Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Αύριο Δευτέρα σκάει το Μνημόνιο Νο 3

Στις 14:00 το μεσημέρι της προσεχούς Δευτέρας αναμένεται να παρουσιαστεί σε συνέντευξη Τύπου που θα δώσουν οι αξιωματούχοι της τρόικας πριν αναχωρήσουν από την Αθήνα, το Μνημόνιο Νο 3.
Το αναθεωρημένο Μνημόνιο θα επιχειρεί να δεσμεύσει την κυβέρνηση για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων σε συγκεκριμένες χρονικές προθεσμίες. 
Ειδικότερα, θα αναφέρεται μεταξύ άλλων :
  • στα σχέδια ανασυγκρότησης του ΟΑΣΑ και του ΟΣΕ, 
  • στη νέα τιμολογιακή τους πολιτική και 
  • στις προοπτικές για το προσωπικό τους, 
  • αλλά και στο...νέο πλαίσιο εποπτείας και εσωτερικού έλεγχου των ΔΕΚΟ, καθώς και 
  • στη δημιουργία ενός κεντρικού συστήματος καταγραφής και παρακολούθησης των οικονομικών στοιχείων όλων των ΔΕΚΟ. 
Επίσης, θα αναφέρεται στον τρόπο εξοικονόμησης δαπανών στον χώρο της υγείας, 
  • με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και 
  • την εφαρμογή συστημάτων διπλογραφικού λογιστικού ελέγχου στα νοσοκομεία. 
Συγκεκριμένες δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα θα περιέχει επίσης το νέο Μνημόνιο και για άλλα διαρθρωτικά θέματα, που δεν έχουν άμεσο οικονομικό αποτέλεσμα, όπως η κατάργηση της γραφειοκρατίας και η δυνατότητα ίδρυσης επιχειρήσεων σε μια μέρα
Όπως και το προηγούμενο, το Μνημόνιο Νο3 θα έχει τρία κεφάλαια. Ένα για τα δημοσιονομικά αποτελέσματα και τους στόχους, ένα για τα διαρθρωτικά μέτρα και ένα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. 
Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, η τρόικα δεν θα κρύβει ότι η Ελλάδα δεν ήταν συνεπής στις δεσμεύσεις της, αφού το έλλειμμα του 2010 ανέβηκε σε υψηλότερα επίπεδα από τα προβλεπόμενα. Θα αποδίδει όμως την απόκλιση αυτή κυρίως στην αναθεώρηση των στοιχείων του 2009, σημειώνοντας ότι αν αυτή δεν υπήρχε το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ πιο κοντά στον στόχο του 8,1% του ΑΕΠ. Δεν θα παραλείπει πάντως να αποδίδει και ένα μέρος της ευθύνης στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας την υστέρηση που σημειώθηκε. 
Όμως στο τέλος η παρέκκλιση θα συγχωρείται καθώς θα επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση κατάφερε να μειώσει το έλλειμμα κατά 6% του ΑΕΠ, που είναι μεγαλύτερο ποσοστό από την αρχική της δέσμευση.
(από in, politicanea)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails