Ο Κώστας Λαλιώτης από το 2004 βρίσκεται μακριά από την ενεργό ανάμειξη στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Όμως, τα αμερικανικά έγγραφα, που έφερε στο φως της δημοσιότητας, τις προηγούμενες ημέρες κυριακάτικη εφημερίδα και αποκαλύπτουν ότι οι Αμερικανοί «έβλεπαν τον Κώστα Λαλιώτη πίσω από τη 17 Νοέμβρη» αποδεικνύουν ότι τμήμα της αμερικανικής διπλωματίας στην...
Αθήνα, το οποίο μαζί με εγχώριους πολιτικούς κύκλους συγκροτούσαν ένα σύμπλεγμα παραπληροφόρησης, αναζητούσαν τρόπους ώστε να αποδυναμώσουν πολιτικά τον Κώστα Λαλιώτη και κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Αθήνα, το οποίο μαζί με εγχώριους πολιτικούς κύκλους συγκροτούσαν ένα σύμπλεγμα παραπληροφόρησης, αναζητούσαν τρόπους ώστε να αποδυναμώσουν πολιτικά τον Κώστα Λαλιώτη και κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Στις 3 Ιουλίου του 2003, λίγο μετά από την αποκαθήλωσή του από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Κινήματος, ο Κώστας Λαλιώτης είχε υποδείξει στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, ως εντολέα αυτής της πράξης τον Αμερικανό Πρέσβη Τόμας Μίλερ κάνοντας παράλληλα λόγο για «θυσία της Ιφιγένειας εν Αυλίδι». Στις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει η τοποθέτηση Λαλιώτη το 2003 θα πρέπει να προστεθεί και εκείνη του νυν πρωθυπουργού και τότε υπουργού Εξωτερικών κου Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος είχε δηλώσει από τα Γρεβενά «Η Ελλάδα ασκεί περήφανη εξωτερική πολιτική». Ωστόσο ο Τόμας Μίλερ ήταν γνωστός, τόσο για τις παρεμβάσεις του σε εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, όσο και για την εμμονή του στο θέμα της τρομοκρατίας. Μάλιστα ήταν τόσο πιεστικός ώστε κάποτε ο μικρός γιος ενός υπουργού προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης, ο οποίος βρισκόταν τυχαία στο γραφείο του πατέρα του, ρώτησε με παιδική αφέλεια τον Μίλερ λίγο πριν τη συνάντηση με τον πατέρα του «Are you the bad guy;».
Επίσης ήταν γνωστό σε σοβαρούς κύκλους ότι η πληροφόρησή του Μίλερ για τα θέματα της τρομοκρατίας ήταν εξολοκλήρου λανθασμένη και βασιζόταν σε κάποιες εγχώριες πολιτικές και δημοσιογραφικές πηγές οι οποίες έπαιζαν μικροπολιτικά «παιχνίδια» και ήταν δεμένα στο άρμα συγκεκριμένων δομημένων συμφερόντων. Συνεπώς ήταν λανθασμένες και οι πληροφορίες τις οποίες ο Μίλερ πρόσφερε στους ανωτέρους του στην Ουάσιγκτον. Τον Μάρτιο του 2003, λίγους μήνες πριν την αποκαθήλωση Λαλιώτη, και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η δίκη των κατηγορούμενων για συμμετοχή στην 17 Νοέμβρη, ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τόμας Μίλερ είχε παρέμβει με δηλώσεις του στους New York Times υποστηρίζοντας είχε εξαρθρωθεί μόνο το επιχειρησιακό σκέλος της οργάνωσης. Τι εννοούσε ο κ. Μίλερ τότε, πλήρως ευθυγραμμισμένος με τα αμερικανικά σενάρια επιστημονικής φαντασίας; Ότι οι «εγκέφαλοι» της οργάνωσης παρέμεναν ασύλληπτοι. Και όλοι καταλάβαιναν ότι έδειχνε προς ένα τμήμα της τότε ελίτ του πολιτικού συστήματος, το οποίο είχε αναδυθεί στη μεταπολίτευση. Ο Κώστας Μητσοτάκης και στελέχη της ΝΔ ειχαν αφήσει να εννοηθεί ότι συμφωνούσαν με τις απόψεις ΚΑΙ τους υπαινιγμούς του Μίλερ για τους κατηγορούμενους και τα εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση της 17 Νοέμβρη.Η απάντηση του Κώστα Λαλιώτη σε Μητσοτάκη, Μίλερ και ΝΔ ήταν σφοδρή ««O κ. Mητσοτάκης και άλλοι πολιτικοί της NΔ πάντα ήταν ταυτισμένοι με αυτά που έλεγαν οι Aμερικανοί πρεσβευτές στην Eλλάδα, όπως και οι εκπρόσωποι της CIA στην Aμερική»
Τίποτα δεν είναι τυχαίο
Στα Αμερικανικά έγγραφα φαίνεται ότι οι Αμερικανοί μέχρι και λίγους μήνες πριν από την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη, ήταν πεπεισμένοι για την σχέση της οργάνωσης με το ΠΑΣΟΚ, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ της κυριακάτικης εφημερίδας παρακολουθούσαν τους Κώστα Λαλιώτη και τον Σήφη Βαλυράκη. Σε ένα από τα έγγραφα μάλιστα συνέδεαν τους κ.κ. Λαλιώτη και Βαλυράκη με το μέλος της οργάνωσης «Αντικρατική Πάλη» Χρήστο Τσουτσουβή. Ο Τόμας Νάιλς σε τηλεοπτική του συνέντευξη σε ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό το 2001 είχε αποκαλύψει ότι το 1995 είχε δώσει στην ελληνική κυβέρνηση, στον Έλληνα πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου και στον Κωνσταντίνο Καραμανλή λίστα με υπόπτους για συμμετοχή στη 17 Νοέμβρη. Λίγο – πολύ ο καθένας μπορεί να φανταστεί ποιοι ήταν οι ύποπτοι τους οποίους υποδείκνυε ο Νάιλς και κατ’ επέκταση ο καθένας μπορεί να φανταστεί για ποιους λόγους η ελληνική κυβέρνηση δεν έλαβε σοβαρά υπόψη την λίστα του, φθάνοντας στο σημείο να διαψεύδει, το 2001, την ύπαρξή της. Επίσης δεν είναι είναι δύσκολο κανείς να φανταστεί ποιοι ήταν οι καλοί φίλοι και πληροφοριοδότες του Νάιλς.
Το 2002 η εφημερίδα «Το Καρφί» έφερνε στη δημοσιότητα έκθεση την οποία, σύμφωνα με την εφημερίδα, είχε συντάξει ο στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη Στρατηγός Γρυλλάκης μαζί με συνεργάτες του και στενούς φίλους του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ο Στρατηγός Γρυλλάκης είχε διαψεύσει εκείνο το δημοσίευμα και το ίδιο είχαν πράξει και κύκλοι προσκείμενοι στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Από εκείνη την έκθεση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είχε προκύψει και η περίφημη λίστα Νάιλς.
Η κόντρα Λαλιώτη - Μητσοτάκη
Ο Τόμας Νάιλς ήταν εκείνος, ο οποίος με την ιδιότητα «του συνταξιούχου διπλωμάτη» το 2002 είχε κάνει λόγο σε ντοκιμαντέρ του BBC για την τρομοκρατία για κοινές ρίζες του ΠΑΣΟΚ με την 17Ν. Ο τότε πρέσβης Τόμας Μίλερ είχε τηρήσει αποστάσεις από τις θέσεις του Νάιλς, οι οποίες ήταν ανεπίσημες. Όμως, κυβερνητικοί κύκλοι στην Αθήνα ήταν πεπεισμένοι ότι «ο Νάιλς δήλωσε για λογαριασμό του Μίλερ εκείνα τα οποία δεν μπορούσε να υποστηρίξει δημόσια και επίσημα ο Μίλερ». Το γεγονός, ότι κάποια στελέχη και παράγοντες, τότε, της Νέας Δημοκρατίας, που είχαν επαφές με την οικογένεια Μητσοτάκη έσπευσαν να συμφωνήσουν με τα όσα δήλωνε ο Τόμας Νάιλς, ο οποίος σχολίαζε θετικά την στάση στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, μόνο τυχαία δεν ήταν. Ο Κώστας Λαλιώτης, τότε, εξαπέλυσε επίθεση κατά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ενώ τα ξίφη τους διασταύρωσαν και ο, τότε, κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας με τον Τόμας Νάιλς. Ο τελευταίος είχε απαντήσει, μάλιστα, στον Πρωτόπαπα, μέσω της εφημερίδας της Νέας Υόρκης «Εθνικός Κήρυκας».
Εντελώς «συμπτωματικά» τις δηλώσεις είχε αναδημοσιεύσει πρώτη στην Ελλάδα η εφημερίδα «Κήρυκας» των Χανίων, η οποία φημιζόταν για τις εξαιρετικές σχέσεις που είχε με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Σε γενικές γραμμές εκείνη τη χρονική περίοδο ο Τόμας Νάιλς δήλωνε όλα όσα αναληθή και παραπλανητικά έρχονται στο φως σήμερα από τα αμερικανικά έγγραφα. Άραγε ήταν εντελώς συμπτωματικό και το γεγονός ότι οι αναφορές του Νάιλς συνέπιπταν χρονικά με την κορύφωση της σύγκρουσης του Κώστα Λαλιώτη με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και με τη δικαστική διαμάχη που είχαν οι δύο άνδρες για την υπόθεση της offshore Λιβεριανής εταιρείας Mayo Investments Corporation», μέσω της οποίας, όπως είχε καταγγείλει ο Κώστας Λαλιώτης η οικογένεια Μητσοτάκη και η ΝΔ διακινούσαν «μαύρο χρήμα» την περίοδο 1989-1993;
Με λίγα λόγια, η απομάκρυνση του Κώστα Λαλιώτη στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, όταν το «θείο βρέφος» είχε εκφραστεί για άλλη μια φορά ανοικτά εναντίον του Αμερικανικού παράγοντα, αποφασίστηκε σε «κλειστά» γραφεία διπλωματικών αντιπροσωπειών. Οι Αμερικανικές εκθέσεις πιστοποιούν, επί της ουσίας, τις καταγγελίες του πρώην υπουργού ΠΕΧΩΔΕ τον Ιούλιου του 2003. Οι «δήθεν» πληροφοριοδότες ζουν ανάμεσά μας, έστω και αν πολιτικά κινούνται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, έστω και αν έχουν καταδικαστεί στο συλλογικό υποσυνείδητο του ελληνικού λαού.
(από newscode, epirus-ellas)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου