Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Ο κύβος ερρίφθη...

Του Ειδικού Συνεργάτη
Πολλές φορές μέσω των επισημάνσεων και αναρτήσεων που έχουν γίνει είχε τονιστεί η αναγκαιότητα αλλαγής πορείας και εξόδου απο το φαύλο κύκλο της ύφεσης, της ανεργίας και της ώθησης μεγάλου τμήματος των κοινωνικών ομάδων στο περιθώριο της οικονομικής και κοινωνικής δράσηςΠρόσφατα μάλιστα είχε επισημανθεί η απόπειρα επαναφεουδεοποίησης της οικονομίας και της κοινωνίας με πρακτικές και μεθόδους που δεν αρμόζουν στις...σύγχρονες δημοκρατικές κοινωνίες, ιδιαίτερα μάλιστα στη γενέτειρα του Δημοκρατικού Πολιτεύματος.
Η σημερινή συνέντευξη τύπου της τρόικας, πέραν των “άκομψων” πολιτικών επισημάνσεων με τις αναφορές και νουθεσίες για τα αίτια της αντίδρασης των διαδηλωτών, φανερώνει και κάτι ακόμη: ότι ο λογαριασμός δε βγαίνει, κάτι που άλλωστε και από αυτές τις στήλες είχε επισημανθεί. Οι προτροπές για την επιπλέον είσπαρξη των 50 δις ευρώ από τα “φιλέτα” του Δημοσίου, καταδεικνύει επίσης ότι όσοι εκ της Κυβερνήσεως λοιδορούσαν τον “κακό” δημόσιο τομέα, τουλάχιστον είχαν άδικο, εφόσον η τρόικα, έχει άλλες εκτιμήσεις και κοστολογήσεις. Πέραν του τρόπου που θα επιλεγεί για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, το ιδιότυπο πινγκ-πονγκ μεταξύ Κυβέρνησης και Πολιτών, δεν έχει πια πειστική δύναμη, εφόσον ένα χρόνο μετά, δεν μπορεί να γίνει επίκληση οποιουδήποτε εξωτερικού παράγοντα, αφού η πολιτική που ακολουθείται έχει το δικό της στίγμα.
Η επιστολή του Υπ. Οικ, αν και με καθυστέρηση ενός έτους σηματοδοτεί  την έναρξη μιας νέας κρίσιμης για τη Χώρα περιόδου με συγκεκριμένα δεδομένα και απαιτήσεις που συνοψίζονται ως εξής :
  1. Οι πολίτες και η κοινωνία έχουν φτάσει στα όρια της ανοχής και αντοχής.
  2. Ήδη έχουν εκταμιευθεί μόνο την περασμένη χρονιά από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις 30 δις όχι για κατανάλωση, αλλά για κάλυψη καθημερινών αναγκών. Σε συνδυασμό με τα 30 δις, τα οποία αφορούν τις περικοπές του δημοσίου, το δάνειο-στήριξη έχει καλυφθεί κατά 50%, σε ένα μάλιστα χρόνο! Συνεπώς δεν υπάρχει άλλο περιθώριο εκ μέρους τω πολιτών και της κοινωνίας.
  3. Το τρίτο δεδομένο αφορά την πολιτική νομιμοποίηση αυτού του κυβερνητικού σχήματος, το οποίο πορεύθηκε επί ένα χρόνο σε ομολογουμένως δύσκολες συνθήκες, όχι όμως στη σωστή κατεύθυνση.
Από δω και κάτω όμως απαιτείται άμεση δράση και συντονισμός. Η επιστολή ήταν ένα πρώτο βήμα.
Οι όποιες όμως αποφάσεις είναι αναγκαίο με  ειλικρίνεια και αμεσότητα να τεθούν υπόψει των πολιτών.
Η περίοδος των “πειραμάτων”, των προβληματισμών και των διαβουλεύσεων έχει λήξει. 
Η αγορά και η κοινωνία απαιτεί να γίνουν όλα όσα χρειάζονται για να βγει η Χώρα από το αδιέξοδο.
Όσο περισσότερο καθυστερεί η όποια απόφαση, τόσο χειρότερο είναι για όλους. 
Κυρίως για τη Χώρα... 
(από politicanea)   

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails