Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Ο φαύλος κύκλος της ύφεσης

Πρώτη στην λίστα  για πιθανή χρεοκοπία η Ελλάδα αλλά και με τους οιονομικούς δείκτες στο ναδίρ, η Ελλάδα υποδέχεται με το χειρότερο τρόπο το νέο έτος, εγκλωβισμένη στο φαύλο κύκλο ης ύφεσης, της ανεργίας και της αρνητικής πορείας των βασικών δεικτών της, ανήμπορη μέχρι στιγμής να αντιστρέψει το δυσμενές κλίμα, που συνδιαμορφώνεται από τις επιθέσεις των κερδοσκόπων και την ανυπονησία των αγορών.
Και σα να μην έφταναν όλα αυτά η δημοσιοποίηση των στοιχείων της Eurostat έρχεται να επιβεβαιώσει τον εγκλωβισμό της χώρας στην ύφεση λόγω των...μονεταριστικών επιλογών που οδηγούν σε αύξηση της ανεργίας και διαδοχικά λουκέτα, ακόμη και σε εταιρίες που έως χθες θεωρούντο οικονομικά ισχυρές.
Σύμφωνα λοιπόν με τη Eurostat, η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο του 2010 ήταν μεγαλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων.
Μάλιστα, η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα της ευρωζώνης στην οποία καταγράφηκε ύφεση. 
Ειδικότερα :
1.το ελληνικό ΑΕΠ υποχώρησε σε ετήσια βάση κατά 4,6% έναντι πτώσης 4,5% που προέβλεπε αρχικά η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. 
2.Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,3%, τη στιγμή που η προσωρινή εκτίμηση του Νοεμβρίου έκανε λόγο για υποχώρηση της τάξης του 1,1%. 
3.Την ίδια περίοδο επιβράδυνση παρουσίασε η ανάπτυξη τόσο στην ΕΕ όσο και στην ευρωζώνη. Το ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε κατά 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, έναντι αύξησης 1% που είχε σημειώσει το δεύτερο τρίμηνο. 
4.Στην αρχική της εκτίμηση η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία έκανε λόγο για άνοδο του ΑΕΠ κατά 0,4%. Στην ΕΕ των «27», το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5%, έναντι αύξησης επίσης 1% το προηγούμενο τρίμηνο. 
5.Το ετήσιο ποσοστό της ανάπτυξης στην ευρωζώνη παρέμεινε αμετάβλητο στο 1,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails