Ακόμη δεν έχει προλάβει να συνέλθει η παγκόσμια αγορά από την πρόσφατη κρίση και το νέο πάρτι είναι έτοιμο να ξεκινήσει παρασύροντας στους φρενήρεις ρυθμούς του, ιδιώτες, επενδυτές ακόμη και ολόκληρες χώρες.
Όταν η Federal Reserve ετοιμάζεται να αγοράσει ομόλογα αξίας τουλάχιστον 500 δισ. δολαρίων, η μανία με τους...
τίτλους σταθερού εισοδήματος ξεπερνά πλέον ξεκάθαρα ακόμα και την υπερβολή που οδήγησε στη φούσκα των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, το 1999.
τίτλους σταθερού εισοδήματος ξεπερνά πλέον ξεκάθαρα ακόμα και την υπερβολή που οδήγησε στη φούσκα των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, το 1999.
Όταν μια χώρα σαν το Μεξικό, βρίσκει επενδυτές πρόθυμους να της δανείσουν χρήματα τα οποία σκοπεύει να αποπληρώσει μετά από 100 χρόνια, τότε δεν χωρά πια καμία αμφιβολία ότι τα ομόλογα είναι η νέα φούσκα.
Υπάρχουν μάλιστα σοβαρές ενδείξεις ότι στη συγκεκριμένη αγορά στήνεται το τελευταίο διάστημα ένα επικίνδυνο παιχνίδι. Οι ιδιώτες επενδυτές επιδιώκουν έστω και καθυστερημένα να λάβουν μέρος στο πάρτι, με αποτέλεσμα οι μεγάλοι και εμπειρότεροι παίκτες να τους «φορτώνουν» με τίτλους που ακόμα και δια γυμνού οφθαλμού στερούνται επενδυτικής λογικής.
Η αμερικανική κυβέρνηση, για παράδειγμα, πούλησε πρόσφατα και για πρώτη φορά, ομόλογα μεαρνητικές αποδόσεις. Ουσιαστικά, όσοι τα αγόρασαν… πλήρωσαν και από την τσέπη τους για να δανείσουν την κυβέρνηση Obama.
Και τα παραδείγματα δεν σταματούν εδώ. Όταν η Goldman Sachs, η οποία πριν από λίγο καιρό χρειάστηκε να διασωθεί από την αμερικανική κυβέρνηση, θέλησε να πουλήσει δικά της ομόλογα διάρκειας 50 χρόνων, βρήκε τόσους πρόθυμους αγοραστές ώστε αποφάσισε να πενταπλασιάσει το ύψος της σχετικής έκδοσης. Με τη δειλή επιστροφή των επενδυτών στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, οι τράπεζες της Ιταλίας φρόντισαν να ξεπουλήσουν όλους τους ελληνικούς τίτλους που είχαν στα χαρτοφυλάκιά τους, οι ολλανδικές τράπεζες μείωσαν στο μισό τις δικές τους θέσεις, ενώ σε μαζικές ρευστοποιήσεις προχωρούν και οι γερμανικές τράπεζες, παραβιάζοντας την υπόσχεση που είχαν δώσει στον υπουργό Οικονομικών Wolfgang Schaeuble.
Οι ίδιοι οίκοι που τώρα σπεύδουν να κερδίσουν προμήθειες, διοργανώνοντας εκδόσεις ομολόγων τρίτων αλλά και να «κλειδώσουν» το σημερινό χαμηλό κόστος δανεισμού για δικό τους λογαριασμό, φροντίζουν να συντηρούν τη μανία με τα ομόλογα.
Η Goldman Sachs προειδοποιούσε πρόσφατα μέσω του επικεφαλής οικονομολόγου της Jan Hatzius ότι οι προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας δεν είναι καλές και ότι οι πιθανότητες νέας ύφεσης κυμαίνονται στο 25-30%. Μια νέα ύφεση θα δημιουργούσε πρόσφορο έδαφος για να δοθεί συνέχεια στο ράλι των ομολόγων, υπονοεί ο οίκος.
Γι’ αυτό και όταν η Goldman πούλησε τα 50ετή ομόλογά της, τα ξένα χρηματιστηριακά blogs μίλησαν για μια έκδοση που απευθύνεται σε κορόιδα.
Ακόμα και οι Financial Times εξήγησαν, έστω και με πιο διπλωματικό τρόπο, ότι η τράπεζα στόχευσε στους ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι, ως λιγότερο ειδικοί, δεν αντιλήφθηκαν τη σημασία ενός όρου της έκδοσης που επιτρέπει στην Goldman να επαναγοράσει τα ομόλογα αυτά σε πέντε χρόνια στην αρχική τους ονομαστική τιμή.
«Απολαύστε το πάρτι όσο διαρκεί, αλλά όσοι αγοράζετε προσέξτε: η μουσική σίγουρα θα σταματήσει κάποια στιγμή και όταν το πάρτι τελειώσει, ο πονοκέφαλος από το ποτό θα είναι δυνατός», γράφει σε πρόσφατη έκθεσή του ο Roger Appleyard, αναλυτής της RBC Capital Markets.
(από Politic News, ramnousia)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου