργία τον αρχαίο υπολογιστή.
Πρόκειται για έναν «ακτινωτό κύκλο» που, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, φέρει τα σύμβολα της Σελήνης, του Ηλίου αλλά και παραστάσεις θεοτήτων που μέχρι σήμερα δεν είχαν αναλυθεί από άλλους ειδικούς ως προς τον τρόπο λειτουργίας.
Με βάση τη μελέτη προκύπτει ότι ο «ακτινωτός κύκλος» του 15ου αιώνα π.Χ. παρείχε στους Μινωίτες προβλέψεις και καταγραφές των εκλείψεων Σελήνης και Ηλίου. Επίσης ήταν ηλιακό ρολόι αλλά και όργανο προσδιορισμού γεωγραφικού πλάτους.
Το πρωτότυπο εύρημα είναι λίθινο, ενώ οι Μινωίτες παρήγαγαν χάλκινα ή πήλινα αντίγραφα.
Όπως περιγράφει ο Μ.Τσικριτζής, εξωτερικά ο κύκλος έχει 25 τριγωνικές ακτίνες που η καθεμία ισοδυναμεί με ένα 15νθήμερο. Ο εσωτερικός κύκλος χωρίζεται οριζόντια με τη διπλή σειρά σε δύο ημικύκλια που το καθένα έχει 29 και 30 χαράξεις που αναπαριστούν δύο σεληνιακούς μήνες 29 και 30 ημερών. Το μήκος του σεληνιακού μήνα καθορίζεται με ευκολία, αφού ο αριθμός των ημερών μεταξύ της μιας πανσελήνου και της επόμενης είναι το πλήθος των 29,5 ημερών.
Άλλο χαρακτηριστικό του ευρήματος είναι ο κύκλος της περιφέρειας με τις 58 οπές (αντιπροσωπεύουν την περιστροφή δύο αόρατων σημείων στο διάστημα που είναι ο κύκλος των δεσμών) αλλά και οι 59 χαράξεις. «Τα στοιχεία δείχνουν πως οι κατασκευαστές του δίσκου πιθανότατα είχαν ανακαλύψει τον κύκλο κίνησης των δεσμών για να προβλέπουν τις εκλείψεις.
Παράλληλα εκτιμά ότι από τη διάταξη του εξωτερικού και εσωτερικού του ευρήματος και του πλήθους των οπών προκύπτει μεγάλη ομοιότητα με το μεγαλιθικό Στόουνχετζ.
Ο ερευνητής έθεσε τον αρχαίο υπολογιστή σε λειτουργία όπως οι πρόγονοί του Μινωίτες, τοποθετώντας βελόνες στις οπές και με τον τρόπο αυτό ανακάλυψε ότι μπορούν να προβλεφθούν όλες οι εκλείψεις που θα συμβούν μέχρι το 2018!
Το σημαντικό είναι ότι ενδεχομένως βρισκόμαστε μπροστά στον πρώτο αναλογικό υπολογιστή της ανθρωπότητας, ο οποίος και έχει μινωική καταγωγή.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails