Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

11 πράγματα που έχει προγραμματίσει η NASA για το 2011


To 2011 αναμένεται να είναι μια χρονιά γεμάτη από γεγονότα και στόχους για τηξν NASA. Οι στόχοι που έχει βάλει είναι:

Χρηματοδότηση διαστημικών οχημάτων

Το 2011 μπορεί να είναι η χρονιά που θα ξεκινήσει ο διαστημικός τουρισμός. Τον Οκτώβριο του 2010 το SpaceShipTwo αποκολλήθηκε από το...
μητρικό σκάφος για πρώτη φορά και προσγειώθηκε με ασφάλεια στο έδαφος, μετά από μια σύντομη πτήση στα 45.000 πόδια. Δυο ακόμα δοκιμές έγιναν λίγο αργότερα.
Ο Sir Richard Branson της Virgin Galactic έχει αναλάβει την χρηματοδότηση έτσι ώστε το SpaceShipTwo να μεταφέρει μέχρι έξι επιβάτες στα σύνορα του διαστήματος. Η πτήση υπολογίεται ότι θα κρατήσει 2,5 ώρες και οι τυχεροί θα απολαύσουν αρκετά λεπτά σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας. Σύμφωνα με την εταιρεία, περισσότεροι από 370 επίδοξοι αστροναύτες έχουν δώσει προκαταβολή για να κλείσουν μια θέση στο SpaceShipTwo. Το κόστος του εισιτηρίου είναι 200.000 δολάρια.
Παρ’ όλο που η Virgin Galactic δεν έχει δεσμευτεί για συγκεκριμένη ημερομηνία, το SpaceShipTwo θα πραγματοποιήσει ολοκληρωμένες δοκιμαστικές πτήσεις στις αρχές του 2011. Ο σχεδιαστής Burt Rutan έχει δηλώσει ότι θα χρειαστούν 50 – 100 παρόμοιες δοκιμές μέχρι να ξεκινήσουν πτήσεις με επιβάτες.

Εξερεύνηση του Κόκκινου Πλανήτη
Ενώ το ένα από τα δυο οχήματα επιφανείας της NASA που βρίσκονται στον Άρη στέκεται «ναρκωμένο», το άλλο συνεχίζει να κινείται, για έβδομη συνεχόμενη χρονιά απ’ όταν προσγειώθηκε στον Κόκκινο Πλανήτη το 2004.
Το όχημα Spirit κόλλησε σε παχιά άμμο τον Απρίλιο του 2009, σταμάτησε να εκπέμπει σήμα τον Μάρτιο του 2010 και μάλλον έχει περάσει σε κατάσταση ύπνωσης. Την ίδια στιγμή, το Opportunity συνεχίζει την πορεία του για να επισκεφτεί τον κρατήρα Endeavor πλάτους 24,5 χιλιομέτρων περίπου.
Το Mars Reconnaissance Orbiter της NASA επισήμανε ίχνη από αργιλικά ορυκτά στο χείλος του κρατήρα. Αν το Opportunity καταφέρει να πάει εκεί, θα μπορέσει να εξετάσει για πρώτη φορά παρόμοια πετρώματα στον Άρη, τα οποία πιστεύεται ότι δημιουργήθηκαν με την παρουσία νερού.
Αναμένουμε μια χρονιά γεμάτη από ψηφιακές εικόνες καθώς το Opportunity συνεχίζει το ταξίδι του, το οποίο ξεκίνησε από τον κρατήρα Victoria στο τέλος του 2008. τον περασμένο Σεπτέμβριο το όχημα είχε καλύψει την μισή απόσταση μέχρι τον Endeavor. Το ταξίδι είχε αρχικά εκτιμηθεί ότι θα διαρκούσε δυο χρόνια.

Δοκιμές ιδιωτικών τροχιακών διαστημόπλοιων
Το 2011 αναμένεται να εμφανιστούν νέοι παίκτες στην κούρσα για την μεταφορά φορτίων και πληρωμάτων στον ISS. Η εταιρεία SpaceX πραγματοποίησε την πρώτη εκτόξευση και ανάκτηση της κάψουλας Dragon στις αρχές του Δεκεμβρίου του 2010 και έγινε η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που κατάφερε κάτι τέτοιο.
Το 2006 η NASA επέλεξε τη SpaceX να αναπτύξει ένα σύστημα μεταφοράς φορτίων στον ISS. Η εταιρεία με τη σειρά της παρουσίασε το Dragon, σχεδιασμένο για να μεταφέρει επτά επιβάτες, ή ένα συνδυασμό επιβατών και φορτίου. Το συμβόλαιο με τη NASA προβλέπει τρεις πιο πολύπλοκες δοκιμαστικές πτήσεις, ενώ η εταιρεία με την εμπειρία που έχει αποκτήσει δηλώνει ότι θα συνδυάσει την δεύτερη και τρίτη πτήση για να στείλει το Dragon κατ’ ευθείαν στον ISS τον επόμενο χρόνο.
Μια ακόμα εταιρεία, η Οrbital Sciences είχε προγραμματίσει να δοκιμάσει το σκάφος της Cygnus στο τέλος του 2010 πάνω σε ένα πύραυλο Taurus II αλλά η δοκινή αναβλήθηκε μέχρι το μέσο του 2011.

Ραντεβού με ένα κομήτη

Τους πρώτου μήνες του 2011 οι αποστολές της NASA θα έχουν επαφή με δυο ουράνια σώματα, ένα μικρό και ένα μεγάλο.
Η αποστολή Stardust-NExT αναμένεται να φτάσει σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από τον κομήτη Tempel 1, στις 14 Φεβρουαρίου 2011. Το 2005 το διαστημόπλοιο Deep Impact έριξε πάνω στον κομήτη ένα κρουστικό εξερευνητικό δορυφόρο, αφήνοντας ένα κρατήρα πλάτους 100 μέτρων και βάθους 30. Στόχος της αποστολής αυτή τη φορά είναι να τραβήξει φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας από την επιφάνεια του κομήτη συμπεριλαμβανομένου του κρατήρα, και να μετρήσει την σύνθεση αλλά και την ροή και διασπορά των κόκκων σκόνης του.
Τον επόμενο μήνα η NASA σκοπεύει να βάλει το διαστημόπλοιο MESSENGER (Mercury Surface Space Environment, Geochemistry και Ranging) σε μια 12ωρη ελλειπτική τροχιά γύρω από τον Ερμή. Το MESSENGER έχει πετάξει άλλες τρεις φορές γύρω από τον Ερμή, στέλνοντας κοντινές φωτογραφίες του πλανήτη και πραγματοποιώντας μετρήσεις του μαγνητικού του πεδίου. Αυτή τη φορά η αποστολή θα μελετήσει το μαγνητικό πεδίο με περισσότερη λεπτομέρεια και θα εξετάσει την επιφάνια του για ίχνη ηφαιστειακής δραστηριότητας.

Απόσυρση του διαστημικού λεωφορείου

Στις 20 Απριλίου 1981, είκοσι χρόνια μετά την ημέρα που η Σοβιετική Ένωση έστειλε τον πρώτο άνθρωπο στο διάστημα, η NASA ξεκίνησε το πρόγραμμα του διαστημικού λεωφορείου, με το παρθενικό ταξίδι του Columbia. Το 2011 το πρόγραμμα φτάνει στο τέλος του μετά από τριάντα χρόνια λειτουργίας. Στο διάστημα αυτό, τα διαστημικά λεωφορεία «έστησαν» το Hubble και έκαναν όλη τη βαριά δουλειά για την κατασκευή του ISS. Αρχικά ήταν προγραμματισμένο να αδρανοποιηθούν το 2010 και να αντικατασταθούν από ένα νέο διαστημικό όχημα, το Orion που ανήκε στο πρόγραμμα Constellation της κυβέρνησης Bush. Όμως ο Obama δεν συνέχισε τις ενέργειες και το Κογκρέσο ακύρωσε το Constellation τον Οκτώβριο του 2010.
Για το 2011 έχουν προγραμματιστεί δυο ή τρεις τελευταίες πτήσεις του διαστημικού λεωφορείου και μετά τη μεταφορά των αστροναυτών στον ISS θα την αναλάβει το Soyuz ή όποιο άλλο διαστημικό όχημα επιλεγεί.

50 χρόνια διαστημικών πτήσεων
Στις 12 Απριλίου 2011 η ανθρωπότητα θα γιορτάσει τα 50 χρόνια παρουσίας στο διάστημα. Αυτή την ημερομηνία το 1961, ο 27χρονος Yuri Gagarin έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πήγε στο διάστημα και έμεινε υπό τροχιά για 108 λεπτά στο Vostok 1.
Η κούρσα συνεχίστηκε 23 ημέρες μετά, όταν ο 38χρονος Αμερικανός Alan Sheppard ταξίδεψε πιλοτάροντας την κάψουλα Mercury Freedom 7. Από τότε η μόνη χώρα που έστειλε άνθρωπο στο διάστημα είναι η Κίνα, παρ’ όλο που περισσότερες από 30 χώρες έχουν συνεισφέρει στα πληρώματα των διαστημικών πτήσεων.
Στα 50 αυτά χρόνια όλο και μεγαλύτεροι διαστημικοί σταθμοί εδραίωσαν την ανθρώπινη παρουσία στο διάστημα, με τον ISS να είναι συνεχώς επανδρωμένος τα τελευταία 10 χρόνια.

Ολοκλήρωση του ISS

Οι τελευταίες αποστολές του διαστημικού λεωφορείου θα βοηθήσουν την ολοκλήρωση του ISS μεταφέροντας μεγάλα ανταλλακτικά. Τον Φεβρουάριο το Discovery θα δημιουργήσει αποθηκευτικό χώρο στον οποίο θα τοποθετηθεί το ανθρωποειδές ρομπότ Robonaut 2.
Τον Απρίλιο, το Endeavor θα μεταφέρει αστροφυσικά πειράματα αξίας 1,5 δις δολαρίων, καθώς επίσης το Alpha Magnetic Spectrometer το οποίο θα ψάχνει για αντι-ύλη, μαύρη ύλη και κοσμικές ακτίνες έξω από τον Γαλαξία.
Τον Ιούνιο το Atlantis πιθανόν να μεταφέρει ένα φορτίο γεμάτο ανταλλακτικά και προμήθειες. Έτσι θα τελειώσει μια δεκαετία κατασκευών και βελτιώσεων του διεθνούς διαστημικού σταθμού αξίας 100 δις δολαρίων, το μεγαλύτερο μέχρι τώρα.

Ραντεβού με ένα αστεροειδή

Τον Φεβρουάριο το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble απεικόνισε τον αστεροειδή Vesta, με μήκος 592 χιλιόμετρα, ανάμεσα στον Άρη και τον Δία. τα στοιχεία αυτά θα βοηθήσουν το διαστημόπλοιο Dawn που θα φτάσει εκεί τον Αύγουστο του 2011.
Το Dawn εκτοξεύτηκε το 2007 για ένα οκταετές ταξίδι, συνολικής απόστασης 5,4 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων για να εξερευνήσει τον Vesta και τον Ceres, τους δυο μεγαλύτερους γνωστούς αστεροειδείς του ηλιακού συστήματος. Επειδή οι αστεροειδείς είναι απομεινάρια από την δημιουργία των πλανητών, οι επιστήμονες περιμένουν να μάθουν πως ήταν το ηλιακό σύστημα στην αρχή της δημιουργίας του.
Τα όργανα του διαστημόπλοιου θα ψάξουν για ορυκτά που θα περιέχουν νερό, και θα μετρήσουν το σχήμα, την τοπογραφία της επιφάνειας, την τεκτονική ιστορία, την ορυκτή σύνθεση, την μάζα και το μαγνητικό πεδία των δυο αστεροειδών.
Το Dawn τροφοδοτείται από μηχανή ιόντων ξένον και τον Φεβρουάριο του 2009 ανέπτυξε μεγαλύτερη ταχύτητα λόγω μιας περίπλοκης μανούβρας γύρω από τον Άρη.

Στο δρόμο προς τον Δία

Η υπό έλεγχο «βουτιά» του εξερευνητικού δορυφόρου Galileo στην ατμόσφαιρα του Δία το 2003, έβαλε τέλος στην πρώτη αποστολή στον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Τώρα ήρθε η ώρα για την επιστροφή.
Τον Απρίλιο του 2010 οι μηχανικοί και τεχνικοί της NASA ξεκίνησαν τις δοκιμές και τις προετοιμασίες εκτόξευσης του Juno, διάδοχο του Galileo. Η εκτόξευση έχει προγραμματιστεί για τον Αύγουστο του 2011 και αναμένεται να φτάσει στον Δία το 2016. Το σκάφος που χρησιμοποιεί ηλιακή ενέργεια θα μπει σε μια πολύ ελλειπτική τροχιά και με την χρήση εννιά οργάνων θα μελετήσει την δομή, τη χαρτογράφηση του μαγνητικού πεδίου, τις ποσότητες νερού και αμμωνίας που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα και το σέλας του πλανήτη.

Επιστροφή στη Σελήνη

Τα μυστήρια της σεληνιακής σκόνης και της σεληνιακής βαρύτητας θα προσπαθήσει να λύσει η NASA το 2011. Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ο μη επανδρωμένος πύραυλος Delta 2 θα εκτοξευθεί, μεταφέροντας τον εξερευνητικό δορυφόρο LADEE και το διαστημόπλοιο GRAIL, αξίας 80 και 375 εκατομμυρίων δολαρίων αντίστοιχα.
Το LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer) είναι ένας δορυφόρος σχεδιασμένος για αποστολή 100 ημερών, για να μελετήσει την σκόνη και ατμόσφαιρα της Σελήνης σημαντικά θέματα για την επιστροφή ανθρώπων σ’ αυτή. Θα μεταφέρει φασματόμετρο και ανιχνευτή σκόνης για μελέτη δειγμάτων του regolith της σελήνης. Regolith ονομάζεται ένα στρώμα από σκόνη, χώμα και βράχους που καλύπτει κάποια ουράνια σώματα.
Το GRAIL (Gravity Recovery and Interior Laboratory), θα παραμείνει υπό τροχιά μελετώντας λεπτομερώς τη βαρύτητα της Σελήνης, και θα δώσει στους επιστήμονες την ευκαιρεία να καταλάβουν καλύτερα την εσωτερική δομή και το ιστορικό του δορυφόρου της Γης.

Καινούρια αποστολή στον Άρη
Τα τελευταία έξι χρόνια, τα εξερευνητικά οχήματα της NASA μελέτησαν την γεωλογία του Κόκκινου Πλανήτη και ανακάλυψαν πάγο από νερό στον βόρειο πόλο του. Τώρα η NASA είναι έτοιμη ια το επόμενο βήμα, το
Το νέο όχημα που το παρατσούκλι του είναι Curiosity είναι δυο φορές μεγαλύτερο και βαρύτερο απ’ ότι οι προκάτοχοι του, ίσο περίπου με ένα Mini Cooper, και είναι εξοπλισμένο με ένα λέιζερ για να εξαερώνει κομμάτια βράχων. Ο στόχος της αποστολής είναι να ανακαλύψει αν ο Άρης φιλοξένησε κάποτε μικροβιακή ζωή.
Τον Σεπτέμβριο τοποθετήθηκε ο βραχίονας από τιτάνιο μήκους σχεδόν 2 μέτρων ο οποίος θα έχει πάνω του camera και φασματόμετρο για εξέταση βράχων και χώματος εκεί που βρίσκονται. Οι μηχανικοί έκαναν δοκιμές «ευκινησίας» για το εξάτροχο όχημα.
(από Space, spacetravels)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails