Συναντήθηκε χθες το μεσημέρι (Παρασκευή 25-2) η συντονιστική επιτροπή που συγκροτήθηκε στα πλαίσια της εκπαιδευτικής κοινότητας κατά των καταργήσεων συγχωνεύσεων σχολείων της ευρύτερης περιοχής του Αγρινίου στα όρια της Β΄ΕΛΜΕ Αιτωλ/νίας, με τον Π/θμιας και Δ/θμιας εκπαίδευσης Δυτ. Ελλάδας κ. Γιώργο Παναγιωτόπουλο, στην Πάτρα, όπου και κατέθεσε τις...
ενστάσεις της σχετικά με την εισήγηση του Δ/ντή εκπαίδευσης Αιτωλ/νίας.
ενστάσεις της σχετικά με την εισήγηση του Δ/ντή εκπαίδευσης Αιτωλ/νίας.
Η αντιπροσωπεία της συντονιστικής επιτροπής που παραβρέθηκε στη συνάντηση αποτελούνταν από Δ/ντές των σχολείων που προτείνονται για κατάργηση ή συγχώνευση, η Ένωση Γονέων, Προέδρους τοπικών Συμβουλίων (Αγγελοκάστρου, Καλυβίων, Καμαρούλας), προέδρους Σχολικών Επιτροπών (Ματαράγκας, ΕΠΑΛ Καινουργίου), και του εκπρόσωπου καθηγητών στη ΔΕΠ Αγρινίου. Στην επιτροπή συμμετέχουν ακόμη ο Αντιδήμαρχος Ξηρομέρου Π. Γαζέτας και ο Δημοτικός σύμβουλος Αγρινίου (Δημοτικής Ενότητας Αρακύνθου) Γ. Βασιλείου.
Είναι γνωστό ότι υπάρχει η εισήγηση από τη διοίκηση της εκπαίδευσης για την συγχώνευση και κατάργηση σχολικών μονάδων της β/θμιας εκπαίδευσης στον ενιαίο δήμο Αγρινίου, στο κεντρικό Ξηρόμερο και στον Δήμο Αμφιλοχίας.
Στις καταργήσεις που προτείνονται διαφωνούν οι γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί, Δημοτικές κοινότητες και τοπικά συμβούλια.
Ο Δήμος Ξηρομέρου ομόφωνα απέρριψε την πρόταση του Δ/ντή εκπαίδευσης για κατάργηση των Λυκειακών τάξεων Φυτειών και την συγχώνευση του σχολείου τους με αυτό της Κατούνας του Δήμου Ακτίου Βονίτσης.
Η ΔΕΠ Αγρινίου αποφάσισε ομόφωνα (ύστερα από τις κινητοποιήσεις των τοπικών κοινωνιών Παναιτωλίου, Καλυβίων, Αγγελοκάστρου) να εισηγηθεί τη Δευτέρα 28-2-2011 στο Δημοτικό Συμβούλιο (παρά τις παλινωδίες της αρμόδιας Αντιδημάρχου), να μην καταργηθεί κανένα σχολείο στο Δήμο. Χωρίς όμως να δεσμεύεται η πλειοψηφία της ΔΕΠ και η κ. Αντιδήμαρχος τι θα πράξουν αν το υπουργείο προχωρήσει τελικά στον αρχικό του σχεδιασμό για την κατάργηση των σχολείων στο Δήμο Αγρινίου.
Η συνάντηση κράτησε πάνω από δύο ώρες και εκτέθηκαν σχεδόν όλα τα θέματα από την αντιπροσωπεία.
Τις ανακοινώσεις, ψηφίσματα και διαμαρτυρίες των σχολείων και των συλλόγων καθώς και την αγανάκτηση που επικρατεί στις τοπικές κοινωνίες για το............. θέμα των καταργήσεων σχολείων προσπάθησε η συντονιστική επιτροπή να μεταφέρει στον περιφερειακό διευθυντή. Τόνισε ότι δεν πρέπει να καταργηθούν σχολεία για καθαρά οικονομικούς λόγους. Απέδειξε ταυτόχρονα ότι οι προστάσεις αφορούν σχολεία με αριθμό μαθητών που επιτρέπει τη συνέχιση της λειτουργίας τους και ότι το γεωγραφικό ανάγλυφο των περιοχών καθιστούν υποχρεωτική την συνέχεα των σχολείων αυτών, ενώ έγινε κατανοητό ότι δεν πρόκειται για σχολεία των 20 και 30 μαθητών.
Επίσης τονίστηκε από τον εκπρόσωπο του ΕΠΑΛ Καινουργίου να μην προχωρήσει καμία μεταβολή προς το παρόν στην Τεχνική εκπαίδευση αφού δεν γνωρίζουμε τι θα ισχύσει από τη νέα σχολική χρονιά ύστερα και από τις εξαγγελίας του υπουργείου για το τεχνολογικό λύκειο και την δια βίου μάθηση, κάτι που και ο περιφερειακός δέχθηκε. Ταυτόχρονα υποστηρίχτηκε η ίδρυση του εσπερινού ΕΠΑΛ αλλά όχι και του απογευματινού που προτείνεται και μάλιστα μέσα στο Αγρίνιο σε βάρος των ήδη λειτουργούντων περιφερειακών σχολικών μονάδων δηλαδή του ΕΠΑΛ Καινουργίου και Μακρυνείας.
Ο διευθυντής του Γ/σίου-Λυκειακών τάξεων Φυτειών επισήμανε ότι η εισήγηση για το σχολείο του είναι άστοχη αφού δεν συμβουλεύτηκε την απόφαση του νέου δήμου Ξηρομέρου, σχετικά με την αλλαγή του σχεδιασμού όσον αφορά την φοίτηση στο Γ/μνάσιο μαθητών και των άλλων χωριών που έχουν ενταχθεί στον «Καλλικρατικό» δήμο και απέχουν 5 χλμ από το σχολικό συγκρότημα ενώ μέχρι τώρα πήγαιναν στον Αστακό, 17 χλμ. Το γεγονός αυτό σε μια τριετία θα υποχρεώσει την υπηρεσία να ιδρύσει και Λύκειο γιατί ο αριθμός θα είναι πολύ μεγάλος αν πάρουμε υπόψη και την τάση της επανεγκατάστασης αρκετών ντόπιων στο μεγαλύτερο ημιαστικό κέντρου του Ξηρομέρου είπε ο διευθυντής του σχολείου.
Ο περιφερειακός ενημέρωσε συνολικά την αντιπροσωπεία για τις εισηγήσεις του κ. Παλαιολόγου. Δέχθηκε ότι τα σχολεία αυτά έχουν τον ανάλογο αριθμό μαθητών και επειδή η Αιτωλ/νία είναι ο μεγαλύτερος νομός και έχει μεγάλες αποστάσεις θεωρεί ότι δεν πρέπει να καταργηθούν σχολεία, εκτός εκείνων των περιπτώσεων που αριθμός των μαθητών είναι κάτω των 50!
Φάνηκε όμως ότι μετά τις κινητοποιήσεις και τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών αρχίζει το υπουργείο προς το παρόν να σκέπτεται την αναδιπλώνεται και να οπισθοχωρεί σε πολλές περιπτώσεις από τον αρχικό του σχεδιασμό, χωρίς αυτό να είναι και κάτι επίσημο. Βέβαια τον τελικό λόγο έχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου παιδείας στα πλαίσια των δεσμεύσεων με την τρόικα.
Το επόμενο ραντεβού της επιτροπής δόθηκε τη Δευτέρα 28-2-2001. ώρα 7 μμ στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου, όπου θα συζητηθεί το θέμα των μεταβολών των σχολικών μονάδων.
Η αντιπροσωπεία του συντονιστικού αποτελούνταν από :
Τον κ. Μήλα, Πρόεδρο τοπικού συμβουλίου Αγγελοκάστρου, τον κ. Γιάννη Μεσογίτη Πρόεδρο τοπικού συμβουλίου Καλυβίων, τον κ. Μαλτέζα Πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Καμαρούλας, εκπρόσωπο Συλλόγου γονέων και συλλόγου διδασκόντων Γ/σιου Καμαρούλας, την Δ/ντρια Γ/σίου Ματαράγκας καθώς και την Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής, τον Μαρίνο Ψειμάδα π. Πρόεδρου Δημ. Συμβουλίου Θεστιέων, τον Αδάμη Ευθύμιο μέλος της ΔΕΠ Αγρινίου ως εκπρόσωπο της Β’ ΕΛΜΕ, τον Δ/ντή του Γ/σίου & Λυκειακών τάξεων Φυτειών Δήμου Ξηρομέρου και τον Κώστα Κορδάτο εκπρόσωπο του ΕΠΑΛ Καινουργίου συνδικαλιστή στο χώρο της ΟΛΜΕ και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου