Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Αλλαγές στην παιδεία

Αύξηση των διδακτικών ωρών, ολοήμερο πρόγραμμα και ζώνη εξωσχολικών δραστηριοτήτων περιλαμβάνει η πρόταση του παιδαγωγικού ινστιτούτου για το γυμνάσιο και το δημοτικό. Εμπόδιο οι κτιριακές υποδομές. Δείτε αναλυτικό πίνακα
Μεγάλες αλλαγές σε γυμνάσιο και δημοτικό περιλαμβάνει η τελική πρόταση του παιδαγωγικού ινστιτούτου, με στόχο το ωράριο να μετατραπεί σε ολοήμερο ωράριο.
Για το Δημοτικό, προτείνεται η σχολική μέρα να ξεκινά από τις...
8:00 π.μ. και να λήγει στις 3:00 μ.μ. με περίπου μία ώρα για γεύμα και διάλειμμα και μικρότερα διαλείμματα ενδιάμεσα των μαθημάτων. Για τις Ε’ και Στ’ τάξεις προτείνεται να λήγει η σχολική μέρα στις 3:30.
Στο γυμνάσιο η πρόταση είναι η σχολική μέρα να ξεκινά από τις 8:00 π.μ. και να λήγει στις 4:00 μ.μ. με μισή ώρα για γεύμα, καθώς και διαλείμματα ενδιάμεσα των μαθημάτων.
Οι πρόσθετες διδακτικές ώρες θα περιλαμβάνουν τη ζώνη για… ξένες γλώσσες (που βασίζεται σε επιλογές και επίπεδα), καθώς και τουλάχιστον 5 πρόσθετες ώρες τη βδομάδα που εντάσσονται στο πεδίο σχολική και κοινωνική ζωή  και αφορούν προσωπική μελέτη και ενίσχυση, εργασίες/ projects που προτείνονται στο πλαίσιο των μαθησιακών-διδακτικών αντικειμένων και θέματα όπως το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τις νέες τεχνολογίες, καθώς και αθλητικές δραστηριότητες
Μάλιστα το παιδαγωγικό ινστιτούτο προτείνει και την  ενοποίηση διδακτικών ωρών σε μακρύτερες διδακτικές περιόδους όπου αυτό ενδείκνυται παιδαγωγικά.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όπου αυτό είναι εφικτό, δύναται να συνδυάζονται δύο διδακτικές ώρες σε ένα συνεχόμενο δίωρο, ώστε να γίνεται η εργασία του μαθητή μέσα στην τάξη.
Δείτε εδώ αναλυτικά την πρόταση για τις ώρες διδασκαλίας ανά μάθημα στο γυμνάσιο.
Το παιδαγωγικό ινστιτούτο ζητά  μετά τη λήξη της σχολικής μέρας το σχολείο να μην κλείνει, αλλά να μπορούν να υλοποιούνται από τους τοπικούς φορείς (δήμοι, κοινότητες) εξωσχολικές δραστηριότητες στις εγκαταστάσεις επιλεγμένων σχολείων της περιοχής που διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές.
Πάντως οι ιθύνοντες του παιδαγωγικού ινστιτούτου, επισημαίνουν ότι με τις υπάρχουσες κτιριακές υποδομές οι συγκεκριμένες προτάσεις είναι δύσκολο να εφαρμοστούν:
“Οι παραπάνω προτάσεις αποσκοπούν σε ένα πιο αποτελεσματικό και πιο αποδοτικό εκπαιδευτικό σύστημα, ώστε να προσφέρει στους μαθητές καλύτερη ποιότητα μάθησης και μια καλύτερη σχολική εμπειρία. Είναι γεγονός όμως ότι οι προτάσεις αυτές σηματοδοτούν ρήξη με τις πρακτικές του παρελθόντος, καθώς και ότι θα πρέπει να επιλυθούν μια σειρά πρακτικών προβλημάτων σε σχέση με τα τωρινά δεδομένα του εκπαιδευτικού συστήματος, π.χ. όσον αφορά σχολεία που λειτουργούν πρωί-απόγευμα (αποτελούσαν το σχολικό έτος 2005-06 το 02,8% των γυμνασίων, τα ολιγοθέσια δημοτικά σχολεία, την οργάνωση του γυμνασίου σε τρίμηνα, κ.ο.κ. Είναι επίσης προφανές ότι η επέκταση του ωραρίου σε ολοήμερο συνδέεται με πρόσθετο οικονομικό κόστος, ενώ άλλες προτάσεις που αφορούν την αναδιοργάνωση του χρόνου συνδέονται με μείωση του κόστους της εκπαίδευσης”.
(από hellenicspace)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails